Krøltoppen fra Birgittelyst er meteoritjæger på Sydpolen

James Day havde fem uger på verdens mest ugæstfrie sted. Men han formåede at få noget frugtbart ud af opholdet. Privatfoto

Krøltoppen fra Birgittelyst er meteoritjæger på Sydpolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere tiders mange Nato-folk i Viborg satte sig masser af spor. Ét af dem fører til Sydpolen.

Viborg: Hanne Kristensen husker så tydeligt den lille krøltop hos naboparret, Gill og Nigel Day. Det var i begyndelsen af 1980'erne, og på den tid var de mange Nato-familier en vigtig del af Viborgs kulturliv. Venskaber mellem viborgensere og "trækfuglene" fra de andre Nato-lande har holdt siden.

Nok var krøltoppen blot tre år, da familien Day flyttede tilbage til England fra Birgittelyst. Men også han er en del af det venskab, der har holdt. I dag er James Day 38 år og er godt på vej til at slå sit navn fast som førende forsker inden for geologisk sporjagt. På det seneste har James Day i fem uger været meteoritjæger på Antarktis.

- Vi forstår ikke det hele, men det er spændende at følge. Meget tyder på, at James er med, næste gang Gill og Nigel besøger os i Viborg, siger Hanne Kristensen.

Fra 1962 til 2004 havde Natos "Enhedskommando" hjemme på Flyvestation Karup, og mange officerer fra de andre lande tog en tørn. Langt de fleste valgte at slå sig ned i Viborg. En overgang havde Overlund Skole ligefrem en særlig Nato-skole. Efter at Nato lagde kommandoen i Karup ned, fortsatte et overvågningscenter, der indtil 2013 havde hjemme i den store Finderup-bunker. Også her var mange lande repræsenteret.

Bingo.  Her ligger mange timers beskæftigelse til forskerne.
Bingo. Her ligger mange timers beskæftigelse til forskerne.

Born in Denmark

Men nu er dette kapitel skrevet ud - bortset fra de mange venskaber. I dag danner Hanne Kristensen par med Leo Mortensen, og parret bor i den historiske bygård Sct. Mogens Gade 7. Leo Mortensen er med til at dyrke det venskab, der har fulgt med fra Kløverstien.

Nigel Day var den første Royal Air Force-pilot, der skulle lære at flyve Draken, og han var knyttet til eskadrille 725 i Karup. Familien omfatter også datteren Claire.

Med en ph.d.-grad i bagagen forlod den unge geolog i 2004 England for at forske og undervise i USA. I dag er James Day professor ved San Diego's Scripps Institution of Oceanography og har været med til at udvikle et laboratorium for isotop-geologi.

Et hold fra instituttet i Californien har på Sydpolen fundet masser af meteoritter. Disse små sladrehanke fra rummet dratter ned overalt på kloden, men de antarktiske omgivelser gør meteoritter herfra særligt gode til forskning. Vejrliget betyder, at forskerne kan være heldige at finde koncentrationer af meteoritter, der er faldet til jorden over lang tid. Disse fortæller noget om solsystemet og om vores egen blå planets plads i det store univers.

Arbejdet foregår i et tæt samarbejde med rumfartslaboratoriet NASA i Houston. De mindste brugbare meteoritter er små som peanuts, mens de største er fire gange så store som normale brilleglas.

- James kan ikke et ord dansk. Men vi har den glæde, at han i sine præsentationer "er født i Danmark", siger Hanne Kristensen, der ser frem til at høre nyt fra Antarktis, næste gang familien Day kommer på besøg.

Hanne Kristensen og Leo Mortensen har fået en enestående mulighed for at følge med i den geokemiske forskning.
Hanne Kristensen og Leo Mortensen har fået en enestående mulighed for at følge med i den geokemiske forskning.

Krøltoppen fra Birgittelyst er meteoritjæger på Sydpolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce