Regionrådsformand bekymret over meldinger fra syd

De 14 særlige pladser er ved at blive indrettet på 1. sal. Arkivfoto

Regionrådsformand bekymret over meldinger fra syd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En afdeling i Vejle for særligt farlige psykisk syge står tom 14 dage efter åbningen. Formand for Region Midtjylland frygter, at samme problem vil opstå i Viborg.

Viborg: Den 1. april begynder i omegnen af 30 sygeplejersker, pædagoger, terapeuter, socialrådgivere og sundhedsassistenter et nyt kapitel i deres arbejdsliv.

De har alle fået stillinger i tilknytning til en afdeling, der i øjeblikket indrettes i Søndersøparken. Afdelingen, der åbner den 1. maj, skal huse særligt farlige og udsatte psykisk syge.

For to uger siden åbnede en lignende afdeling på den psykiatriske afdeling på sygehuset i Vejle, men indtil videre har arbejdsopgaverne for personalet været til at overskue, for sengene har stået tomme siden åbningen.

Situationen i fjordbyen bekymrer formanden for Region Midtjylland, socialdemokraten Anders Kühnau.

- Det er klart, at det er en situation, vi følger tæt, og det giver bestemt anledning til bekymring for, at en lignende situation kan opstå i Region Midtjylland, siger Anders Kühnau og føjer til:

- Jeg håber det naturligvis ikke, men jeg tør ikke love noget.

150 pladser

Et flertal i Folketinget besluttede sidste år, at der landet over skulle oprettes 150 sengepladser til særligt farlige og udsatte psykisk syge.

Den specifikke anledning til beslutningen skal findes i en række drab på personale, der var tilknyttet de bosteder, hvor drabsmændene havde ophold.

Et af disse drab skete i Viborg i 2012, da den 46-årige Judy Meiniche blev sexmisbrugt og efterfølgende knivdræbt af Kristian Heilmann, der havde ophold på det nu lukkede bosted Blåkærgård. Drabet skete under en udflugt.

Sikkerheden omkring disse bosteder kom under lup, og konklusionen på Christiansborg blev, at det flere steder haltede. Noget måtte gøres. 400 millioner kroner blev afsat fra Folketinget. Pengene skulle bruges til at oprette de 150 pladser.

Region Midtjylland fik besked på at oprette 30. De 14 etableres i Viborg, og afdelingen står klar på 1. etage i højhuset i Søndersøparken den 1. maj.

De 14 pladser flyttes ganske vist til Gødstrup, når rammerne der i 2020 er klar til indflytning.

Frivillig

Der er allerede i Region Midtjylland nedsat et visitationsudvalg, der skal tage sig af de henvisninger, som kommunerne forventes at rette mod pladserne.

Et lignende udvalg er nedsat i Region Syddanmark, men indtil videre er møderne i dette udvalg blevet aflyst, idet ingen kommuner har henvendt sig. Det kunne Morgenavisen Jyllands-Posten fortælle i søndagens udgave.

- Vi er i en meget tæt dialog med kommunerne, og jeg har en forventning om, at der bliver en efterspørgsel efter pladserne i Region Midt, siger Anders Kühnau, der dog er meget betænkelig ved, at patienterne i alle tilfælde skal være indstillet på indlæggelsen.

Med andre ord skal det ske frivilligt.

- Det var nok ikke et setup, jeg havde lavet, hvis det stod til mig. Med den økonomi vi har, har vi ikke brug for tomme sengepladser, siger regionrådsformanden.

Udgiften til de særlige sengepladser bliver fordelt mellem regionen og kommunerne. Så kommunerne kommer også til at betale, selvom de ikke bruger pladserne. Dels måske fordi de ikke vurderer, at der er patienter "nok", dels måske fordi ingen borgere ønsker at lade sig indlægge.

I sin yderste konsekvens kan der ske det, at en vagtlæge eller en praktiserende læge tvangsindlægger en patient fra eget hjem eller fra et bosted, men denne patient kan ikke - selvom han eller hun måske opfylder kriterierne - indlægges på en af de særlige pladser, hvis han eller hun ikke frivilligt går med til det.

Patienten kan derfor i Viborg måske blive indlagt på en lukket afdeling to etager over de særlige pladser til trods for, at han eller hun måske hører bedst til netop der.

Regionrådsformand bekymret over meldinger fra syd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce