Venstre tager borgmesterposten efter 28 år

Per Møller Jensen, (S) og Venstres Ulrik Wilbek er det nye makkerpar i konstitueringsaftalen, som også omfatter Dansk Folkeparti. Foto: Morten Dueholm

Venstre tager borgmesterposten efter 28 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For første gang siden 1989 skal Viborg Kommune ledes af en Venstre-borgmester fra årsskiftet. Ulrik Wilbek blev valgets største stemmesluger med 7537 personlige stemmer - tæt fulgt af den nuværende borgmester Torsten Nielsen (K), der fik 7024 stemmer.

Viborg: Selv om Venstre gik to mandater tilbage fra 12 til 10, og det nuværende borgmesterparti, de konservative, med en fremgang fra seks til syv mandater blev kommunalvalgets store sejrherre, bliver det Venstres Ulrik Wilbek, der sætter sig i borgmesterstolen på rådhuset efter nytår.

Borgmester Torsten Nielsen fik ved valget for fire år siden beskedne 320 stemmer, mens han denne gang fik 7024 stemmer - næsten 500 flere end de 6566, som partifællen Søren Pape Poulsen fik, da han blev genvalgt som borgmester i 2013.

Klokken 22.30 var de personlige stemmer talt op, og derefter gik forhandlingerne om en konstituering i gang. Undervejs var der flere pauser, og nogle partier kom og gik til forhandlingerne. Så først klokken 02.42 kunne Ulrik Wilbek meddele, at tre partier - Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti - var blevet enige om en konstituering, hvor borgmesterposten tilfalder Wilbek, mens Socialdemokratiets Per Møller Jensen bliver første viceborgmester.

Udvalgsposter

21 af byrådets 31 medlemmer står bag konstitueringen, og på den baggrund konstaterede den kommende borgmester, at der er tale om en bred konstituering. Samtidig understregede Ulrik Wilbek, at de tre øvrige partier er velkomne til at tilslutte sig de tre partiers konstitueringsaftale.

Indholdet af aftalen om den politik, som de tre forligspartier vil føre i de kommende fire år, bliver først offentliggjort i løbet af onsdagen. Samtidig varslede Ulrik Wilbek, at partierne vil komme med en plan for, hvilke udvalg, der skal nedsættes, og hvordan posterne som formand og udvalgsmedlemmer skal fordeles mellem partierne. Og der vil ske ændringer i forhold til hvilke udvalg, der skal nedsættes, og hvilke arbejdsområder de skal have, understregede den kommende borgmester.

Med sine 10 mandater er Venstre fortsat byrådets største parti, mens Socialdemokratiet med ni mandater er det næststørste. Per Møller Jensen, der fik 150 færre personlige stemmer end ved valget for fire år siden, sagde, at hans parti skulle have fremgang, for at han ville bejle til borgmesterprosten.

Men det fik partiet altså ikke, og derfor peger man på Ulrik Wilbek og genoptager dermed det samarbejde, som de to partier havde i den gamle Viborg Kommune.

Venstre tager borgmesterposten efter 28 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce