Politikere: Ro på, STU

Glæde og stolthed præger STU, når en årgang bliver færdig på skolen. Arkivfoto: Morten Dueholm

Politikere: Ro på, STU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse for handicappede unge hører ikke længere under handicapområdet. Nu er det beskæftigelsesudvalget, der skal træffe de beslutninger, som vedrører skolen og de unge, der har vidt forskellige handicaps og udfordringer.

Viborg: Er STU et sted, hvor de handicappede unge samles, dannes og aktiveres?

Eller er det et sted, der skal forberede dem til at komme ud på arbejdsmarkedet?

Spørgsmålet er blevet rejst, efter at ansatte på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) opdagede, at skolen forvaltningsmæssigt er flyttet fra socialområdet til beskæftigelsesområdet. En beslutning, som et tavst men enstemmigt byråd traf i december.

- Vi finder det voldsomt kritisabelt, at en så stor ændring forsøges gennemført uden at inddrage MED-systemet, end ikke på informationsniveau, før efter en beslutning er truffet politisk. Det ligger meget langt fra Viborg Kommunes centrale værdier! lød det i et åbent brev, som alle politikerne modtog fra næstformand i Lokal-MED for Skriversvej og STU, Anne Halkjær Johnsson, imellem jul og nytår.

Dele af brevet blev gengivet i folkebladet den 2. januar. Kun borgmester Ulrik Wilbek har i øvrigt kvitteret med et svar.

Stærkt fokus

Både hos Venstre og i Socialdemokratiet maner man dog til besindighed.

Anders Bertel (S), formand for det nye beskæftigelsesudvalg, som i de kommende fire år altså skal træffe de beslutninger, der berører STU, siger:

- Jeg kan godt forstå, hvis de har nogle bekymringer for at blive "glemt" i en forvaltning, som måske ikke før har haft ansvaret for STU, men jeg vil gerne sige, at de skal have ro på. Vi vil have et stærkt fokus på STU, siger Anders Bertel.

Både Anders Bertel og næstformand i beskæftigelsesudvalget, Nikolai Norup, har siddet i det tidligere social- og arbejdsmarkedsudvalg, da STU havde hjemme her, minder han om.

På den treårige ungdomsuddannelse er det under 40 procent af eleverne, som fortsætter ud i job eller uddannelse. Derfor undrer man sig altså på skolen over, at man nu betragtes som et tilbud under arbejdsmarkedsområdet og ikke handicapområdet, hvor de fleste af samarbejdspartnerne befinder sig.

- Vi vil gerne have et beskæftigelsesmæssigt fokus på de unge. STU er ikke tilbud, hvor de unge skal have tiden til at gå - der skal også være et stort indhold, så de måske kan komme ud på arbejdsmarkedet i et beskyttet job eller i et flexjob. Det er vigtigt at holde sig for øje, at de elever, som går på STU, er en meget bred målgruppe med helt forskellige kvalifikationer.

- Nogle af dem vil få mulighed for beskæftigelse, men vi har talt om - netop på grund af den brede målgruppe - at vi skal have tæt kontakt til de andre udvalg, medgiver Anders Bertel.

Han pointerer, at det er jobcenterets ansatte, som har ansvaret for at finde ud af, hvad de unge skal efter endt skolegang. Derfor giver det mening, at skolen hører til her.

Symbolpolitik

Også Åse Kubel Høeg (V), formand for social- og sundhedsudvalget, maner til besindighed.

- I Viborg har man skiftet fokus. Alt drejer sig om beskæftigelse i enten få eller mange timer, og derfor ligger det naturligt under beskæftigelsesudvalget, men det er ikke noget, de ansatte kommer til at mærke. Det er mere symbolpolitikken i det, siger hun.

- I og med, at vi kommer til at arbejde meget mere på tværs, så kommer STU ikke til at være langt fra det sociale område. De ansatte skal ikke være så bekymrede, for det kommer ikke til at ændre på den linje, der blev lagt hos social- og arbejdsmarkedsudvalget, siger hun med henvisning til det udvalg, STU indtil nytår hørte under.

Ifølge Venstre-politikeren er det godt, at man tydeliggør ønsket om at finde meningsfyldt beskæftigelse til de unge, når de har fået deres mangefarvede studenterhue på hovedet:

- Hvis man taler med forældrene og med de unge selv, så vil mange af dem gerne ud, hvor der er nogle aktiviteter. De meget handicappede får aldrig et fuldtidsarbejde, og det er heller ikke meningen, men at give dem et tilbud, som passer, er også en måde at vise dem respekt på. Et menneskeliv er meget værd, og de unge skal ikke kun bo på en institution.

Ifølge Åse Kubel Høeg kommer man ikke til at svinge pisken over STU og på den måde tvinge lærerne til at skulle arbejde på at få alle eleverne ud på arbejdsmarkedet.

- Men jeg ville da ønske, at alle kunne finde noget livsbekræftende som eksempelvis et job. Det ville berige deres hverdag, konstaterer hun.

Politikere: Ro på, STU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce