Sanser dine børn mere end andre?

Anne-Mette Sohn Jensen arbejder, udover sine foredrag, på en bog om sensitive børn. Og emnet indgår også i hendes speciale på universitetet. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Sanser dine børn mere end andre?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn. På tirsdag holder Anne-Mette Sohn Jensen foredrag om særligt sensitive børn. Men hvad vil det sige at være særligt sensitiv?

På Bjergsnæs Efterskole vil man på tirsdag kunne opleve et foredrag med Anne-Mette Sohn Jensen. Her vil hun fortælle om børn, der er såkaldt særligt sensitive. Men hvad betyder det? Og hvordan kan man vide, om man har et barn, der er særligt sensitivt?

Anne-Mette Sohn Jensen er uddannet pædagog og i færd med en kandidatgrad i pædagogisk psykologi. Hun arbejder i øjeblikket på en bog om særligt sensitive børn, og så holder hun foredrag om emnet for både forældre og fagpersoner.

»Særligt sensitive børn er meget forskellige fra hinanden, men de adskiller sig fra andre børn, fordi de hurtigt bliver overbelastet af sanseindtryk. Det kan for eksempel være til en familiefest, hvor der er mange mennesker, høje lyde og skarpt lys. Så bliver de simpelthen fyldt op af indtryk,« siger Anne-Mette Sohn Jensen.

Den amerikanske forsker Elaine Aron mener at have påvist, at 15-20 procent af befolkningen faktisk er særligt sensitive. Det mener hun på baggrund af en undersøgelse, hvor hun stimulerede sanserne, mens hun målte forsøgspersonernes hjerneaktivitet. Og det viste sig, at næsten en femtedel af testpersonernes hjerner skulle arbejde hårdere for at bearbejde sanseindtryk.

Det er blandt andet den forskning, Anne-Mette Sohn Jensen læner sig op ad, når hun holder foredrag om særligt sensitive børn.

»Jeg ved ikke, om det giver mening at inddele børn i kasser og sige, at de er særligt sensitive. Men jeg tror, vi som mennesker og forældre har behov for at kategorisere og behov for en forklaring på, hvorfor barnet ikke opfører sig helt ligesom de andre børn. Det er derfor også vigtigt for mig at sige, at jeg i mit foredrag ikke arbejder med sandheder. Jeg forsøger bare at give et andet perspektiv,« siger Anne-Mette Sohn Jensen.

Er mit barn sensitivt?

Det kan altså være svært at sige, hvordan et typisk særligt sensitivt barn er, fordi begrebet er meget bredt, og børnene reagerer vidt forskelligt på at blive sanseligt overbelastede. Nogle trækker sig tilbage for sig selv, mens andre er udadreagerende og lader frustrationerne gå ud over andre.

»Når jeg på min hjemmeside og i mine foredrag taler om sensitive børn, så er det klart, at det er generaliseringer. Men jeg håber, at forældrene kan genkende nogle af tingene fra deres egne børn og tage noget med fra det,« siger Anne-Mette Sohn Jensen.

Hvis man vil vide, om man har et sensitivt barn, mener hun, at man skal lægge mærke til, om barnet er perfektionistisk, om barnet har problemer med tøj, der kradser, hvordan barnet reagerer til arrangementer, hvor der er mange mennesker, og om barnet udviser ekstraordinær empati overfor andre børn.

»Særligt sensitive børn er bange for at fejle og er derfor perfektionistiske, og de bliver ofte utrygge, når der er mange mennesker. Men de har også en fantastisk evne til at se detaljer. Og de lægger mærke til hver en blomst på vejen. De ser det smukke i verden, og derfor tror jeg, at mange kunstnere er særligt sensitive. Og så er det meget empatiske børn, der kan fornemme, når et andet barn har brug for et kram,« siger Anne-Mette Sohn Jensen.

Hvad kan man gøre?

Ifølge Anne-Mette Sohn Jensen er det vigtigste, hvis man har et særligt sensitivt barn, at man forstår at tage hensyn til barnets individuelle behov, uanset om man bruger prædikatet »særligt sensitiv« eller ej.

»Det kan være, at barnet ikke SKAL ud at lege i frikvarteret, eller at man skal sørge for at give barnet noget at lave for sig selv til familiearrangementer. Det handler langt henad vejen om forberedelse. Man kan bare fortælle barnet, at nu skal vi altså til fest, hvor der vil være mange mennesker. Så bliver barnet i hvert fald ikke overrasket over, at der kommer mange sanseindtryk,« siger Anne-Mette Sohn Jensen.

Hun mener ikke, man skal fjerne alle udfordringer for børnene, blot give dem nogle værktøjer, så de kan lære at begå sig med de karaktertræk, de nu engang har.

Anne-Mette Sohn Jensens foredrag henvender sig især til forældrene, som hun håber kan få noget ud af dette perspektiv på børnepsykologi.

»Når de går fra foredraget, skal forældrene tage med, at de har de mest fantastiske børn, og at de er verdens heldigste forældre. De skal også vide, at vi forældre bare er mennesker, og at vi derfor laver fejl - også i forhold til vores børn. Og så må de også godt grine lidt,« siger Anne-Mette Sohn Jensen.

Sanser dine børn mere end andre?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce