Stor hjælp til den videre færd

Kayhon, Mansoor, Hussain og Sayed er alle kommet som uledsagede flygtninge fra Afghanistan, og de drømmer alle om en faglige uddannelse. Foto: Niels-Chr. Jönsson

Stor hjælp til den videre færd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge, afghanske flygtninge fik penge til computere af Røde Kors og Egmontfonden. En afgørende hjælp mener deres midlertidige værge.

Viborg: Man har som ung - eller gammel for den sags skyld - ikke mange chancer for at begå sig i samfundet uden mobil og computer.

Nemmere bliver det ikke, hvis man er langt fra familien, stort set uden penge, kæmper med at lære et nyt sprog - og har drømme om at blive uddannet og integreret i det danske samfund.

Der var derfor de helt store smil fremme, da fire unge afghanske mænd mandag eftermiddag modtog hver 2500 kroner fra Røde Kors og Egmontfonden til netop erhvervelsen af en computer.

- Det er jo vigtigt, når man skal lave lektier, og når man skal øve sig til køreprøven og selvfølgelig til at være på de sociale medier, lød det fra 17-årige Sayed Ramiz Noory, der har en drøm om at blive smed.

Sayed Ramiz Noory bor sammen med fire jævnaldrende afghanske, unge mænd på Center for Unge i Viborg, som siden år 2000 har været bosted for uledsagede flygtningebørn.

Fire af de fem nuværende beboere, der altså alle har fået tilskud til egen computer, var mødt op hos Røde Kors på Marks Stigs Vej, og de kunne alle berette om stort set fælles drømme for fremtiden - en uddannelse, familiesammenføring og at få danske venner.

Man kan jo ikke noget i vores samfund, hvis man ikke kan komme på nettet, så når de her gutter skal flytte for sig selv og klare sig selv, er det da supervigtigt, at de har de redskaber, der skal til.
Henning Bruun-Schmidt, "værge" for unge flygtninge

Helt afgørende

Nu har de så fået en lille, men vigtig hjælp til at arbejde videre med de drømme, og det er ifølge deres midlertidige forældremyndighedsindehaver, Henning Bruun-Schmidt, en helt afgørende hjælp.

- Man kan jo ikke noget i vores samfund, hvis man ikke kan komme på nettet, så når de her gutter skal flytte for sig selv og klare sig selv, er det da supervigtigt, at de har de redskaber, der skal til, fortalte Henning Bruun-Schmidt, som hjælper de unge, når de for eksempel skal i kontakt med myndighederne eller har andre udfordringer, som kræver en myndig persons deltagelse.

Deres daglige voksne kontakt er ejer og leder af Center for Unge, Jørn Bonde Mortensen, som udtrykte stor glæde over, at de unge afghanere får støtte fra Røde Kors og Egmontfonden.

- Det er bare så vigtigt, at civilsamfundet deltager i hjælpen med integreringen af vores unge flygtninge. De vil rigtig gerne være en del af samfundet. De vil gerne uddannes, og de vil gerne arbejde, så det gælder da om at give dem mulighederne, sagde Jørn Bonde Mortensen, som rigtig gerne vil i kontakt med arbejdsgivere, der kan tilbyde fritidsjob til de unge flygtninge, som typisk i starten af deres ophold i Danmark går i skole.

- Men, de har stort behov for både at tjene lidt penge, men også for at være sammen med dansktalende på en arbejdsplads. Det må meget gerne være med andre unge, men det er ikke et krav, sagde Jørn Bonde Mortensen.

Faglige drømme

Det udsagn bakkede de fire unge mænd helt op om. De vil gerne arbejde for at tjene lidt lommepenge, de vil gerne blive bedre til dansk, og de vil meget gerne have danske venner.

Den næste store udfordring for de unge afghanere bliver dog nu at få købt en computer, og selv om de 2500 kroner nok ikke rækker til den nyeste model fra Apple, er de nu enige om, at de nok snart skal få købt en.

- Man kan godt få billigere computere, og vi kan jo nok få rabat, hvis vi køber fem på en gang, så vi skal da ud og købe i morgen, lød det fra Sayed Ramiz Noory, som en af de andre straks udnævnte til chefforhandler i den sammenhæng.

Det skal da for øvrigt lige, i en tid hvor der efterspørges unge til de faglige uddannelser, nævnes, at ud over Sayed Ramiz Noorys ønske om at blive smed, så var der drømme om henholdsvis en mekaniker-, en murer- og elektrikeruddannelse repræsenteret hos Røde Kors mandag.

Stor hjælp til den videre færd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce