Prins Henrik havde et tæt forhold til Viborg

I 2014 gav Viborg prins Henrik en velkomst, der lige passede ham. Arkivfoto: Preben Madsen

Prins Henrik havde et tæt forhold til Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prinsens Livregiment var med til at knytte prins Henrik og det øvrige kongehus til Viborg.

Viborg: I mange år var prins Henrik æresregimentschef ved Prinsens Livregiment, og da regimentet holdt til i Viborg, var han en hyppig gæst, blandt andet ved regimentets årsdag den 30. november.

At han i en årrække var protektor for Hærvejsmarchen, siger også noget om båndene til Viborg. Da prins Joachim skulle aftjene sin værnepligt, valgte kongehuset naturligt Viborg som tjenestested.

Da nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) var borgmester i Viborg, "overtog" han ansvaret for de fine relationer. På Facebook udtrykker Søren Pape Poulsen da også sin anerkendelse:

- Jeg har i dag modtaget den bedrøvelige nyhed om, at prins Henrik er gået bort. Det berører mig dybt, at vi nu må tage afsked med en mand, der i mere end et halvt århundrede har tjent vor nation. Med sit engagement og sin karismatiske personlighed har prins Henrik ydet et stort og værdifuldt arbejde for Danmark. Et arbejde, hele den danske befolkning kan være stolt af.

Ærespræsident

Helt til sin død var prins Henrik ærespræsident for Prinsens Livregiments Soldaterforening. At relationerne til Viborg holdt ved, skyldes ikke mindst, at et personligt venskab mellem prinsen og oberst Jens Christian Lund i Viborg udviklede sig. Jens Christian Lund tog således initiativet til en gave fra hele landsdelen, da Henrik den 11. juni 2014 fyldte 80 år.

- Personlig har prinsgemalen betydet meget for mig. Når jeg i dag som socialdemokrat med stor glæde bærer mine ordner, er årsagen ikke mindst min respekt for Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, sagde Jens Christian Lund dengang.

Kunstneren Vilmantas Marcinkevicius udførte gaven, et portræt af fødselaren. Galleri NB i Viborg formidlede arbejdet, og Henrik åbnede gæstfrit for de private enemærker, så kunstneren og galleristen kunne engagere sig i arbejdet og få det bedst mulige portræt ud af det. En lokal deputation var i København for at overrække gaven.

Den 30. oktober 2014 kunne landsdelen hylde Henrik ved et stort kulturarrangement i Tinghallen. Det blev en mindeværdig aften med æresgæsten i hopla. Han brillerede ved at læse op af egne digte. Aftenen formede sig som en blanding af digte, korsang og maleriudstilling. Prinsens Musikkorps spillede, og repertoiret rummede også operasang ved Susanne Elmark.

En værdig afsked med en personlighed, der har sat sig mange spor på egnen.

Prins Henrik havde et tæt forhold til Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce