Rådgiver advarede mod at have for travlt med sygehusbyggeri

Det omfattende byggeri ved regionshospitalet har været præget af omfattende mangler i projektets beskrivelse, konkluderer en ny rapport. Arkivfoto

Rådgiver advarede mod at have for travlt med sygehusbyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byggeprojekt ved regionshospitalet blev sendt i udbud, selv om revisionsfirma, der fungerer som kontrollant, anbefalede, at man ventede, til projektmodellerne var bedre gennemarbejdet.

Viborg: Vent med at sende byggeprojektet i udbud, indtil projektmodellerne i 3D for byggeriet er blevet bedre gennemarbejdet.

Sådan lød anbefalingen i 2014 fra revisionfirmaet Ernst & Young, der sammen med ingeniørfirmaet Viggo Madsen er ansat til at kontrollere det store byggeprojekt ved Regionshospitalet Viborg til omkring en milliard kroner.

Den anbefaling kom kontrollanterne med, fordi stikprøver af materialet viste, at modellerne var af så dårlig kvalitet, at de ikke kunne anvendes til et éntydigt udbudsmateriale - først og fremmest fordi der manglede koordinering imellem de forskellige håndværksfaglige opgaver.

Altså var der ikke i alle tilfælde klarhed over, hvilke af opgaverne, der hørte til hvilke fagentrepriser i det meget omfattende byggeri.

Når regionshospitalets projektafdeling alligevel besluttede at sende det ufuldstændige materiale i udbud, var det fordi rådgiveren, Projektgruppen Viborg med adresse i Herning, anbefalede, at man gik i gang - blandt andet med et tilsagn om, at manglerne i projektmaterialet kunne rettes op inden for en økonomisk ramme på omkring en halv million kroner, fremgår det af den kritiske rapport, som Ernst & Young og ingeniøfirmaet Viggo Madsen har udarbejdet.

Stigende priser

Med til at skubbe til beslutningen om at sende det ufuldstændige materiale i udbud var også, at håndværkernes priser på byggeopgaver var i kraftig stigning i 2014 efter en årrække, hvor priserne havde været i bund som følge af finanskrisen.

Desuden ville en forsinkelse af udbuddet betyde udgifter til rådgiverne og omkring en million kroner om måneden til regionshospitalets projektafdeling i ventetiden. Der var altså en økonomisk tilskyndelse til at sende opgaven i udbud på daværende tidspunkt, fremgår det af den kritiske rapport.

I rapporten konkluderes det også, at bygherren - regionen/regionshospitalet - påtog sig en risiko ved at vælge fagentrepriser frem for at sende opgaven ud i hovedentreprise. Men erfaringerne fra et tilsvarende byggeprojekt i Kolding viste, at man der havde sparet omkring 165 millioner kroner på at udbyde projektet i fagentrepriser.

Samarbejdsproblemer

Regionens administration erklærer sig enig med kontrollanterne i, at Projektgruppen Viborg har undervurderet opgaven og har haft vanskeligt ved at udabejde et projektmateriale i en tilfredsstillende kvalitet.

Forholdet mellem bygherren - regionen/regionshospitalet - og Projektgruppen Viborg har som konsekvens heraf været præget af samarbejdsproblemer, hedder det i rapporten.

Endvidere konkluderer regionens administration i rapporten, at det har skabt ekstra problemer, at Projektgruppen Viborg er sammensat af et konsortium bestående af Midtconsult i Herning, Sweco Architects i København, AART Architects i Aarhus og et engelsk firma, WSP UK Limited.

I rapporten gengives en række eksempler på de mange fejl og mangler i udbudsmaterialet.

En fejl i materialet betød således, at den støbte betonplade, som akutcentret er bygget på, var afsat 30 centimeter forkert, at det ikke var specificeret, hvem der skulle lave huller i i gipsvægge til installationer, og hvem der skulle afholde udgiften til det, at udgifterne til en bjælke i beton til en million kroner i råhusentreprisen ikke var beskrevet, at sammenbygningen af akutcentrets nederste etage til det eksisterende byggeri var langt mere omfattende end specificeret i udbudsmaterialet, og at de bærende bjælker til trapper i nybyggeriet viste sig at være underdimensioneret, og at man derfor måtte lave fordyrende forstærkninger.

Rådgiver advarede mod at have for travlt med sygehusbyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce