Tilfreds formand vil have tilsynsrapport til diskussion

Egeskovhus har en handleplan, som gør formanden for børne- og ungdomsudvalget tilfreds. Arkivfoto: Morten Dueholm

Tilfreds formand vil have tilsynsrapport til diskussion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Per Møller Jensen (S) udtrykker tilfredshed med Egeskovhus' handleplan, men vil samtidig diskutere hele tilsynsrapporten for institutionen med det samlede børne- og ungdomsudvalg.

Hald Ege: Viborg Kommune har iværksat en handleplan for Egeskovhus som følge af den tilsynsrapport, som Socialtilsyn Midt lavede i midten af december sidste år.

Planen forholder sig til de magtanvendelser, som tilsynet fandt ulovlige under besøget på institutionen, men ikke til den personaleudskiftning samt det vikarforbrug, der vurderes værende alt for højt.

I planen fremgår det, at hvis ikke man får en dispensation til de aflåste døre fra Socialministeriet, så vil man lave en anden anordning med lukkemekanismer, som ikke er låse.

Egeskovhus-ledelsen skriver videre i planen, at der allerede findes forældretilladelser til kameraovervågningen, og at man straks vil få lavet det samme til lydovervågningen, så disse kan sendes til tilsynet senest i uge to i år.

Ole Elbæk, familie- og rådgivningschef i Viborg Kommune, bekræfter, at de pågældende tilladelser er sendt til Socialtilsyn Midt.

De tremmesenge, tilsynet har vurderet er for høje, bruges til aflastningsbørn og skal derfor ikke vurderes af tilsynet, står der videre - det er en teknisk detalje.

Men dermed er de sager for nuværende ude af verden, konstaterer kommunen.

Sagen om de låste døre har tiltrukket sig mest opmærksomhed, og andre institutioner i andre kommuner følger spændt med, når der i foråret vil være politiske drøftelser om det, som nogen kalder "indespærring", og andre kalder "sikkerhed".

I rapporten får vi pæne bemærkninger omkring forældrenes og børnenes relationer til personalet, som scorer rimelig højt
Ole Elbæk, familie- og rådgivningschef, Viborg Kommune

Tilfreds

Formand for Viborg Kommunes børne- og ungdomsudvalg, viceborgmester Per Møller Jensen (S), skriver, at han er blevet orienteret om handleplanen, og at han efter sidste uges møde i børne- og ungdomsudvalget har læst Socialtilsyn Midts rapport fra Egeskovhus igennem.

På udvalgsmødet blev de fem medlemmer kun orienteret om de to låste døre og ikke om de øvrige forhold, som tilsynet har problematiseret. Per Møller Jensen ønsker, at udvalget drøfter den samlede rapport, når det samles igen.

- På baggrund af forløbet vil jeg gøre den samlede tilsynsrapport til genstand for en drøftelse på det kommende udvalgsmøde - ligesom jeg finder det hensigtsmæssigt at offentliggøre både rapporten og handlingsplanen, så der er åbenhed omkring håndteringen af situationen, lyder det fra Per Møller Jensen, som ellers har fuld tiltro til, at man har styr på situationen.

Han påpeger, som folkebladet også har nævnt, at Socialtilsyn Midt beretter om stor trivsel på Egeskovhus, som også nyder stor tillid blandt forældrene.

- Der er - efter min mening - taget initiativer fra forvaltningens og institutionens side, som flugter med anbefalingerne - og det er jeg tilfreds med, konstaterer Per Møller Jensen.

Skiftende personale

Handleplanen omfatter som nævnt kun de forskellige typer af magtanvendelser, som ifølge tilsynet strider imod lovgivningen.

Også den store personalegennemstrømning, det høje vikarforbrug og det store sygefravær har man dog øje for, siger Ole Elbæk til folkebladet.

- Det er ikke nogen god idé, at der er stor personalegennemstrømning, men der er en række forhold, som gør, at der har været det, erkender han.

Det høje vikarforbrug skyldes blandt andet, siger Ole Elbæk, en omlægning af Egeskovhus, som har fået flere børn i weekendaflastning, og det har betydet forandringer for personalet, som har måttet bruge meget af den ugentlige arbejdstiden netop her. Det er ikke alle, der har kunnet få det til at fungere, og det har givet udskiftninger.

- Vi har også haft nogle langtidssygemeldninger, som i øvrigt ikke er begrundet i arbejdsmiljøet. Her ansætter vi vikarer til at dække ind, forklarer han og tilføjer desuden, at den tragiske episode i sommer, hvor en syvårig pige, der var i aflastning på Egeskovhus, druknede, også har givet nogle sygemeldinger.

- Og det er nok meget menneskeligt, mener Ole Elbæk.

Omsorg

Ifølge familie- og rådgivningschefen kræver det stor viden og specielle kompetencer at arbejde med de stærkt handicappede børn, som Egeskovhus rummer. Men der er også en balance imellem at sikre den faglige udvikling og samtidig få dækket ind her og nu, bemærker han.

- Vi har haft en interesse i at få tredjeårs pædagogstuderende ind, fordi de så måske efterfølgende gerne vil tilknyttes stedet permanent, men vi har ikke fået den søgning, som vi havde regnet med. Det har vi måttet dækket ind med vikarer, siger Ole Elbæk.

Når du siger, at det er en målgruppe, som kræver en hel del at arbejde med, så er det vel også et stort problem, at halvdelen af personalet blev ansat sidste år?

- Det kan du have en pointe i, men i rapporten får vi pæne bemærkninger omkring forældrenes og børnenes relationer til personalet, som scorer rimelig højt, siger Ole Elbæk, som ikke mener, at et mere fast personale ville gøre det unødvendigt at låse yderdørene på institutionen:

- Nej, det mener jeg ikke. Det er simpelthen en sikring for at undgå, at børnene kommer til skade, og det handler slet ikke om at spare, vil jeg slå fast. Det handler om at sikre børnene nogle frirum, uden at vi skal følge dem mand-til-mand hele tiden. Det ville i mine øjne også være en slags frihedsberøvelse. Vi gør det her for omsorgens skyld, siger han.

Tilfreds formand vil have tilsynsrapport til diskussion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce