Nyt medicinsk plaster redder ben fra amputation

Lise-Lotte Fallesen som har siddet i kørestol siden 2004, er begejstret for, at hendes sår på knæet er helet med det nye plaster. Foto: Morten Dueholm

Nyt medicinsk plaster redder ben fra amputation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plaster fremstillet af komponenter fra patientens eget blod reddede Viborg-kvinde fra at få amputeret benet efter halvandet år med et sår, som ikke ville hele.

Viborg: Tilbage i 2004 fik Lise-Lotte Fallesen fra Viborg amputeret sit ene ben på grund af en alvorlig blodforgiftning. Og for to år siden begyndte lægerne at tale om, at det kunne blive nødvendigt at amputere det andet ben også, fordi et sår på knæet ikke ville hele.

Det ville Lise-Lotte Fallesen selvfølgelig meget gerne undgå, og derfor prøvede lægerne at bruge et nyudviklet medicinsk plaster - kaldet leucoplast - på hendes sår, der var på det sted, hvor knæet bøjer.

- På sårcentret på regionshospitalet havde de i halvandet år forgæves prøvet alverdens behandlinger for at hele såret, så min tiltro til, at det nye plaster ville virke, var ikke særlig stor, erkender hun.

- Sygeplejerskerne forklarede, at det nye plaster lige var blevet udviklet, og at de skulle bruge en blodprøve, som skulle centrifugeres, så de hvide og røde blodlegemer bliver skilt fra hinanden. Det kom der en klar geléagtig væske ud af, og det blev sat på plastret.

Lise-Lotte Fallesen var meget skeptisk, da hun skulle prøve det nye medicinske plaster, for alverdens behandlinger havde ikke hjulpet hende.
Lise-Lotte Fallesen var meget skeptisk, da hun skulle prøve det nye medicinske plaster, for alverdens behandlinger havde ikke hjulpet hende.

Fantastisk at opleve

- Det fik jeg så skiftet med en uge til 14 dages mellemrum de næste tre måneder, og mirakuløst nok helede det såret, siger en glad Lise-Lotte Fallesen.

- Det var fantastisk at opleve, at der endelig var en behandling, som virkede. Og selv om huden stadig er noget tynd, er såret helt lukket og har været det, siden jeg blev behandlet med det medicinske plaster, føjer hun til.

På sårcentret på Regionshospitalet Viborg har man prøvet plastret på 30 patienter med mange forskellige former for kroniske sår, hvor behandlingen efter de gængse principper ikke har helet sårene. Hos godt og vel to af hver tre patienter - blandt dem altså Lise-Lotte Fallesen - er sårene helet helt op. Og hos de resterende er sårets størrelse formindsket efter behandlingen med det medicinske plaster.

- Der er ikke på nogen måde en massiv evidens for, at plastret virker, men vi ser og mærker den positive effekt på sårhelingen, når vi bruger plastret. Så det er et af vores argumenter for at bibeholde produktet på sårcentret, siger overlæge Annette Høgh, som er leder af sårcentret.

Dansk udviklet

Den nye behandling er udviklet især til diabetiske fodsår, der har svært ved at hele. Bag plastret - kaldet 3 C Patch - står en dansk medicovirksomhed, Reapplix, som netop har fået offentliggjort de gode resultater af forskningen i det førende internationale lægetidsskrift. The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Konklusionen i artiklen er, at plastret medfører en markant forbedret heling af sår over 20 uger. Sårene helede hos hver tredje patient - 34 procent - i gruppen, som blev behandlet med det medicinske plaster. Hos kontrolgruppen, der blev behandlet efter de gængse principper, var det færre end hver fjerde - 22 procent - der fik såret helet efter 20 uger.

Blandt opfinderne af det nye plaster er Niels Erk Holm, der tilbage i 1980´erne var manden bag udviklingen af Novos insulinpen til diabetespatienter.

Nyt medicinsk plaster redder ben fra amputation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce