Mindelund skal på finansloven

Onsdag, den 4. juli 2018 Den årlige mindehøjtidelighed i mindelunden ved Rindsholm Kro Foto: Morten Dueholm

Mindelund skal på finansloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalt folketingsmedlem har bedt om at få Danske Soldaters Mindelund på finansloven, så den kan sikres for eftertiden. En fond skal muligvis drive både haven og kroen videre som et historisk besøgscenter.

Rindsholm: Hvis alt går vel, skal staten sætte to millioner kroner af på næste års budget. Penge, der skal bruges til at passe på Danske Soldaters Mindelund, som værtsparret bag Rindsholm Kro, Hanne og Frode Hansen, har fået stablet på benene.

Sådan lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen (V), lokalt medlem af Folketinget.

- Jeg er selv kommet i mindelunden igennem mange år, og har til stor fornøjelse set alt det, som Frode og Hanne (Hansen, red.) for egen regning har opbygget sammen med Forsvaret, beredskabet og Politiet. Den betyder rigtig meget for mange mennesker - først og fremmest for de pårørende til de faldne, men også for foreninger, organisationer og veteraner. Derfor skal vi fremtidssikre Danske Soldaters Mindelund, siger han.

Pihl Lorentzen har drøftet sagen med både forsvarsministeren og finansministeren, begge er hans partifæller.

- Og derefter har jeg valgt direkte at indstille et engangsbeløb på to millioner kroner til finansloven for 2019, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Hvilken holdning har disse ministre haft til dit ønske?

- Det kan jeg ikke sige endnu, men jeg kan sige det på den måde, at hvis jeg fornemmede, at det var håbløst at få en bevilling igennem, så ville jeg ikke have indstillet det. Jeg håber og tror, at det kan lade sig gøre, men vi må vente og se til august, når regeringen fremlægger sin finanslov.

Hanne og Frode (Hansen, red.) er ikke helt unge længere, så i forståelse med dem er vi nogle stykker, som har sat os sammen for at se på, hvad vi kan gøre
Kurt Mosgaard, oberst og tidligere chef for Jyske Dragonregiment i Holstebro

Formidlingscenter

Planen er, at de statslige millioner skal fungere som et velpolstret udgangspunkt for en endnu ikke oprettet fond, der skal stå i spidsen for ikke bare mindelunden, men forhåbentligt også selve kroen, når Frode og Hanne Hansen på et eller andet tidspunkt vælger at lade sig pensionere.

Det fortæller tovholder for planerne, den tidligere chef for Jyske Dragonregiment i Holstebro, Kurt Mosgaard, Mønsted.

- Hanne og Frode (Hansen, red.) er ikke helt unge længere, så i forståelse med dem er vi nogle stykker, som har sat os sammen for at se på, hvad vi kan gøre. Hovedtanken er, at vi gerne vil have en fond op at stå, som måske kan drive mindelunden videre i en eller anden form.

Den pensionerede oberst Mosgaard har i øvrigt større ambitioner end det.

- Ideelt set skal vi også overtage og drive kroen, og ikke kun haven. Det skal være et sted for alle. Jeg kunne godt tænke mig, at kroen kunne blive et formidlingscenter for Danmarks internationale indsats, hvor man kan få historien om både vores militære og humanitære indsats i verden. Det mangler vi i Jylland, men det kræver opbakning fra forskellige sider, og det arbejder jeg lige nu på, siger han.

De næste, der skal kontaktes, er Viborg Kommunes repræsentanter, herunder borgmesteren, siger han, for planerne er ambitiøse og kræver opbakning fra mange sider.

- Sådan et sted vil være lidt fattigt, hvis ikke der er et sted, hvor man kan få lidt at spise og mødes. Det kan selvfølgelig være med en anden krofatter, men der er nu ingen som Hanne og Frode (Hansen, red.), konstaterer Kurt Mosgaard, og understreger i øvrigt, at de to ikke har aktuelle planer om at lade sig pensionere.

Skal bevares

Det er som nævnt Hansen-parret, der for egen regning har samlet kampvogne, tunge mindesten og alverdens andet udstyr sammen til en mindelund, der ikke bare fortæller om navnene på faldne soldater i nyere dansk krigshistorie, men som også danner en ramme for ceremonier og højtideligheder, men som også giver en mulighed for bare at møde op for at mindes.

Derfor er det ifølge Venstre-politikeren Pihl Lorentzen vigtigt, at staten står klar til at støtte.

- Jeg synes jo, det er fantastisk, hvad de har brugt af kræfter og penge på det her, men når vi ser ind i fremtiden, er det jo ikke sikkert, at de kan blive ved med at drive kroen - og hvad så? I værste fald kan der komme en kroejer, som ikke synes, at det er spor vigtigt. Derfor skal vi fremtidssikre det her. Det er Danske Soldaters Mindelund, og det er et sted, man valfarter til, og som betyder meget. Både for at ære og mindes soldaterne, men også for at markere selve forsvarsviljen i Danmark. Det her er det sted i Jylland, hvor man gør den slags, og derfor skal det bevares for eftertiden, siger han.

Mindelund skal på finansloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce