Skæbnedag for 19 folkeskolelærere i Viborg

19 lærere i Viborg Kommune skal ikke møde på job efter sommerferien. Arkivfoto

Skæbnedag for 19 folkeskolelærere i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre elever efter sommerferien betyder, at Viborg Kommune nu fyrer lærere på flere af kommunens folkeskoler.

Viborg: 1027 børn i Viborg Kommune er måske allerede nu begyndt at plage mor og far om nyt tøj, nye sko, et penalhus og ikke mindst en superfed skoletaske. Allerede den 12. august skal alt det nye udstyr jo i brug, vil de indvende.

Børnene begynder deres laaaaange skolekarriere.

De får nok en smule mere plads at brede sig på, men de får også færre voksne at forholde sig til i dagligdagen. 150 færre børn begynder i 0. klasse til sommer i forhold til året før, og fordi antallet af børn falder, så gør antallet af lærere det også.

I dag, torsdag den 24. januar, får 19 lærere spredt ud over den store Viborg Kommune besked på, at de ikke skal forvente at være ansat i Viborgs skolevæsen efter sommeferien. Det kaldes en "prikkerunde".

Det er princippet om forbundne kar, der åbenbarer sig, for Viborg Kommune deler penge ud til skolerne efter, hvor mange elever de har.

Får en skole 10 flere elever et år, får den i runde tal 350.000 kroner mere at arbejde med, for hver elev får et årligt tilskud på cirka 35.000 kroner. 10 færre elever udløser i sagens natur et minus på 350.000 kroner.

Vil kunne mærkes

Logikken er, at når færre elever skal undervises, kræves der også færre lærere.

Problemet på skolerne opstår imidlertid, fordi opgaverne ikke nødvendigvis falder i samme takt, som eleverne siver væk.

- Når der begynder 150 færre børn i 0. klasse, betyder det jo ikke, at antallet af klasser falder med seks eller syv. Måske bliver der kun en klasse mindre i hele kommunen, men der bliver færre lærere til at løse stort set de samme opgaver. En lærer skal jo lave det samme i en klasse med 19 elever som i en klasse med 25 elever, siger formanden for Skolelederforeningen i Viborg Kommune Hasse Valdemar Mortensen.

Han lægger ikke skjul på, at de færre ressourcer ude på skolerne kommer til at kunne mærkes.

- Det har da en pris, at vi får færre ressourcer. Det siger sig selv. Skolerne har en vigtig opgave med inklusion, men med færre ressourcer får vi sværere ved få succes med den opgave, siger han.

Prognosen med faldende børnetal ser ikke ud til at vende lige rundt om hjørnet. Antallet af skolebørn vil falde med cirka 400 inden for de næste få år.

- Jeg håber virkelig, at politikerne vil finde flere penge til skoleområdet. Det er der brug for, siger Hasse Valdemar Mortensen.

Skæbnedag for 19 folkeskolelærere i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce