Politikeres planer skaber stor forundring i De Frivilliges Hus

De Frivilliges Hus på hjørnet af Vesterbrogade og Jernbanegade kan være på vej i nye rammer. Arkivfoto.

Politikeres planer skaber stor forundring i De Frivilliges Hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er stor forundring blandt folk med tilknytning til De Frivilliges Hus. De mener, at politikerne reelt har truffet en beslutning, de ikke kan træffe. Politikerne derimod maner til besindighed.

Viborg: Der har i den seneste uge bredt sig en forvirret og forundret stemning i De Frivilliges Hus i Viborg.

Det har længe været på tale at flytte De Frivilliges Hus, som favner flere end 140 foreninger, til nye rammer. Huset på hjørnet af Vesterbrogade og Jernbanegade er måske nok charmerende med sin kringlede og krogede indretning, men stort og handicapvenligt er det ikke.

Glæden over måske at skulle flytte er lige nu overskygget af målløshed blandt flere af dem med tilknytning til huset. Folkebladet har været i kontakt med flere.

Det skyldes, at man tilsyneladende har fået besked på at skulle flytte op i Borgerhuset Stationen i Ll. Sankt Hans Gade.

Sådan tolker bestyrelsen i hvert fald den beslutning, som politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget (ØK, red.) traf i sidste uge, da de samtidig nedlagde Café Brændpunktet, der ligger i netop Borgerhuset Stationen.

Selvejende

Huset, der har en bestyrelse og et par ansatte, er en selvejende forening, som dog støttes økonomisk af kommunen.

Da ØK besluttede at nedlægge den underskudsgivende café, hed det samtidig i referatet fra mødet:

"...at den selvejende institution Borgerhuset Stationen sammen med De Frivilliges Hus udarbejder forslag til ny organisering, hvor De Frivilliges Hus får placering i Borgerhuset Stationens lokaler..."

Hvor kom det lige fra, spørger man sig selv i De Frivilliges Hus?

På dagsordenen for mødet stod på forhånd intet om, at De Frivilliges Hus kunne være i spil - og bestyrelsen for den selvejende forening er da også forundret over, hvordan det pludselig er kommet dertil.

På vegne af den samlede bestyrelse skriver formand Pernille Cornelius, at:

"...De Frivilliges Hus er dog ikke blevet taget med på råd i sagen, og vi undrer os derfor over, at politikerne kan tage den beslutning. Ligeledes stiller vi os undrende overfor, at en ny organisering af to selvejende institutioner, henholdsvis Stationen og De Frivilliges Hus, bliver diskuteret på et dagsordenspunkt, der omhandler Café Brændpunktets økonomiske situation..."

I modsætning til bestyrelsen hos De Frivilliges Hus, som består af frivillige fra diverse foreninger, er bestyrelsen for Borgerhuset Stationen præget af flere politiske personer.

Åse Kubel Høeg (V) er både med i økonomi- og erhvervsudvalget, i bestyrelsen for Borgerhuset Stationen, ligesom hun er formand for kommunens socialudvalg, der én gang årligt plejer at give omkring en million kroner til De Frivilliges Hus.

Også Eva Pinnerup (S) er med i både økonomi- og erhvervsudvalget, ligesom hun er med i Borgerhuset Stationens bestyrelse, der i øvrigt også tæller medlem af forretningsudvalget Ernst Greve (S), og som har Venstre-kandidaten Peter Jarly som formand.

Invitation?

Åse Kubel Høeg understreger over for folkebladet, at der ikke ligger andet i økonomiudvalgets beslutning end en opfordring til et samarbejde.

- Vi vil give Borgerhuset Stationen og De Frivilliges Hus en mulighed for at tale sammen og se, om der kunne være en chance for at tænke noget nyt med en ny begyndelse. Stationen har en fast beliggenhed, og De Frivilliges Hus har jo længe ledt efter et nyt sted, fordi handicappede slet ikke kan få adgang dertil - hvilket i øvrigt har været til stor forundring for os andre igennem lang, lang tid, siger hun.

Den 23. maj skal bestyrelsen hos Borgerhuset Stationen tage en beslutning om, hvorvidt den kan se sig selv i et fremtidigt samarbejde.

- Så indtil videre ved vi slet ikke, hvad der skal ske, for vi har slet ikke været samlet i bestyrelsen endnu. Længere er den ikke, siger Åse Kubel Høeg.

Hos De Frivilliges Hus mener man dog ikke, at der i politikernes beslutning reelt ligger en invitation eller en opfordring - snarere et krav:

"...Man kan stille spørgsmålstegn ved den reelle invitation til samarbejde, der bliver udstukket under punktet - da det tilsyneladende, på forhånd, er besluttet, at De Frivilliges Hus skal flytte ind hos Borgerhuset Stationen. Vi er i De Frivilliges Hus ikke blinde for de synergieffekter, der kan være i et samarbejde på tværs af kultur- og socialområdet, men vi er - som tidligere beskrevet - en selvejende organisation med fokus på det sociale område, fordi det er her, vores 140 foreninger hører til...", lyder det således.

Er det en overdramatisering, når bestyrelsen har fået den opfattelse, at I allerede har truffet en beslutning?

- Ja, det er det, svarer Åse Kubel Høeg, og føjer til:

- Hvad det hele ender med, ved jeg ikke. Jeg har nogle ønsker, men dem kan jeg jo stå alene med. Det har jeg tit gjort med det hus, så det er ikke noget nyt.

Som nævnt var der på mødet i økonomi- og erhvervsudvalget ikke lagt op til, at De Frivilliges Hus på forhånd kunne spille en rolle, da det skulle besluttes, hvad der skulle ske med Café Brændpunktet.

Hvordan kom I på den idé under afviklingen af caféen?

- Nu er det jo et lukket møde, så det kan jeg ikke refere fra, siger Kubel Høeg.

Så hvis vi siger, at De Frivilliges Hus af en eller anden grund ikke vil flytte op i Stationen, så kan det bare blive, hvor det er?

- Når man er en selvejende institution, så kan vi ikke bestemme over dem. Men jeg undrer mig over, at man som kørestolsbruger slet ikke kan komme ind. Hvis de kan overse det, fordi der er noget, de ikke vil, så er det i bund og grund op til dem.

- Kunne I finde på at skrue ned for de støttemidler, I giver huset?

- Det er stadigvæk et lukket møde, så det kan jeg ikke svare dig på.

Men du sidder også i spidsen for socialudvalget, som uddeler de her penge. Kunne det udvalg finde på at skrue ned for den økonomiske støtte, hvis ikke huset flytter?

- Det synes jeg da ikke, at man kan drage nogen konklusion om endnu, så længe man ikke ved, hvad der kommer til at ske, siger hun.

De Frivilliges Hus har tilfældigvis ordinær generalforsamling i aften. Her bliver den fremtidige placering og den nuværende polemik højst sandsynligt et af de emner, der nok skal blive talt en del om.

Politikeres planer skaber stor forundring i De Frivilliges Hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce