Prinsen og folket fik fadbamser hos biskoppen

Hans kongelige højhed prins Joachim besøgte biskop Stubkjær i bispegården. Her fik han sig en fadøl fra det lokale bryghus sammen med borgmester Wilbek (V). Foto: Morten Stricker

Prinsen og folket fik fadbamser hos biskoppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var fornemt besøg i Bispegården, da viborgenserne for tredje år i træk var inviteret inden for hos biskop Henrik Stubkjær. Kirken er intet uden folket, slog han fast.

Viborg: Prins Joachim blev kørt til porten af sin chauffør, Kaffe-Kaj Bertelsen, i en skinnende, rød Ferrari 458, da han fredag som prikken over i'et - eller som skummet på en velskænket fadøl - gjorde sin entré ved Viborgs bispegård klokken 16.30.

Forud var gået to timer, hvor biskop Henrik Stubkjær havde haft åbnet sit hjem, sin have og sin arbejdsplads for alle interesserede.

Det er tredje år i træk, at Viborg Stifts overhoved på den måde tager del i festlighederne under Snapsting, og med musik, mad og fadøl blev også denne udgave af den åbne bispegård et hit.

- Det er smadder hyggeligt og et rigtig godt arrangement, sagde eksempelvis Ole Godsk, der var blandt de flere hundrede, som havde taget imod biskoppens invitation.

Han kaldte det "fantastisk," at Henrik Stubkjær har gjort det til en vane at invitere viborgensere og andre interesserede indenfor.

- Udover at han er vores biskop, så deltager han i det sociale, og han er helt nede på jorden, lød det rosende fra Ole Godsk.

Samme holdning havde Sten Nyrup fra Frederiks.

- Det er alle tiders, og det gør ham endnu mere folkelig. Jeg mener, det er vigtigt, at han er nede i det plan, hvor vi andre er. Folk hilser på ham som "Henrik," og sådan var det ikke, da jeg var yngre, påpegede den 71-årige.

Han havde fundet sig et øjebliks ro i den enorme bispehave, hvor han nød en fadøl, mens han ventede på sin hustru, Irma, som var inde og se på Birte Mølgaards billedudstilling inde i bispegården.

- Dén så jeg hurtigt, men min kone er altid så grundig, lo han.

Jeg kører løb med prinsen, så vi kender hinanden, og så vil jeg jo gerne gøre noget for byen og kongehuset
Kaffe-Kaj Bertelsen
Åbent hus i bispegård og bispehave var endnu engang et hit.
Åbent hus i bispegård og bispehave var endnu engang et hit.

Firkløveret i kælderen

Under en teltdug tog Henrik Stubkjær, borgmester Wilbek, Prins Joachim og nogle øvrige særligt inviterede gæster plads til en let anretning og lokalt fadøl. Der var smil og smalltalk, og flere stod rundt omkring med langstrakt hals for at få et glimt af hans kongelige højhed, der havde lokale Kaj Bertelsen, kendt som Kaffe-Kaj, til at køre ham frem og tilbage til lufthavnen.

- Det er altid dejligt, når man får sådan et job. Jeg kører løb med prinsen, så vi kender hinanden, og så vil jeg jo gerne gøre noget for byen og kongehuset, sagde den storsmilende chauffør, mens musikken fra FDF-orkesteret Los Marimbas spillede i baggrunden.

Inden afgang fik prins Joachim en rundvisning i biskoppens flere hundrede år gamle kælder, da biskop Stubkjær og borgmester Wilbek fulgte ham derned.

- Det er fantastisk at tænke sig. Det er virkelig historie, konstaterede prins Joachim, da Stubkjær nåede til fortællingen om Hans Tausen.

- Hej Sigurd! lød det så lige pludselig, da Sigurd Barrett entrerede rummet og gjorde det navnkundige trekløver til et firkløver.

- Velkommen til min barndomsby, sagde Sigurd Barrett til prinsen og gav ham en gave: Hans børnevenlige udgave af danmarkshistorien, som senere i år skal opføres på Det Kongelige Teater.

- Hele Deres familie er med i bogen, jokede entertaineren, som inviterede prins Joachim til premieren.

- Det vil være mig en stor ære, understregede Barrett, inden han måtte videre.

Der ventede ham en smoking og en rolle som konferencier på domkirkepladsen lige om hjørnet (bogstaveligt talt ...), undskyldte han sig.

I kælderen under bispegården tilsluttede Sigurd Barrett sig selskabet, da han lige skulle nå at overrække en særlig gave og invitation til prinsen.
I kælderen under bispegården tilsluttede Sigurd Barrett sig selskabet, da han lige skulle nå at overrække en særlig gave og invitation til prinsen.

Kirken og folket

Da biskoppen første gang føjede et åbent bispegård-arrangement til porteføljen af Snapstings-tilbud, var det i anledning af, at man lancerede tre reformationsøl.

Sidste år var der besøg fra Folketinget - og i år var det altså kongehusets repræsentant, som slog et smut forbi.

Henrik Stubkjær, hvad gør du næste år? spurgte vi ham, da han stod i porten og gav hånd til gæsterne, som lidt over lukketid klokken 17 var på vej videre ud i Viborg.

- Ja, det ved jeg snart ikke, for vi har da godt nok steppet op, grinte han.

- Næste år kan det være, at det bare bliver os fra Viborg, og det kan vi nok finde ud af at hygge os med, tilføjede han med et smil.

Hvorfor bliver du ved med at åbne bispegården for folk?

- Det gør jeg, fordi det er så sjovt og hyggeligt, og det er en god måde at slå det kirkelige og det folkelige sammen på. Det er dejligt, at der kommer så mange, sagde han, og afbrød interviewet med et "tak for i dag," til gæsterne, der på vej ud smilede taknemmeligt for at kvittere for gæstfriheden.

- Tak for i dag, det var hyggeligt. Et super arrangement, lød det i stride strømme.

- Kirken er ikke noget uden folket, sagde Stubkjær, da køen var stilnet af.

Han fortsatte:

- I den lutherske kirke er vi ikke til det her voldsomme hierarki. Det har vi gjort op med, og det har jeg det godt med. Som biskop skal jeg udføre nogle opgaver, men det sker kun sammen med folket. At det royale så også kom med i år, det hænger godt sammen med Viborgs historie som gammel kongeby. Det var rigtig flot, at prinsen aflagde os et besøg.

"Kaffe Kaj" kom kørende med prinsen, som han kender i forvejen. De ankom med stil.
Sten Nyrup snuppede sig en øl i ro og mag, mens hustruen Irma så på billeder.
Sten Nyrup snuppede sig en øl i ro og mag, mens hustruen Irma så på billeder.

Prinsen og folket fik fadbamser hos biskoppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce