To unge mænd døde efter at have taget stoffet Doltard: Stoffet florerer ikke i Viborg

Det er farligt at eksperimentere med stoffer, hvor man ikke har særlig god kendskab til, hvordan det påvirker kroppen. To unge mennesker mistede i weekenden livet efter de formentlig havde taget en overdosis af stoffet Doltard. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen

To unge mænd døde efter at have taget stoffet Doltard: Stoffet florerer ikke i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I weekenden mistede to unge mænd livet efter at være blevet forgiftet af stoffet Doltard. Det blev meldt ud, at stoffet florerede i Silkeborg-området, men det er hverken i omløb i Silkeborg eller Viborg.

Viborg: Natten til lørdag mistede to unge mænd fra Silkeborg i alderen 19 og 20 år på tragisk vis livet efter, hvad politiet formoder, at have indtaget stoffet ved navn Doltard i en for stor mængde. Den 9. maj mistede to unge fra Herning i alderen 17 og 18 år ligeledes livet efter at have taget en overdosis. Dengang var det en blanding af morfin og clonazepam, der endte med at tage livet af to alt for unge mænd.

Politiet meldte ud, at Doltard florerede rundt omkring i Silkeborg. Den oplysning er dog ikke helt sand.

- Jeg snakkede med vagtchefen her til morgen, og han var lidt ked af, hvordan den information kom ud. Der er tale om en klike af unge mennesker, som var kommet i besiddelse af stoffet, og som så havde eksperimenteret med det. Så det florerer altså ikke rundt i Silkeborg, fortæller Henrik Thomassen, der sidder ved lokalpolitiet i Viborg.

Så man skal ikke bekymre sig om, om det kunne have fundet vej til Viborg?

- Nej. Det er ikke noget vi er stødt på heroppe - heller ikke under nogle af vores hjemmebesøg. Det er receptpligt medicin, så det er ikke bare lige sådan til at få fat på. Ligeledes bliver meget af det heldigvis stoppet i tolden, fortæller han.

Fakta
  • Doltard er et stærkt smertestillende middel, der anvendes ved kraftige kroniske smerter. Morfin er det virksomme stof i midlet.
  • Præparatet påvirker de områder i hjernen, der registrerer smerte.
  • Det er ikke egnet til behandling af akutte smerter. Midlet er et langtidsvirkende stof, hvilket vil sige, at der går mange timer, før effekten indtræder. Stoffet virker herefter i fire-fem timer.
  • Man skal være opmærksom på en stor risiko for overdosering af stoffet.
  • Symptomer på det kan være sløvhed og forvirring - særligt hos ældre. Det kan også medføre dårligere vejrtrækning og i værste fald død.
  • Alkohol forstærker midlets sløvende og åndedrætshæmmende virkning.
  • Morfinpræparater af forskellig slags er flere gange set misbrugt. De virker sløvende og kan af den grund ses omtalt som "downers".
  • Det er ikke til at se på en person, om vedkommende har taget morfinpræparatet Doltard.
  • Doltard kan medføre både psykisk og fysisk afhængighed.
  • De mest almindelige bivirkninger ved brug af Doltard er forstoppelse og kvalme.


Kilder: apoteket.dk, min.medicin.dk, psykiater Henrik Rindom

/ritzau/

Efterforskning

Bent Riber Nielsen, der er politikommissær i Midt- og Vestjyllands Politi, har stået for efterforskningen af sagen. Han havde ikke hørt om stoffet, før de to unge mænd mistede livet, men mener ikke, at stoffet er noget, der er udbredt i kredsen.

- Når vores flex-patruljer har været ude og ransage hos nogle af personerne fra miljøet, er det ikke noget, vi er stødt på. De har jo også en god kontakt med personerne fra narkomiljøet og ser ofte, hvilke stoffer det er, der bliver anvendt. Og her er det her Doltard altså ikke noget, de er stødt på, fortæller han.

Flex-patruljerne er en enhed, der har meget tæt kontakt med narkomiljøet og dagligt holder et vågent øje med, hvad der sker i miljøet.

Han understreger dog, at man stadig ikke er helt sikker på, at det var stoffet Doltard, der var skyld i, at de to unge mænd mistede livet. Der er tale om en forgiftning, men det endelige resultat af obduktionen kommer først om seks til otte uger.

- Men til sidst vil jeg bare advare folk mod at eksperimentere med sådan noget. Heldigvis gør 98 procent af vores unge ikke sådan noget, men de sidste to procent skal passe på. Når det ikke er ordineret direkte fra en læge, så ved man reelt set ikke, hvad det er man får, fortæller han.

Der bliver ligeledes ofte handlet stoffer på private facebook-grupper, men i forhold til at efterforske på de sociale medier, er det som at lede efter en nål i en høstak. Politikommissæren havde ikke yderligere kommentarer om den videre efterforskning.

To unge mænd døde efter at have taget stoffet Doltard: Stoffet florerer ikke i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce