Midtjyderne lever mere usundt

Når man ser på interessen for at løbe eller på andre måder bevæge sig, så kan det - som her ved 24 timers løbet i Viborg - se ud som om, at sundhedsbevidstheden er høj, men i Region Midtjylland som helhed går det altså den gale vej med befolkningens sundhed. Arkivfoto: Morten Dueholm

Midtjyderne lever mere usundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun med hensyn til rygestop er der fortsat fremgang. Ellers er midtjyderne blevet mere usunde i løbet af de seneste fire år.

Viborgegnen: Hånden på hjertet? Er du selv begyndt at leve sundere i løbet af de seneste fire år?

Hvis svaret er nej, så passer du fint ind i billedet af den gennemsnitlige borger i Region Midtjylland. Regionen har i en stor undersøgelse kortlagt borgernes sundhedstilstand, og Region Midtjyllands sundhedsprofil, som præsentereres ved en konference i Herning onsdag den 14. marts, viser, at det på mange områder går den gale vej.

Kun når det gælder rygning, er der stadig fremgang. Modsat den nationale tendens så falder antallet af rygere i regionen. Der er desuden færre, der har et risikabelt alkoholforbrug.

De områder, hvor det går den gale vej, er fysisk aktivitet, usund kost og svær overvægt. Antallet af fysisk inaktive er steget fra 18 til 20 procent, antallet af personer med et usundt kostmønster er øget fra 13 til 15 procent, og antallet af svært overvægtige er steget fra 14 til 16 procent.

Stort fald i rygning

På landsplan er antallet af rygere i en årrække faldet med et procentpoint om året, men faldet er nu stoppet. I Region Midtjylland falder antallet af rygere derimod fortsat. Her er der en procent færre rygere i 2017 sammenlignet med 2013.

- Da vi lavede den første "Hvordan har du det-undersøgelse" i Østjylland i 2001, røg 33 procent dagligt. 33 procent! I 2017 er vi nået ned på 16 procent i hele regionen. Det er altså flot, selv om det også er ærgerligt, at sundhedsbølgen har mistet lidt af pusten, siger seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i en pressemeddelelse.

Han konstaterer, at undersøgelsen viser, at motivationen for at leve sundt fortsat er høj.

- Folk vil gerne. Vi i regionen og kommunerne bør derfor støtte dem, så de gør alvor af deres ønsker. Der skal gang i sundhedsbølgen igen. Rygning, fysisk inaktivitet og svær overvægt giver nemlig markant flere år med sygdom og kortere levetid, siger han.

Ifølge sundhedsprofilen vil 70 procent af rygerne gerne holde op med at ryge. Samtidig ønsker 61 procent af deltagerne i undersøgelsen at være mere fysisk aktive, og 56 procent vil gerne leve sundere.

De detaljerede tal for de enkelte kommuner er endnu ikke offentliggjort, men undersøgelsen viser også, at der er store geografiske forskelle i sundhed i kommuner med større byer som for eksempel Viborg. Der er altså områder i de enkelte kommuner, hvor man lever markant usundere end i andre dele af kommunen.

- Vi taler meget om udkantsdanmark, men alle kommuner har deres smørhuller og udkanter. Det er en god ide at målrette sundhedsindsatserne mod områder, hvor befolkningens helbred er dårligst, siger Finn Breinholt Larsen.

Midtjyderne lever mere usundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce