Ingen ny lokalbetjent - men mere nærvær i lokalområderne

Jens Kaasgaard (t.h.) præsenterede den mobile politistation ved pressemødet mandag morgen. Planen er, at den er en af tiltagene, der skal gøre politiet mere nærværende i lokalområderne. Foto: Morten Stricker.

Ingen ny lokalbetjent - men mere nærvær i lokalområderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nye politiudspil betyder ikke, at lokalbetjenten vender tilbage til Bjerringbro eller Møldrup. Men det betyder mere bemanding på stationen i Viborg, som nu skal forsøge at være mere til stede i lokalområderne.

Viborg: Mandag morgen på politigården i Viborg lancerede Søren Pape Poulsen (K) et nyt politiudspil, og målet med udspillet er meget simpelt.

Betjentene skal tættere på borgerne. Fysisk såvel som mentalt. Ifølge udspillet betyder det 150 nye lokalbetjente. Men det skal ikke forstås sådan, at eksempelvis Bjerringbro igen får en landbetjent.

Men hvad betyder udspillet så for borgerne i Viborg Kommune?

Det forsøger politidirektør Jens Kaasgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi at gøre rede for:

- Hvis vi skal være helt konkrete, så kommer der én til halvanden nye betjente på stationen i Viborg og ikke en ny betjent i Bjerringbro. Men så er formålet også, at det her nye mandskab skal gøre plads til, at vi bliver meget mere nærværende i lokalområderne. Eksempelvis ved hjælp af vores nye mobile politistationer, fortæller politidirektøren.

Planen med de mobile politistationer er, at borgere i lokalområderne kan "bestille" stationen til at komme til deres by. Og det vil man så forsøge at imødekomme, hver gang den bliver "bestilt".

- Det kan eksempelvis være ved arrangementer, hvor der er et større antal mennesker samlet. Så vil vi være til stede, og vi er lette at få øje på. Så ved folk også, hvor vi er, hvis de har brug for os, fortæller Jens Kaasgaard.

Midt- og Vestjyllands Politi er på nuværende tidspunkt i besiddelse af to mobile stationer. Den ene af disse skal altså bruges til at være nærværende i lokalområderne.

Den anden bruges til operative hændelser, som eksempelvis bruges i alvorlige sager, hvor det er nødvendigt at være tæt på et sted med stor bemanding. Det kunne eksempelvis være ved et tilfælde som det på Kirkebækvej, hvor mange betjente i september hjalp til ved en sag, hvor en mand havde forsøgt at fremstille et farligt giftstof.

Borgerrådgivere

Et andet af de vigtige punkter fra udspillet er borgerrådgivere.

Planen er, at de skal være med til at hjælpe på kommunikationen imellem borger og politi.

- Det skal være en ansat i politiet, der kender systemet ud og ind. Derfor skal det være en af de "gamle garvede" så at sige, som kender sin kreds særdeles godt. En, der har meget viden om, hvad man bedst kan gøre for at hjælpe borgeren med et problem. Og hvis han så ikke kan give et svar på det, ved han, hvem der kan, fortæller politidirektøren.

Man kunne sagtens ansætte en ny til jobbet, men man regner med, at det vil tage alt for lang tid at oplære en ny person.

Men den vigtigste opgave, borgerrådgiveren skal varetage, er egentlig meget simpel:

- Vi vil have, at borgerne skal føle, at det er dem, vi sætter i centrum. At vi tager hånd om dem og giver dem den bedst mulige behandling, fortæller Jens Kaasgaard.

Flere uddannes

Men i og med, at der bliver øget fokus på også de mindre lokalområder, kan man forestille sig, at kvaliteten i de større byer så bliver ringere. Men det kommer ifølge politidirektøren ikke til at ske.

Imellem 2015 og 2019 er planen nemlig, at der skal ansættes 600 flere betjente end normalt. Det går efter planen, selvom man først forventer, at de sidste bliver færdige med deres uddannelse engang i 2020.

Men det er faktisk ikke herfra, de 150 nye lokalbetjente tages. Udover disse skal der nemlig rekrutteres yderligere 300 betjente. 150 af disse skal bruges til den forstærkede indsats i de mindre lokalområder.

- Det skal selvfølgelig ikke være de 150 ekstra nyuddannede, som skal varetage de her områder, men nogle der har været i gamet lidt længere tid. Men alt i alt kommer det ikke til at betyde noget for bemandingen til de opgaver, vi har lige nu. Der vil blive tilført flere betjente, og det er på grund af det, at politiet nu får bedre mulighed for at være til stede i lokalområderne, siger Jens Kaasgaard.

Ingen ny lokalbetjent - men mere nærvær i lokalområderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce