Kostændring sænkede blodtryk fra 196 til 112

Grethe Bach fra Løvel kunne efter tre uger med plantebaseret koste undvære sin medicin mod for højt blodtryk. Arkivfoto: Morten Pedersen

Kostændring sænkede blodtryk fra 196 til 112

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle 13 deltagere i et forsøg i efteråret med plantebaseret kost fik mærkbare forbedringer i deres sundhedstilstand, viser opgørelse over resultaterne. Nu bliver det et permanent tilbud i Viborg.

Viborg: I september deltog 13 personer i alderen fra 44 til 73 år i et projekt, hvor de i tre uger skulle spise plantebaseret kost og undgå animalske og forarbejdede produkter som kød, æg og mejeriprodukter.

Fælles for deltagerne var, at de led af enten diabetes eller en hjerte-/karlidelse som forhøjet blodtryk eller kolesteroltal eller havde været i behandling for en blodprop.

Alle 13 deltagere fik forbedret deres sundhedstilstand. Mest markant for en kvinde i projektet, som inden hun begyndte på den plantebaserede kost fik målt et alarmerende højt blodtryk på 196. Tre uger senere var det faldet til 112. Og for de 13 deltagere under ét faldt det gennemsnitlige blodtryk fra 149/90 til 131/83.

Det viser en opgørelse over resultaterne, som lederen af og initiativtageren til projektet, sygeplejerske Stig Ladefoged, har udarbejdet.

En anden af deltagerne tabte sig knap syv kilo på de tre uger, og i gennemsnit smed deltagerne 3,3 kilo i løbet af kuren - altså godt et kilo per uge.

Deltagernes kropsalder - den metaboliske alder - faldt i gennemsnit med 2,1 år, og ni af de 13 deltagere oplevede et fald i kolesteroltallet på mellem 3,8 og 4,2.

Stig Ladefoged, der netop er blevet færdiguddannet som sygeplejerske, tilbyder nu forløb med plantebaseret kost hver anden måned.
Stig Ladefoged, der netop er blevet færdiguddannet som sygeplejerske, tilbyder nu forløb med plantebaseret kost hver anden måned.

Solid dokumentation

- Alle 13 deltagere fik forbedret nogle af de tal, som vi kan måle os frem til, og hovedparten af dem oplevede forbedrede tal på alle de målbare resultater, siger Stig Ladefoged.

Han har også interviewet deltagerne om medicinforbrug, smerter og søvn. Ni af de 13 borgere indtog forskellige former for medicin, og fem af dem har efterfølgende kunnet reducere deres indtag af medicin.

To af hver tre af deltagerne siger, at de er kommet til at sove bedre, og fire af deltagerne, der er plaget af gigt, har oplevet, at smerterne er blevet mindre.

Stig Ladefoged mødes med deltagerne med jævne mellemrum, og lige før jul spiste alle de 13 deltagere fortsat plantebaseret kost, som udgør 80-90 procent af den mad, de spiser.

- Der er solid videnskabelig dokumentation for, at plantebaseret kost beskytter bedst mod at udvikle for højt blodtryk, type 2-diabetes, overvægt, blodpropper og visse former for kræft. Så på den baggrund er resultaterne ikke overraskende for mig, siger Stig Ladefoged.

Nye forløb

Han er netop blevet færdiguddannet som sygeplejerske, og han satser nu på hver anden måned at gennemføre forløb med plantebaseret kost for 10 deltagere ad gangen. Og umiddelbart synes der at være stor interesse for det.

Onsdag den 30. januar har 100 købt billet til et foredrag om plantebaseret kost, som han holder i samarbejde med Viborg Street Food, Café Reborn og LOF.

30 står på venteliste, og derfor gentager han arrangementet den 7. marts.

Kostændring sænkede blodtryk fra 196 til 112

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce