Varmepumper i stedet for Apple-varme

Varmepumper i stor skala som disse her i kombination med overskudsvarme fra virksomheder og institutioner er måske en billigere løsning end det store Apple-projekt, mener man i Viborg Fjernvarme. Arkivfoto

Varmepumper i stedet for Apple-varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg Fjernvarme er i gang med at undersøge, om luft til vand-varmepumper i stor skala kombineret med overskudsvarme fra virksomheder i byen kan være et alternativ til varme fra Apple i Foulum.

Viborg: Den rørledning, som skal føre overskudsvarme fra Apples datacenter i Foulum til Viborg, koster alene 110 millioner kroner at anlægge.

Samtidig er afstanden fra Foulum til Viborg så lang, at det varme vand skal varmes kraftigt op af varmepumper, før det kan bruges i fjernvarmerørene - og det koster også.

Endelig er afgiften på el til varmepumper sat ned, og de ting i forening gør, at det måske økonomisk er en bedre løsning at erstatte den planlagte overskudsvarme fra Apple med vand til luft-varmepumper i stor skala i kombination med, at man udnytter overskudsvarme fra en række virksomheder og institutioner i Viborg by.

Det siger direktør i Viborg Fjernvarme, Morten Abildgaard, om baggrunden for, at varmeselskabet har bedt konsulentfirmaet Niras om at regne på, hvad en sådan model for fjernvarmeforsyning vil koste i sammenligning med Apple-projektet.

Billigere el-afgift

- De foreløbige analyser tyder på, at det vil være et godt og formentlig billigere alternativ til både Apple-varmen og til de solpaneler, som Energi Viborg taler om at sætte op, fordi overskudsvarme fra datacentret formentlig ligger fire-fem år ude i fremtiden, siger Morten Abildgaard.

Den skitserede løsning er omtalt i den rapport fra Niras, som Viborg Fjernvarme fik udarbejdet for et par år siden. Men siden dengang er der ændret på en række forudsætninger - blandt andet den sænkede afgift på el - og det er derfor, at Viborg Fjernvarme nu har bedt om en opdateret beregning på netop det scenarie.

- Vi har også indgået aftaler med regionshospitalet og Føtex om at aftage overskudsvarme, og vi mener, at der er en lang række andre virksomheder og institutioner tæt på og i byen, som vil være interesseret i lignende aftaler. Når det sandsynligvis er rentabelt, er det fordi, overskudsvarmen skal bruges tæt på virksomhederne og ikke som Apple-varmen først skal transmitteres i en lang og dyr ledning, siger direktøren i Viborg Fjernvarme.

Han regner med, at Niras har den opdaterede beregning klar, så den kan fremlægges på Viborg Fjernvarmes generalforsamling i april.

I Ringkøbing har man taget en sådan varmeløsning i brug, og i nordjyske Støvring er man ved at forberede noget tilsvarende, siger Morten Abildgaard.

Varmepumper i stedet for Apple-varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce