Luft til vand-varmepumper kan kombineres med overskudsvarme

Direktør Morten Abildgaard gennemgik de forskellige modeller for fremtidens varmeforsyning på generalforsamlingen.

Luft til vand-varmepumper kan kombineres med overskudsvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bliver luft til vand-varmepumper fremtidens fjernvarmeforsyning, kan det kombineres med overskudsvarme fra virksomheder og institutioner inden for fjernvarmens forsyningsområde.

Viborg: Allerede i dag har Viborg Fjernvarme indgået aftaler med regionshospitalet og Føtex i Gravene, som afsætter overskudsvarme, som svarer til opvarmningen af 500 parcelhuse om året. Overskudsvarmen ledes direkte ind i Viborg Fjernvarmes eksisterende ledningsnet, og det er derfor en løsning, som ikke kræver de store investeringer.

Hvis fremtidens fjernvarmeforsyning bliver løsningen med luft til vand-varmepumper, som konsulentfirmaet Niras har regnet ud vil være den billigste og hurtigste, kan mange andre virksomheder og institutioner inden for fjernvarmenettet kobles på med overskudsvarme.

Det fremgik af direktør Morten Abildgaards gennemgang på generalforsamlingen af de syv forskellige scenarier for varmeforsyningen, som ingeniørvirksomheden Niras har regnet på.

Fra 65 til 55 grader

Den model, som Niras når frem til som den billigste, forudsætter, at temperaturen på fjernvarmevandet sænkes fra de nuværende 60-65 grader til 55 grader de fleste steder. Og at decentrale varmepumper ved de eksisterende såkaldte spidslastcentaler på Hamlen, Gyldenrisvej, Farvervej, Industrivej og Fristruphøjvej booster vamren op til de nødvendige temperaturer.

Desuden skal der hos større forbrugere - eksempelvis boligblokke - opsættes mindre varmepumpeanlæg, ligesom to af hver tre af de godt 9000 forbrugere skal have skiftet deres tekniske installationer i huset - de såkaldte varmevekslere - til en højteknologisk udgave, som kan håndtere de lavere temperaturer. Den udskiftning skal ske over nogle år, og systemet bliver sådan, at forbrugerne lejer det tekniske udstyr og betaler det over otte år.

Når alle modeller med udnyttelse af overskudsvarme fra Apples datacenter bliver en dyrere løsning, skyldes det i høj grad, at der skal investeres mange millioner kroner i at anlægge en transmissionsledning fra Foulum til Viborg. Og da det i nogle tilfælde vil kræve, at jord skal eksproprieres, vil det tage forholdsvis lang tid at gennemføre i forhold til modellen med luft til vand-varmepumper.

Langt mindre CO2

I forhold til den nuværende varmeforsyning, som primært sker med naturgas, vil alle de andre modeller betyde en kraftig reduktion i udledningen af CO2 - størst reduktion opnår man ved luft til vand-varmepumper, fremgik det af gennemgangen.

De forskellige modeller kan også kombineres, så overskudsvarme fra Apple udgør en del af forsyningen mens andre dele kommer fra luft til vand-varmepumper. Den absolut dyreste løsning, som Niras har regnet på, vil være at forsyne forbrugerne med solvarme kombineret med overskudsvarme eller luft til vandpumper.

Luft til vand-varmepumper kan kombineres med overskudsvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce