Sag om død 26-årig må ikke glemmes, uden at vi lærer noget

Dette billede er taget af Sofie den sidste søndag, inden hun døde natten til onsdag. Privatfoto.

Sag om død 26-årig må ikke glemmes, uden at vi lærer noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokal folketingskandidat stiller spørgsmål til sundhedsministeren i sag om den døde 26-årige Sofie Aabling.

Viborg: Siden historien om Sofie Aablings død kom frem, har det lokale byrådsmedlem og folketingskandidat for Socialdemokratiet, Mette Nielsen, løbende været i kontakt med den 26-åriges familie.

Mette Nielsen arbejder selv i psykiatrien, og historien har optaget hende så meget, at hun nu har stillet en række spørgsmål til ministeren på området, fordi hun vil sikre sig, at noget lignende det tragiske dødsfald ikke gentager sig.

Sofie Aabling døde tidligere i år, efter at hun ifølge familien havde været kastebold imellem Regionshopsitalet Viborg og Regionspsykiatri Midt i Viborg.

Hun havde både tourettes - som hører under neurologisk afdeling på sygehuset - og OCD, som hører under psykiatrien, og det medførte altså, at ingen af stederne for alvor ville tage ansvar for hende, lød det frustreret fra den afdøde kvindes mor, som i oktober til TV2 fortalte om sin datters død.

Sofie Aabling (t.v.) sammen med sin søster, efter de kom i mål ved et kvindeløb i september 2017. Privatfoto.
Sofie Aabling (t.v.) sammen med sin søster, efter de kom i mål ved et kvindeløb i september 2017. Privatfoto.

Fire spørgsmål

Ifølge TV2 blev der to måneder op til Sofie Aablings død skrevet i alt 68 bekymrende skrivelser fra Sofie Aablings bosted, Vesterbo i Silkeborg. Alene i ugen op til dødsfaldet blev der skrevet 10.

Sofie Aabling døde af medicinforgiftning, og familien har klaget til Patientklagenævnet. Hendes mor, Connie Aabling, oplyser til folkebladet, at der endnu ikke er kommet nogen afgørelse på klagen. Familien har fået at vide, at det formentlig tager mindst halvandet år grundet sagens kompleksitet.

Mette Nielsens spørgsmål til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er følgende:

1. Hvordan vil ministeren sikre, at borgere med flere diagnoser ikke "kommer i klemme i systemet" - og får den rette lægebehandling, som de har brug for?

2. Hvordan vil ministeren sikre, at der bliver handlet på bekymrings skrivelser/henvendelser fra socialpsykiatrien, botilbud og pårørende, vedrørende problemstillinger og udfordringer omkring borgere, der henhører under behandlingspsykiatrien?

3. Hvordan vil ministeren sikre, at borgere bliver velbehandlet, evt. ændret i medicin, og at der er en behandlingsmæssig effekt - når indlæggelsestiderne er blevet væsentlig forkortet de seneste år - og borgerne i stigende grad bliver udskrevet hurtigere og hurtigere til eget hjem/botilbud før "effekten er indtrådt"?

4. Hvordan vil ministeren sikre, at der ikke er nogen, som dør af overmedicinering i Danmark?

Kunne gøres bedre

Til TV2 sagde Claus Graversen, sygeplejefaglig direktør på psykiatriområdet i Region Midtjylland:

- Når jeg kigger tilbage på forløbet, så er det et af de områder, hvor jeg synes, vi kan gøre noget anderledes. Når mennesker har så kompliceret en sygdom som Sofie, så skal vi måske tidligere og i højere grad mødes på tværs og drøfte en samlet behandlingsplan.

Som konsekvens af Sofie Aablings død ville de to afdelinger derfor også etablere "rundbordssamtaler", hvor alle involverede parter deltager, så der kan blive lavet en fælles løsning for patienter med komplicerede sygdomsforløb, skrev tv2.dk.

Sag om død 26-årig må ikke glemmes, uden at vi lærer noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce