Museum: Fund ved Hald ændrer danmarkshistorien

Arkæolog Jesper Hjermind i udgravningen til et borganlæg der er ældre end Hald Slot fra omkring 1520. Arkivfoto: Viborg Museum

Museum: Fund ved Hald ændrer danmarkshistorien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg Museum afslører på tirsdag, hvilket spektakulært fund arkæologerne har gjort ved udgravninger ved Hald Hovedgaard. Fundet vil ændre magtens danmarkshistorie, mener arkæologerne.mu

Viborg: Et helt ekstraordinært fund ved de arkæologiske udgravninger ved Hald Hovedgaard, som vil ændre på danmarkshistorien, bliver på tirsdag afsløret af holdet bag udgravningerne, som har stået på siden 2016.

Fundet er angiveligt så spektakulært, at det får selv de mest rutinerede arkæologer og historikere til at gå i ekstase, skriver Jeanette Bylow, der er Viborg Museums kommunikationsansvarlige, i en pressemeddelelse.

I september kunne folkebladet fortælle, at arkæologerne har fundet spor efter en endnu ældre borg under ruinerne af Hald Slot, der er blevet opført omkring 1520. Det er i form af store nedbankede egepæle et par meter under jordoverfladen, som muséet har sendt til nærmere datering på Nationalmuséet.

Arkæolog Jesper Hjermind fra Viborg Museum turde ikke gætte på, hvor gamle egepælene er. Ud over at de er ældre end borganlægget fra 1520´erne og fra middelalderen.

Fra middelalderen

- Men om der er tale om bispernes byggeri i 1400-tallet, Niels Bugges anlæg fra 1300-tallet, eller vi måske skal helt ned til 1200-tallet - det tør jeg ikke sige. Men under alle omstændigheder er det et spændende fund, der giver os ny viden om, hvordan området ved Hald har udviklet sig gennem århundrederne, sagde Jesper Hjermind.

De tykke egepæle har udgjort ydersiden af en borgbanke, der har været opbygget af stablet tørv, viste udgravningen på stedet.

- Det var som at stå inde midt i en kikskage, så tydeligt var det. Og det var vildt at tænke på, at sådan har hele borgbanken været bygget op, og det er sket med håndkraft, sagde muséets arkæolog ved den lejlighed.

Udgravningerne er led i projekt De fem Halder, der med økonomisk støtte fra blandt andet A.P. Møller Fonden, skal skabe en samlet borgfortælling og dermed styrke områdets kulturhistoriske værdi.

Bag projektet står Viborg Kommune, Naturstyrelsen, Kulturstyrelsen samt venneforeningen De fem Halder.

Museum: Fund ved Hald ændrer danmarkshistorien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce