Venligboernes Hjerterum kan rumme det hele

Sultana Hamid og Tina Søndergaard lægger masser af hjerteblod i Hjerterummet. Foto: Morten Dueholm

Venligboernes Hjerterum kan rumme det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjerterummet i en garage på Firkløvervej er en genbrugscentral for børnetøj og legetøj, men det er så meget andet.

Viborg: På den første åbningsdag i det nye år havde Hjerterummet på Firkløvervej hen ved 50 besøgende. De fleste hentede poser med brugt børnetøj og legetøj. En del afleverede poser med samme. Men nogle kom slet og ret for at hente hjælp og dyrke fællesskabet.

- Vi åbnede den 24. august sidste år. Nu var min carport ikke længere stor nok. Ordet "butik" viste sig hurtigt at skulle have et "multi" foran, idet Hjerterummet også er et vigtigt mødested for folk, der har brug for viden og hjælp, siger initiativtager Tina Søndergaard, Venligboerne.

De fleste af de besøgende har det, der med et teknisk udtryk hedder "anden etnisk baggrund". Men alle, der har ondt i økonomien, er velkomne. Blot skal de bo i Viborg Kommune. Arbejdet er en kerneydelse fra Venligboerne. De udgør en "upolitisk gruppe af frivillige, der vil bidrage til en bedre integration".

"Hjerterummet" viste sig at have en naturlig plads i krydsfeltet mellem Venligboernes omfattende Facebook-gruppe, krisecentret, sprogcentret og kommunen. Det er tæt tilknyttet Bydelsmødrenes aktiviteter, herunder caféerne i Houlkær og på Ellekonebakken.

Hjerterummet bugner. Op til jul havde det et særligt julebord, der bragte julen til de mange forskellige hjem.
Hjerterummet bugner. Op til jul havde det et særligt julebord, der bragte julen til de mange forskellige hjem.

Ro styrker hverdagen

I omfang er garage to ikke imponerende, men den kan det hele, om det så er at give gæsterne et begreb om, hvad "tid" er på dansk ("om lidt" er ikke "i morgen"), om det er at lære folk, at cykler ikke blot er til morskab, om det er skolemadpakkens og pennalhusets hemmeligheder, om det er de forløsende ord til en ansøgning, om det er at tyde et brev fra det offentlige, eller om det er hjælp til et it-kursus.

- Det er godt for integrationen, når man ikke skal bruge for mange kræfter på det praktiske i hverdagen. Hjerterummet bringer ro. Nogle kommer helt uforberedte til Viborg, og for dem er det godt at have et uformelt mødested, siger Sultana Hamid, der er Hjerterummets daglige leder.

Som de andre er Sultana Hamid frivillig. Tina Søndergaard giver hende en god del af æren for, at Hjerterummet er det, det er. Samtidig sender hun en venlig tanke til Boligselskabet Sct. Jørgen, der gratis stiller lokalerne til rådighed.

- Vi er nået så vidt, at vi ønsker at ansætte Sultana Hamid, men har endnu ikke fået økonomien på plads. Kommunen har givet afslag, og vi søger ivrigt hos andre mulige støtter. Sultana Hamid kan samtidig have en praktikant knyttet til sig, siger Tina Søndergaard.

Fra en butik i Skive fik Hjerterummet kvit og frit inventar med borde, stativer og 800 bøjler. Sirligt opdelt efter numre hænger tøjet på bøjlerne, og det får ikke lov til at hænge længe. "Rotation" er et nøgleord i multibutikken.

Også lidt større sager som cykler, klapvogne og barnevogne er i rotation. Dertil det, der med et lidt gammeldags udtryk hedder "husgeråd". Og skulle det være en brudekjole, er der også råd for det.

"Sultana har kaffe/te og hjælper dig med at finde det, du mangler," hedder det på Facebook-siden til de 1843 medlemmer.

Orden kendetegner multibutikken.
Orden kendetegner multibutikken.

Sproget er nøglen

Den 32-årige Sultana Hamid kommer fra Syrien og har en uddannelse som musiklærer.

Musikken er et internationalt sprog, som hun praktiserer på et lille hold i hjemmet på Finderupvej. Hendes mand er den 34-årige Mahmoud Saeed, også syrer og uddannet journalist. I en projektstilling arbejder Mahmoud Saeed som forebyggende integrationsmedarbejder ved Viborg Kommune.

Hver tirsdag mellem klokken 13 og 15 sidder han parat med råd og dåd i Hjerterummet, idet han er et vigtigt bindeled mellem rummet og kommunen.

Senest har han kunnet tilbyde Hjerterummets gæster og andre et it-kursus på 12 timer, og foreløbig har 49 tilmeldt sig. Frivillige undervisere står for det. Han er stolt af hustruens indsats, hendes kundskaber i dansk grammatik, og at hun er i fuld gang med FIF-kurser på VIA University College.

- Sproget er nøglen til en god integration, siger Mahmoud Saeed, der fremhæver sin hustru som det gode eksempel.

Tina Søndergaard er så interesseret i at have Sultana Hamid med i Hjerterummet, at hun har ændret åbningstiderne, så de passer til hendes studier. Åbningstiderne er: lørdage: 10-14; tirsdage: 13-16; torsdage: 13-16.

Sultana Hamid og Mahmoud Saeed er et ungt par med masser af overskud til den lokale integration.
Sultana Hamid og Mahmoud Saeed er et ungt par med masser af overskud til den lokale integration.
Udadtil syner Hjerterummet ikke af meget.
Udadtil syner Hjerterummet ikke af meget.

Venligboernes Hjerterum kan rumme det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce