Skole-bekymring over ny organisering

Er STU et handicaptilbud eller et beskæftigelsestilbud? Arkivfoto: Morten Dueholm

Skole-bekymring over ny organisering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tavshed har politikerne sagt ja til at STU, som underviser handicappede unge, nu skal knyttes til beskæftigelsesområdet. De ansatte måber og kalder det "voldsomt kritisabelt".

Viborg: I et åbent brev til alle byrådets nuværende og kommende medlemmer har de ansatte på STU, den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse for handicappede unge, udtrykt deres bekymring og forundring over, at skolen nu ikke længere skal høre under handicapområdet.

Fra og med den 1. januar bliver skolen en del af beskæftigelsesområdet - en beslutning der på byrådsmødet den 20. december tilsyneladende blev taget henover hovedet på de ansatte, som ikke er blevet orienteret.

Anne Halkjær Johnsson, næstformand i Lokal-MED Skriversvej og STU, henviser i det åbne brev til paragraf 1 i loven om ungdomsuddannelser.

Her står der, at det primære formål for STU-elever er at blive livsduelige mennesker både personligt, socialt og fagligt: Videre uddannelse og beskæftigelse kommer i anden række.

Derfor virker det, argumenter hun for, skævt, at man nu skal høre til et udvalg, hvis primære fokus kun er noget sekundært for STU. Omvendt hører handicapområdet for voksne, voksenspecialundervisning, det socialpsykiatriske område, indsatsen for socialt udsatte og misbrugsområdet for voksne fortsat under socialområdet, hvor også STU plejede at have hjemme.

- Alle disse ting er noget, vi dagligt er i berøring med i større eller mindre grad hos den enkelte elev på STU Viborg. Derfor undrer vi os over, at STU'en er "udskilt" af dette område til fordel for beskæftigelse, som bestemt er relevant for nogle af vores elever, men langt fra for alle, skriver Anne Halkjær Johnsson.

Voldsomt kritisabelt

Forundringen er også stor, fordi man i et par år har delt leder med aktivitetscentret Skriversvej.

Om Skriversvej hører under socialområdet eller beskæftigelsesområdet, ved medarbejderne ikke, og det fremgår heller ikke af den styrelsesvedtægt for Viborg Kommune, som byrådet enstemmigt og uden bemærkninger godkendte den 20. december.

Det er i denne, at det slås fast, at STU hører under beskæftigelsesområdet, selvom man altså er et tilbud til handicappede. Et tilbud, hvor under halvdelen af eleverne - selv hvis man opfylder sine mål for de kommende år - fortsætter ud i beskæftigelse efter endt skolegang.

Det åbne brev blev sendt ud den 19. december.

- Vi finder det voldsomt kritisabelt, at en så stor ændring forsøges gennemført uden at inddrage MED-systemet, end ikke på informationsniveau, før efter en beslutning er truffet politisk. Det ligger meget langt fra Viborg Kommunes centrale værdier! afsluttede Anne Halkjær Johnsson brevet til de folkevalgte.

Dagen efter valgte det samlede byråd at vedtage styrelsesvedtægten. Nu er beslutningen truffet. Ingen politikere har svaret på det brev, de har modtaget.

Skole-bekymring over ny organisering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce