Kühnau: Vi skal spare på antallet af patienter

Konservatives Nicolaj Bang (til venstre) og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) mener begge, at løsningen på de aktuelle økonomiske udfordringer er, at begrænse aktiviteten på hospitalerne, så der bliver mindre at lave. I stedet skal patienterne behandles i eget hjem og der skal øget fokus på, hvordan man kan undgå at sygdomme vokser sig så alvorlige, at det bliver nødvendigt med indlæggelse. Arkivfoto

Kühnau: Vi skal spare på antallet af patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge Anders Kühnau (S) er det nødvendigt at finde måder, der kan sikre, at flere patienter bliver behandlet hjemme i stedet for på hospitalet.

Der er efterhånden kun en lille stump spegepølse tilbage, som der snart ikke kan skæres flere skiver af.

Derfor må Region Midtjylland finde alternative måder at spare på. Sådan lyder budskabet fra regionsrådsformand Anders Kühnau, der aktuelt står i spidsen for at lukke et hul på 300 millioner kroner på næste års overordnede budget.

- Især på vores medicin- og akutafdelinger er buen spændt hårdt, så vi kan ikke blive ved med at effektivisere bredt, som vi plejer, siger Anders Kühnau.

Løsningen kan i stedet være at flytte opgaver væk fra hospitalerne.

- Jeg tror, vi kommer til at skære nogle ambulatoriebesøg væk for vores kroniske patienter. Det kunne eksempelvis være på epilepsiområdet, hvor vi kan skære nogle af de regelmæssige kontroller væk og i højere grad lade det være op til patienterne, hvornår de har behov for at komme ind, forklarer Anders Kühnau.

To ud af fem har KOL

Han understreger, at patienterne ikke bliver overladt til sig selv. Det, der skal træde i stedet, er en øget brug af såkaldt telemedicin (behandling i hjemmet, red).

Det er løsninger, hvor patienten ved hjælp af et måleapparat i hjemmet selv kan holde øje med sin tilstand og sende resultaterne ind til lægen eller hospitalet, som så kan gribe forebyggende ind, hvis der er fare på færde.

- Eksempelvis fylder KOL-patienter 40 procent af indlæggelserne på vores medicinske afdelinger lige nu. Hvis vi kan bringe telemedicin mere i spil der, så de selv monitorerer deres tilstand, så kan vi forhåbentlig undgå, at det ender med blå blink og indlæggelse. Det vil reducere aktiviteten på vores hospitaler og samtidig også være bedre for patienterne, hvis vi kan tage de ting i opløbet, siger Anders Kühnau.

Den længere bane

Nicolaj Bang er regionsrådsmedlem for Konservative, og han er enig i, at forebyggelse er vejen frem.

- Noget forenklet, så er det lidt sådan i dag, at hvis du har dårligt knæ eller dårlig ryg, så får du typisk anbefalet en operation, for det er jo det, vores kirurger er uddannede til. Men nogle gange var det måske lige så godt at tage til en kiropraktor i stedet og arbejde med genoptræning. Vi skal i gang med at massere det ind, at der kan være andre løsninger, som er lige så gode som en operation - for nu bare at tage ét eksempel, siger Nicolaj Bang.

På samme måde kan de praktiserende læger formentlig også blive endnu skarpere på at vurdere, hvad der kræver indlæggelse, og hvad der kan fikses lokalt, mener han:

- Generelt er det sådan, at jo længere væk, man bor fra et hospital, jo flere ting ordner den lokale læge. De praktiserende læger i Østjylland sender flere patienter på hospitalet end deres kolleger i Vestjylland, fortæller Nicolaj Bang.

Alle de her forebyggende tiltag - kan I overhovedet nå at sætte det i søen i forhold til de aktuelle besparelser?

- Nej, det er en løsning på den lidt længere bane. Lige nu og her er vi nødt til at være mere håndfaste og anvise konkrete besparelser. Men jeg kan desværre ikke sige noget specifikt, for så langt er vi ikke endnu, siger Nicolaj Bang.

Kühnau: Vi skal spare på antallet af patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce