Muhammed-tegning smuglet ind på museum

Museumsleder Anne-Mette Villumsen måtte forklare beslutningen om at udelade Muhammed-tegningerne mange gange, da udstillingen Billedstorm åbnede. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Muhammed-tegning smuglet ind på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En tegning af profeten Muhammed blev onsdag smuglet ind på Skovgaard Museets udstilling om blasfemi i kunsten siden reformationen. Museet har bevidst undladt af have Muhammed-tegningerne med på udstillingen, men foreningen Stop Islamiseringen af Danmark placerede onsdag en af tegningerne i udstillingen.

Viborg: Skovgaard Museet i Viborg har bevidst undladt at have de såkaldte Muhammed-tegninger med på udstillingen Billedstorm, som frem til den 30. december fortæller historien om blasfemien i kunsten siden reformationen.

Men onsdag kom en af tegningerne alligevel midlertidigt med i udstillingen. Foreningen Stop Islamiseringen af Danmark fortæller og dokumenterer med billeder på foreningens hjemmeside, hvordan en "gruppe aktivister" tog turen fra Nordjylland til Viborg, betalte ved indgangen og gik ind med Muhammed-tegningen under jakken og placerede den på udstillingen.

Foreningen var også med, da udstillingen åbnede i september. Ved den lejlighed holdt man foran museet - ligesom kunstneren Uwe Max Jensen - sin egen markering af, at man mente, at Muhammed-tegningerne hørte til på udstillingen, og som foreningen skriver på sin hjemmeside, har den nu holdt sit løfte over for museet og gjort tegningerne til en del af "den temmelig tandløse blasfemiudstilling", som det udtrykkes. 

En læser tog onsdag dette billede af den indsmuglede tegning på museet. Privatfoto
En læser tog onsdag dette billede af den indsmuglede tegning på museet. Privatfoto

Bevidst valg

Netop udeladelsen af, hvad mange ser som den ultimative blasfemi-kunst, nemlig Muhammed-tegningerne, sendte museet ind i en veritabel mediestorm, men Skovgaard Museet har tidligere forklaret, at det har været et bevidst valg og henviste til sikkerheden på museet og til, at blasfemisk kunst er meget andet end Muhammed-tegningerne.

"Når man taler om blasfemi i Danmark, så tænker alle uundgåeligt på Muhammed-krisen. Men de er et enkelt eksempel og bør ikke definere enhver diskussion af blasfemi. Blasfemi er blevet diskuteret i mange århundreder før Muhammed-krisen, og den vil blive diskuteret lang tid efter," skriver museets leder, Anne Mette Willumsen, i en redegørelse, der stadig er at finde på museets hjemmeside.

Folkebladet har spurgt Anne Mette Willumsen, hvad hun siger til den aktuelle sag, men hun har ingen kommentarer og henviser til den oprindelige begrundelse.

Den såkaldte Muhammed-krise begyndte, da Jyllands-Posten i 2005 bragte 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed - blandt andet Kurt Westergaards nu berømte og berygtede tegning af Muhammed med en bombe i sin turban.

Det skulle teste ytringsfriheden, men skabte en diplomatisk krise med en række muslimske lande, da det ifølge islam er forbudt af fremstille billeder af profeten.

Den tegning, som Stop Islamiseringen af Danmark har anbragt, stammer dog fra en amerikansk tegnekonkurrence og forestiller Muhammed med turban og dragen sabel.  

Muhammed-tegning smuglet ind på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce