Stort Viborg-løb lægges i graven

Især her på Mellemvej har Viborg City Marathon været et populært indslag. Nu er det slut. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Stort Viborg-løb lægges i graven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkene bag Viborg City Marathon var trætte af at have ondt i maven, når de planlagde det omfattende løb og spærrede byen af. I år løbes det derfor for sidste gang.

Viborg: Viborg City Marathon har tabt pusten, og årets udgave bliver den sidste af slagsen.

Det fortæller løbsarrangør Rolf Bücking.

Han konstaterer, at økonomien bag løbet altid har ramt et pænt nul, når alt var talt op, og sender i den forbindelse en taknemmelig tanke i retning af erhvervslivet, som har skabt grundlaget for, at man har kunnet holde Viborg City Marathon gående i 11 år.

- Men de sidste penge skal komme fra deltagerne, og vi har i de seneste tre-fire år i ugerne op til løbet altid siddet og været spændte på, om der nu også kom folk nok, så det hele kunne glide. Det gider vi ikke mere. Man får ondt i sækken af det, siger Rolf Bücking.

Udover økonomien, så har det lave antal løbere - knap 2000 - også været for få til, at det gav mening at fortsætte, siger han.

- Klokken ni om morgenen - hvor hele byen er spærret af - står der mellem 80 og 120 maratonløbere, som fordeler sig på fire kilometer. Når folk så kigger ud af vinduerne, så er der tomt, og det har jeg det skidt med. Der kommer så flere løbere ud på ruten senere, og det er fint, men et arrangement i den størrelsesorden, og med alt det, vi propper ind, skal kunne trække flere løbere, fortsætter han, og konstaterer:

- Vi har prøvet det ene, det andet og det tredje, og vi må sige, at det ikke er lykkedes os at nå et deltagerantal på 3000-4000, hvor det ville være okay. Derfor har vi givet hinanden hånden på, at det her bliver sidste gang.

Vi har i de seneste tre-fire år i ugerne op til løbet altid siddet og været spændte på, om der nu også kom folk nok, så det hele kunne glide. Det gider vi ikke mere. Man får ondt i sækken af det
Rolf Bücking, løbsarrangør

Verden rundt

Viborg City Marathon har været afviklet siden 2007.

Da det opstod, var det et særdeles ambitiøst projekt. Der var store pengepræmier til de hurtigste, hvilket var med til at tiltrække eliteløbere til udefra. Idéen var, at man kom verden rundt i løbet af løbet.

Er du ærgerlig over, at det koncept aldrig voksede sig større?

- Det kunne vi ikke. Man løb igennem verden, og i Brasilien var der et brasiliansk orkester - altså et rigtig, brasiliansk orkester, og ikke et dansk orkester, som spillede samba. I Kina var der et orkester, som kom fra Kina. Det var mega sjovt. Musikerne havde nogle helt specielle krav, helt ned i petitesserne, og der var 5000-6000 deltagere, og det hele var exceptionelt for danske forhold, men vi kunne ikke opretholde økonomien i det, konstaterer Rolf Bücking.

Discountudgave

Siden fik løbet fodfæste i en mere intim og mindre international udgave, hvor man løber de 4,2 kilometer det antal gange, der passer med ens endelige distance. Der har så været heppekor, musik og andre tiltag undervejs.

Hvorfor har det været så svært at lokke folk til?

- Du kan se på løbskalenderen og se hvor mange løb, der er i Danmark. Det er helt vildt.

Rolf Bücking mener, at det nuværende koncept er godt, men det kuperede terræn i Viborg afskrækker mange løbere, for den slags har det med at ville slå rekorder - og det gør man ikke, når det går op og ned, konstaterer han.

Desuden kan det også afskrække mange, at man skal løbe den samme rute 10 gange.

- Det betyder ellers bare, at der sker noget hele tiden. Når man spørger løbere, hvad de kan huske fra et løb, så er det ikke, at de løb forbi Brandenburger Tor. Det er stemningen og opbakningen, de kan huske. Og den stemning var vi begyndt at få til City Marathon, mener Rolf Bücking.

Havde City Marathon været en større succes, hvis ikke man var begyndt så stort og flot, at de næste udgaver kunne virke som en discountudgave?

- Det er i bagklogskabens klare lys. På det tidspunkt var det det, vi synes, der skulle gøres, og siden har konceptet med 4,2 kilometer vist sig gangbart, siger Bücking til den påstand.

Nyt - senere

Aflysningen af fremtidige City Marathon-udgaver gør dog ikke, at man får endnu en grund til at blive liggende på sofaen, mener Rolf Bücking, som allerede har udtænkt et nyt koncept. Et, hvor det er underordnet, om der kommer 500 eller 5000 deltagere, siger han.

Hvordan føles det at lægge City Marathon i graven efter 11 år?

- Havde vi ikke fostret den nye tanke, ville det have føltes tomt, men nu må jeg sige, at det er en lettelse, fordi jeg ikke skal kæmpe en kamp for at overtale og presse folk til at komme, svarer Rolf Bücking.

- Vi arrangerer jo tingene, fordi vi kan lide det. Jeg bruger oceaner af tid, og jeg får så meget for det, siger Rolf Bücking og former sin venstre pege- og tommelfinger som et rundt nul.

- Men det er løgn, for jeg får noget for det den dag, hvor folk står forventningsfulde før start, det hele klapper, og de kommer i mål og er glade. Det er derfor, vi gør det. Vi kan helt vildt godt lide det, og at se de små størrelser til børneløbet giver mig gåsehud. Så jeg får nogle følelser ud af det.

Hvorfor er du sikker på, at der er behov for flere løb?

- Det har jeg ikke sagt, at der er, svarer han med et smil.

Men hvorfor så arrangere et nyt til næste år?

- Det, vi har i tankerne, det er der plads til. I 2019 bliver det bare noget andet, noget visionært. Næste år bliver en løbefest af rang, lover han.

Til oktober løfter han sløret for, hvad det så går ud på.

Stort Viborg-løb lægges i graven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce