Politimand frifundet for embedsmisbrug

En domsmandsret ved Retten i Viborg har frikendt en 40-årig politimand for embedsmisbrug. Arkivfoto

Politimand frifundet for embedsmisbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En domsmandsret ved retten i Viborg har frikendt en lokal politiassistent for at have begået embedsmisbrug efter straffeloven.

Viborg: En 40-årig politiassistent fra Viborg er af en enig domsmandsret blevet frikendt for tre forhold, hvor han ved retten i Viborg var tiltalt for at have overtrådt straffelovens paragraf 155 om embedsmisbrug.

Politimanden har været suspenderet fra tjeneste, siden han blev tiltalt af Statsadvokaten i Viborg i september, men med frifindelsen kan han nu genindtræde i sin stilling i patruljetjenesten.

Politimanden var blandt andet tiltalt for uden tjenstlig begrundelse at have søgt i politiets registre på to unge mænd, som var under mistanke for at stå bag en falsk annonce for en massageklinik på politimandens hjemadresse - en hændelse, som den nu frikendte 40-årige anmeldte til politiet.

Den ene af de to er efterfølgende blevet dømt for at stå bag den falske bordelannonce ud fra oplysninger fra teleselskabet om IP-adressen, mens den anden unge mand er blevet frikendt i sagen.

Renset for mails

I afgørelsen lægger retten vægt på, at de to unge mænd er en del af Viborgs narkotikamiljø, og at "politiet derfor har en særlig tjenstlig anledning til at standse, undersøge, afhøre og på anden måde rette efterforskning mod netop dem", som det hedder i dommen.

Et andet forhold, som politimanden var tiltalt for, var to mails, som han havde sendt til sine kolleger på stationen i Viborg. Selv om politimanden her skriver, at de to unge navngivne mænd har indrykket en falsk bordelannonce, og at politimanden derfor opfordrer sine kolleger til at skrive de to "for en hvilken som helst ulovlighed", finder retten det ikke bevist, at der var tale et strafbart forhold, hvor den 40-årige misbrugte sit embede efter paragraf 155.

Grovkornet spøg

I afgørelsen skriver domsmandsretten, at "tiltalte ikke kan have haft en forventning om, at så mange polititjenestemænd (modtagerne af mailen, red.) ville begå eller acceptere ulovligheder mod (navnene på de to unge mænd, red.) blot fordi tiltalte var blevet krænket af dem".

"Herefter og på baggrund af tonen i mailen og den afsluttende smiley lægges det til grund, at mailen var en grovkornet spøgefuldhed og ikke et forsøg på stillingsmisbrug", hedder det i dommen.

Endelig frifindes politiassistenten også for at søge i politiets sagsbehandlingssystem for at orientere sig om den straffesag mod de to unge mænd, som han selv havde anmeldt.

"Der er ingen oplysninger om, og heller ikke rejst tiltale for, at tiltalte skulle have brugt endsige misbrugt de oplysninger, han fik." "Da den blotte søgning i Polsas (politiets sagsbehandlingssystem, red.) uden tjenstlig anledning ikke i sig selv kan anses for en overtrædelse af straffelovens paragraf 155, frifindes tiltalte", hedder det i dommen.

Sagsomkostningerne skal betales af staten.

Politimand frifundet for embedsmisbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce