Inklusion trækker tænder ud

Jeanette Winther, Viborg Lærerkreds.

Inklusion trækker tænder ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2012 har inklusion i folkeskolen været en del af hverdagen. Efter syv år er de vises sten endnu ikke fundet, mener Viborg Lærerkreds, der konstaterer, at ambitionen er rigtig, men midlerne mangler.

Viborg: - Helt grundlæggende er kredsen enig i, at mange elever kan have glæde af at være en del af almenskolen. Inkluderende fællesskaber, plads til alle - men ikke til alt - er den rigtige vej at gå, sagde formanden for Viborg Lærerkreds Jeanette Winther torsdag aften, da kredsen med deltagelse af 182 medlemmer afviklede den årlige generalforsamling i BDO Lounge.

I 2012 vedtog et bredt flertal i Folketinget en decideret lov om inklusion. Den betød konkret, at langt flere skoleelever skulle modtage undervisning i de almene klasser og ikke længere sendes på specialskole og i et specialtilbud. Det blev i stor udstrækning op til kommunerne at finde ud af, hvordan denne udfordring skulle løses.

- Spørgsmålet om, hvorvidt eleverne får "det rigtige skoletilbud" er det, der udfordrer allermest lige nu. Og med "det rette skoletilbud" mener vi et tilbud, hvor alle elever såvel fagligt som socialt profiterer af fællesskabet, sagde Jeanette Winter ved generalforsamlingen og fortsatte:

- Inkluderende læringsmiljøer (inklusion, red.) i skolen kræver bare, at vi har mulighed for at give eleverne den støtte, der imødekommer deres behov. Det handler i vid udstrækning om de rette faglige og specialpædagogiske kompetencer, måden vi organiserer skoledagen og til dels arbejdstiden på, og så handler det ikke overraskende også i særlig grad om ressourcer.

De er der ikke i tilstrækkeligt omfang, mener Viborg Lærerkreds, der gerne ser, at et forsøg på fire skoler i kommunen spreder sig videre.

På de fire skoler bruges nogle af ressourcerne til den understøttende undervisning til såkaldt co-teaching, der kort fortalt går ud på, at man som almenlærer kan hente ekstra specialfaglige ressourcer ind i undervisningen.

I den lange mundtlige beretning berørte Jeanette Winther også den aftale, som Viborg Lærerkreds sammen med kommunen og Skolelederforeningen har indgået om arbejdsforholdene i folkeskolen. Det bliver kaldt et "forståelsespapir".

- Vi håber, at det kan få en positivt afsmittende effekt på de kommende forhandlinger om budgetter på skoleområdet, som ellers mildest talt ser bekymrende ud, sagde Jeanette Winther.

Her sigtede hun til, at der fra næste skoleår bliver 30 færre lærere i Viborg Kommunes folkeskoler. 17 er afskediget, mens resten forsvinder ved naturlig afgang.

Der var i år ikke valg til kredsens bestyrelse.

Inklusion trækker tænder ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce