Østbandernes nye trick: Køber på kredit

Sagen mod rumænerne tog sin begyndelse i det sene forår, da politiet begyndte at få flere henvendelser fra borgere, der undrede sig over, at der pludselig flyttede grupper af rumænere ind på forskellige adresser i blandt andet Roslev, Tim, Videbæk og Viborg. Arkivfoto.
Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix Denmark

Østbandernes nye trick: Køber på kredit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Organiseret. Politiet mener, at helt op mod 50 rumænere kan have været involveret i massivt snyderi med forbrugslån.

Ekstremt velorganiseret.

Sådan betegner Midt- og Vestjyllands Politi sagen mod fem rumænere, der i morgen står tiltalt for groft bedrageri og groft databedrageri ved retten i Holstebro.

Rumænerne er tiltalt for at have været med til at optage forbrugslån for over halvanden million kroner, som de aldrig har haft intentioner om at betale tilbage igen.

For de lånte penge købte de alt fra møbler til elektronik over indbo og værktøj, som de efterfølgende har transporteret ud af landet i trailere, som de havde lejet på tankstationer i blandt andet Ringkøbing-området.

»Jeg kan ikke huske, at vi har haft en lignende sag,« fortæller Christian Toftemark Jørgensen.

Han er leder af Midt- og Vestjyllands Politis mobile tyverigruppe, der har stået for efterforskningen mod de fem rumænerne, som, politiet mener, blot er en lille del af en langt større personkreds, der har deltaget i bedrageriet.

Tip fra borgerne

Sagen mod rumænerne tog sin begyndelse i det sene forår, da politiet begyndte at få flere henvendelser fra borgere, der undrede sig over, at der pludselig flyttede grupper af rumænere ind på forskellige adresser i blandt andet Roslev, Tim, Videbæk og Viborg.

»De kom i grupper på 10 eller 15. Det var så mange, og det virkede så systematisk, at vi begyndte at interessere os for dem,« fortæller Christian Toftemark Jørgensen.

Men det var først, da politiet standsede en varebil på motorvejen ved Aabenraa den 24. maj, at sagen for alvor begyndte at rulle. I bilen fandt politiet møbler for næsten 67.000 kroner, som kunne spores tilbage til den gruppe rumænere, som Midt- og Vestjyllands Politi allerede efterforskede.

Møblerne viste sig at være købt for forbrugslån, og da politiet fik set nærmere på de adresser, som rumænerne boede på, fandt ordensmagten et sandt hav af rykkere fra de firmaer, der tilbyder forbrugslån.

Op mod 50 involveret

Omfanget af bedrageriet kom dog først virkelig for dagens lys, da politiet kontakter forbrugslåns-firmaerne.

»Vi beder dem lave en opgørelse over lån, som de har givet til personer med rumænsk klingende navne på de pågældende adresser,« fortæller Christian Toftemark Jørgensen.

Tallet når ifølge anklageskriftet op på 1,59 millioner kroner fra 14 forskellige firmaer.

De fem rumænere, der er tiltalt i sagen, er dog næppe de eneste, der har deltaget i det systematiske bedrageri.

På baggrund af oplysninger om, hvor mange rumænere der har været på de adresser, der er blevet holdt øje med, vurderer politiet, at tallet nærmere er omkring 50 involverede:

»De fem, som vi har anholdt, er personer, som vi mener er nederst i hierarkiet og nogle lidt længere oppe i et større system. Men der er sandsynligvis langt op til de reelle bagmænd,« siger Christian Toftemark Jørgensen.

Sidder de bagmænd i Danmark eller i Rumænien?

»Det ved vi ikke med sikkerhed.«

Sagen mod de fem rumænere er berammet til at tage otte retsdage.

Ud over snyd med forbrugslån er flere af rumænerne også tiltalt for tilbage i 2012 at have snydt sig til en større mængde mobiltelefoner ved at købe mobilabonnementer, hvor der fulgte mobiltelefoner med, hvorefter de aldrig betalte afdragene.

Østbandernes nye trick: Køber på kredit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce