Mandsopdækning får flere unge i uddannelse

Arbejdsmarkedschef Charlotte Burvil her sammen med Klaus Christiansen, der er direktør for beskæftigelsesområdet, glæder sig over, at et langt sejt træk nu ser ud til at få flere unge i job eller uddannelse. Arkivfoto: Preben Madsen

Mandsopdækning får flere unge i uddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De seneste månedstal viser, at andelen af unge, der ikke er i arbejde eller er begyndt på en uddannelse, er faldet med omkring 200. Håndholdt indsats ser ud til at virke, siger arbejdsmarkedschef.

Viborg: Sidste år var der omkring 2000 unge mellem 18 og 29 år i Viborg Kommune, som hverken var i gang med en uddannelse eller havde et arbejde at stå op til. De fleste af dem var på kontanthjælp eller en anden form for offentlig ydelse.

Af de 2000 er de 400 i en situation, hvor kommunen tidligere har vurderet, at de aldrig vil kunne gennemføre en uddannelse eller passe et arbejde, og derfor er de på førtidspension eller en anden form for permanent offentlig forsørgelse.

Så tilbage var der altså i 2017 cirka 1600, som skulle have en særlig bevågenhed eller støtte for at komme i gang med en uddannelse eller bestride et arbejde.

For nedadgående

I løbet af året har antallet på de 1600 været for nedadgående, og den seneste månedsopgørelse viser, at det aktuelt er cirka 1400, der skal have en særlig indsats for at komme videre i arbejds- eller uddannelseslivet.

Det siger arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune, Charlotte Burvil, som understreger, at tallene godt kan variere noget fra måned til måned.

- Så det fulde overblik har vi først, når året er omme, og vi kan gøre tallene op for hele 2018. Men der er ingen tvivl om, at antallet er for nedadgående. Spørgsmålet er så hvor meget på årsbasis, siger Charlotte Burvil.

Mange flyttet til

Med til regnestykket hører også, at der siden 2015, hvor kommunen begyndte at gøre en særlig indsats for at hjælpe unge under 30 år i gang, har været en tilflytning i den aldersgruppe på lige knap seks procent.

Så var der ikke gjort en særlig indsats, ville tallet have ligget højere alene på grund af tilflytningen, siger Charlotte Burvil.

At det nu begynder at kunne aflæses i tallene, at flere unge kommer i arbejde eller får hjælp til at gå i gang med en uddannelse, er efter arbejdsmarkedschefens opfattelse et resultat af en flerstrenget indsats i kommunen, på uddannelsesinstitutioner og i erhvervslivet.

- I samarbejde med alle ungdomsuddannelserne har vi skabt et uddannelsesnetværk, så ingen elever får lov at droppe ud, uden at vi forsøger at få den pågældende i gang med en anden uddannelse. Er der eksempelvis tale om en erhvervsuddannelse, er der også skabt en praktikpladsgaranti i Viborg Kommune, så den unge kan få en garanti for, at han eller hun også kan få en praktikplads, og dermed endnu et godt incitament til at påbegynde en uddannelse siger arbejdsmarkedschefen.

Skoletrætte

- Der kan også være tale om, at nogle af de unge er blevet skoletrætte og har brug for en pause. Så hjælper vi dem med at finde et arbejde eller tage et ophold på produktionsskolen. Men vi slipper dem ikke, og vi forsøger at få dem tilbage i uddannelse på et senere tidspunkt, siger Charlotte Burvil.

Jobcentret har også et tæt samarbejde med erhvervsvirksomheder, som er villige til at stille virksomhedspraktikker til rådighed.

Også såkaldte brobygningsforløb på erhvervsuddannelserne, hvor den unge kommer ud på de enkelte uddannelser for at blive afklaret på, om det er noget for ham eller hende, spiller en vigtig rolle i den håndholdte indsats, understreger arbejdsmarkedschefen.

På årsbasis kommer omkring 5000 unge mellem 18 og 29 år gennem systemet. De fleste af dem er kun kortvarigt på kontanthjælp - eksempelvis mens de venter på at komme i gang med en uddannelse. Men godt 300 er unge, der har været uden arbejde eller uddannelse i flere år.

Mandsopdækning får flere unge i uddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce