Nye maskiner taget i brug: Robotter overtager opgave på sygehuset

Robotter og automatik er nu en del af hverdagen i sterilcentralen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Nye maskiner taget i brug: Robotter overtager opgave på sygehuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regionshospitalet tager nyt anlæg i brug, hvor avancerede vaskemaskiner og robotter skal sterilisere de 37.000 instrumenter, som cirkulerer mellem operationsgangen, afdelingerne og sterilcentralen.

Viborg: Fem nye vaskemaskiner og robotter udgør det helt centrale i første etape af ombygningen af sterilcentralen på Regionshospitalet Viborg, som tager sig af at sterilisere instrumenter, som personalet bruger til at undersøge og operere patienterne.

Indtil nu er en stor del af de 37.000 instrumenter, som løbende er i cirkulation på sygehuset, blevet forbehandlet ude på de enkelte klinikker og afsnit. Men med det nye udstyr har sterilcentralen kapacitet til at modtage og behandle instrumenter fra hele regionshospitalet.

- Ombygningen betyder først og fremmest et kvalitetsløft, fordi vi nu får samlet al forbehandling af instrumenter til alt fra underlivsundersøgelser og kejsersnit til knæoperationer, siger oversygeplejerske Leni Abrahamsen fra Operation og Intensiv, som sterilcentralen er en del af.

Ingen tunge løft

Den nye måde at sterilisere instrumenterne på vil gavne arbejdsmiljøet for medarbejderne, for en stor del af personalets hidtidige opgaver er blevet automatiseret ved hjælp af robotteknologi - men uden at der fyres ansatte.

- På den måde kan vi undgå mange tunge løft, gentagne bevægelser og vrid i kroppen. Og det betyder også, at vores medarbejdere kan bruge tiden på specialiserede opgaver frem for simple opgaver med at flytte rundt på instrumenterne, siger afdelingssygeplejerske Karina Vestergaard Jensen.

Anden etape af ombygningen omfatter den del af sterilcentralen, hvor de rengjorte instrumenter steriliseres og pakkes. Her er målet, at den del af ombygningen kan være afsluttet i 2021. Det vil blandt andet betyde, at operationsstuerne i det nye akutcenter forsynes med rene instrumenter via et system, hvor vogne med rene instrumenter transporteres til operationsgangen. Og omvendt at brugte instrumenter pr. automatik sendes tilbage til sterilcentralen.

Den ombyggede sterilcentral indvies officielt fredag den 22. marts, hvor både energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V) og formanden for regionsrådet Anders Kühnau (S) klipper snore.

Nye maskiner taget i brug: Robotter overtager opgave på sygehuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce