Kommandoposten er reddet - bliver vartegn for ny bydel

Foto: Andreas Søndergaard

Kommandoposten er reddet - bliver vartegn for ny bydel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Virksomheden Gardit har indgået aftale med Banedanmark om at nedtage kommandoposten ved stationen i Viborg. Den skal senere genopføres som vartegn for Viborg Baneby.

Det skal gå stærkt, hvis nogen ønsker at redde Viborgs 120 år gamle kommandotårn ved banegården.

Og det gjorde det så.

Virksomheden Gardits ejerkreds - brødrene Søren Claes og Jens Thyge Laursen - har nemlig valgt at gå ind i arbejdet med at bevare og redde bygningen, der står i vejen for udviklingen af Viborg Baneby. En bydel, Gardit selv har hjemme i.

Redningen kommer til at ske på den måde, at kommandoposten nænsomt nedtages for midler, Gardit altså er garant for. Senere opføres den igen som et vartegn for banebyen.

»Vi blev i sidste uge præsenteret for et projekt udarbejdet af KPF arkitekterne i samarbejde med Mercantec, hvor bygningen skulle flyttes fra den nuværende placering, restaureres og genopføres igen. Idéen med at gøre flytningen til en læreproces for elever ved Mercantec, bygningens historiske værdi og vores involvering i udviklingen af Viborg Baneby, gav os ideen til at placere bygningen på Gardit-grunden - som et vartegn for området og vores historik med at overfladebehandle jernbanemateriel for DSB gennem tiderne,« udtaler

Jens Thyge Laursen.

»Mercantec og KPF arkitekterne har igennem en lang periode ansøgt forskellige fonde, i håb om at kunne skaffe de ca. 3,4 millioner kroner, som en flytning af bygningen vil koste. Flere fonde er ansøgt om økonomisk støtte - dog uden held. Derfor er vi glade for at Gardit nu går ind i projektet", udtaler Kirsten Holmgaard, direktør Mercantec.

Gardit har sikret finansieringen af nedtagningen, imens KPF arkitekterne vil stille ressourcer til rådighed for at gennemføre projektet i samarbejde med faglærere og elever hos Mercantec. Dermed kan flytningen nu realiseres og kommandoposten sikres fra nedrivning og tab for altid.

»Der er dog stadig et stykkevej til vi er endeligt i mål rent økonomisk i forhold til opførelsen,« forklarer Søren Claes Laursen.

»Det samlede budget for flytning og påbegyndt renovering er sat til 1,7 mio. kroner, så der er brug for finansiering af den resterende del af projektet. Vi håber derfor, at finde opbakning blandt borgere, erhvervsliv og andre interessenter«.

Arkitekt og rådgiver på projektet, Harry Christopher Riekehr fra KPF Arkitekterne udtaler:

»Vi er glade for at kunne være med til at sikre, at denne bygning med sin historie bliver reddet og placeres på et sted hvor mange vil få glæde og inspiration af det. Når man arbejder med gamle bevaringsværdige bygninger ,handler det ikke blot om de smukke gamle detaljer - men i lige så høj grad om de kulturelle værdier og om at finde en ny anvendelse og nye løsninger, der kan føre bygningen ind i vores tid på en god måde. I vores arbejde er det målet at bygningen skal flyttes, indrettes og have nye installationer uden at den mister sin helt særlige charme og betydning«.

Banedanmark har givet Gardit frist til den 1. marts 2016 til at flytte bygningen. Planen er nu, at kommandotårnet skal flyttes medio februar, og den kommende tid skal gå med detaljeret planlægning og møder med arkitekter, ingeniører, kranspecialister og håndværkere med flere.

Når de tekniske detaljer er på plads, skal bygningens »skilles« og køres på lager, hvor en restaurering vil finde sted.

»Siden vi igangsatte projektet har vi kun modtaget positive tilkendegivelser fra alle fronter for at projektet skulle lykkedes - så vi glæder os til at komme i gang,« udtaler Morten Lindholt Laursen, direktør hos Gardit.

Kommandoposten er reddet - bliver vartegn for ny bydel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce