Tilsyn: Flere problemer end bare låste døre

De låste døre på Egeskovhus er ifølge Socialtilsyn Midt ikke de eneste problematiske forhold. Foto: Morten Dueholm

Tilsyn: Flere problemer end bare låste døre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udskiftningen i personalet er alt for højt, og det samme er vikarforbruget på institutionen Egeskovhus. Socialtilsyn Midt påpeger også, at man har overvåget børn med lyd og billeder uden tilladelse. Det er politikerne bare ikke blevet orienteret om.

Hald Ege: Det er ikke bare de meget omtalte aflåste døre og hegn, der ikke har fået Socialtilsyn Midts grønne stempel.

I den tilsynsrapport, man har lavet efter et besøg på institutionen for handicappede børn og unge, fremgår det således, at der også er yderligere ulovlige magtanvendelser, som påkalder sig tilsynets opmærksomhed.

Det drejer sig om lyd- og kameraovervågning af børnene på deres værelser uden tilladelse. Desuden henstiller tilsynet til, at man ikke bruger senge med så høj kant, at børnene ikke selv kan forlade sengen, hvis de ønsker det, og så er man i øvrigt ikke god nok til at registrere de magtanvendelser, man fra tid til anden må ty til, står der.

Derudover er der en problematisk høj udskiftning i personalegruppen, ligesom antallet af vikarer er langt større end anbefalet, fremgår det af rapporten.

Dette blev politikerne i børne- og ungdomsudvalget bare ikke orienteret om, da de havde udvalgsmøde forleden. Politikerne blev kun fortalt om de to låste døre, der er blevet underkendt af tilsynet. Det skete under en række gensidige orienteringer om diverse forhold på børn- og ungeområdet.

Det undrer mig, og det vækker min bekymring, at man på denne måde søger "offerrollen," når det kun lige er den låste låge, som man i Viborg Kommune fokuserer på
Susanne B. Andersen, formand for handicapforeningen LEV

Fik ikke rapporten

Punktet var et af de sidste på dagsordenen, og man nåede først dertil mere end tre timer inde i mødet. I øvrigt så sent, at den konservative Stine Damborg Hust havde forladt mødet.

Tilsynsrapporten var ikke lagt med mødedagsordenen som et bilag, så politikerne selv kunne dykke ned i den.

At det kun er sagen om de låste døre, der blev bragt på banen, vækker opsigt hos handicapforeningen LEV, hvor formand Susanne B. Andersen i forvejen ikke er tilhænger af, at man tyer til den letteste metode, nemlig at sikre børnene med aflåste døre og hegn.

- Det undrer mig, og det vækker min bekymring, at man på denne måde søger "offerrollen," når det kun lige er den låste låge, som man i Viborg Kommune fokuserer på. Det kunne i høj grad også være den store udskiftning i personalegruppen, hvor halvdelen er udskiftet samt det enorme vikarforbrug. Det er noget, der vil påvirke alle børn, ikke mindst denne gruppe, siger hun.

I to retninger

Der har indtil nu kun været debat om de aflåste døre på Egeskovhus, fordi det som det eneste punkt blev bragt på bordet, da børne- og ungdomsudvalget blev orienteret på sit møde i sidste uge.

Her valgte politikerne som bekendt at fastholde aflåsningen, og man gik derfra lodret imod tilsynets henvisninger, men man havde altså ikke på det tidspunkt det fulde billede af tilsynets vurderinger af institutionen.

- Jeg vil undersøge, hvorfor vi ikke er blevet orienteret om de øvrige forhold. Det kan være, at der er en god grund, men jeg ville gerne have læst tilsynsrapporten noget før, siger Stine Damborg Hust (K), medlem af børne- og ungdomsudvalget.

Hun fik først læst tilsynsrapporten i aftes, da hun fik den tilsendt:

- Den stritter lidt i to retninger. På den ene side er der god trivsel og stor forældertilfredshed, på den anden side er der nogle punkter, vi som børne- og ungdomsudvalg skal ind og se nærmere på. Både dem, der strider imod lovgivningen, men også det, at personalegennemstrømningen er for stor, og at der bruges for mange vikarer.

- Når man arbejder med den her målgruppe, er det selvfølgeligt vigtigt, at der er en vis form for stabilitet. Jeg synes ikke, at rapporten boner fuldstændig ud i markant rød, for der fremhæves meget positivt, men der er helt klart nogle punkter, vi skal være opmærksomme på, siger Stine Damborg Hust.

191 vikartimer

Mens der har været stor opbakning fra politikere og forældre til at fortsætte med at låse døre og hegn på Egeskovhus, hvorfra en syvårig pige sidste år druknede i en lille sø, da hun forlod stedet, hvor hun var i aflastning, så har der også været sporadisk opbakning til tilsynets formaninger.

- Der må være andre løsninger, har det lydt fra lokalformanden i Landsforeningen Autisme, Runa Dorph-Petersen, som har peget på, at man andre steder godt kan drive lignende tilbud uden at låse børnene inde.

Hun har efterlyst en anden pædagogisk tilgang til børnene, som i hendes øjne ville være bedre end at spærre dem inde. Hun bakkes altså op af Susanne B. Andersen fra handicapforeningen LEV, der henviser til rapportens konklusioner om personalestaben.

I tilsynsrapporten står der, at personalegennemstrømningen og sygefraværet vurderes for højt. 13 af 27 fastansatte medarbejdere er ansat i 2017, mens der har været tilknyttet 31 vikarer det seneste år, hvoraf 15 er tilknyttet på nuværende tidspunkt. Alle vikarer er ansat i 2016 eller 2017.

Siden seneste tilsyn er der i gennemsnit brugt 191 vikartimer per uge, står der i rapporten, som også mener, at sygefraværet er for højt.

"Stabilitet og faste/kendte kontaktpersoner er ofte en forudsætning for at sikre en høj trivsel for de børn og unge, der benytter Egeskovhus," skriver socialtilsynet, som dog i øvrigt ellers vurderer, at børnene trives på stedet.

Tallene gælder for de tre samlede tilbud, Egeskovhus naboen Rødehus samt Reden, der ligger i Viborg.

Ikke kutyme

Af de øvrige forhold, tilsynet finder problematisk i den 38 sider lange rapport fra Egeskovhus, er blandt andet tre senge, som har for høj kant eller sengehest.

Den ene seng benyttes på skift af tre børn, hvoraf to af dem ikke er i stand til at åbne sengen. De to andre senge vil de børn, der bruger dem, aldrig selv blive i stand til at åbne, oplyser lederne på Egeskovhus til socialtilsynet.

Overvågning med lyd findes på alle værelser. De fungerer sådan, at de registrerer lyde, så nattevagten kan tænde for kameraovervågningen og se, hvorfor der er lyd, og om medarbejderen i givet fald skal forstyrre barnet.

Overvågningen er tændt om natten på syv af otte værelser, fremgår det. På de værelser, hvor børnene selv kan stå ud af sengen, er det ikke nødvendigt at tænde alarmen, oplyses det. Tilsynet har bedt om at få indsendt tilladelser til overvågning med kamera, video og lyd.

Familie- og rådgivningschef ved Viborg Kommune, Ole Elbæk, fortæller, at man har eftersendt de pågældende tilladelser i forhold til lyd- og kameraovervågningen, og ved de pågældende tremmesenge har man forklaret, at der ikke er tale om indespærring.

Når ikke man har orienteret udvalget om udskiftningen i personalestaben, siger han, at det ikke er kutyme at orientere om den slags, hver gang en institution får bemærkninger, men at de låste døre blev nævnt, fordi det for tiden er et punkt, som socialtilsynet har skærpet fokus på.

Folkebladet har forsøgt at træffe Per Møller Jensen (S), formand for børne- og ungdomsudvalget, men han har i første omgang ingen kommentarer til tilsynets bemærkninger.

Lederen af af Egeskovhus, Trine Würtz Hansen, holder ferie og har derfor heller ikke været tilgængelig.

Tilsyn: Flere problemer end bare låste døre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce