Viborg droppede kritiseret og skrinlagt Skive-ordning

Viborg kiggede på nu skrinlagt Skive-ordning. Arkivfoto: Preben Madsen

Viborg droppede kritiseret og skrinlagt Skive-ordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skive Kommune fik ørerne i maskinen, men Viborg Kommune havde faktisk luret på at koble sig på den ordning, der i Skive fik færre udlændinge til at melde sig syge til sprogundervisningen.

Viborg: Skive Kommune har måttet skrinlægge en succes, og Viborg Kommune må spejde efter andre løsninger på at nedkæmpe sygefraværet blandt sprogskolens elever.

Det er resultatet af det brev, kontanthjælpsmodtagere i Skive Kommune modtog for efterhånden et par uger siden.

Her fremgik det, at kontanthjælpsmodtagere skulle møde op på kommunens sundhedscenter og konsultere en sygeplejerske - uanset hvor mange eller hvor få sygedage, man så ellers måtte have haft. Gjorde de ikke det, ville konsekvensen være, at de blev trukket i ydelse.

Kommunen valgte efter en sand mediestorm at trække brevet tilbage, skriver Skive Folkeblad.

Avisen kan også fortælle, at nabokommunen Viborg ellers havde luret ganske interesseret på ordningen. I halvandet år var den en stor succes på integrationsområdet i Skive, hvor den blev brugt blandt sprogskolens elever. Her fik man cirka halveret fraværet til 21 procent ved hjælp af ordningen, som i december blev fremhævet positivt i Jyllands-Posten som det gode eksempel.

Nu er ordningen altså sat i bero.

Ikke gangbar

Da det blev offentligt kendt, at Skive Kommune planlagde at udvide ordningen, så den gjaldt for andre end kun sprogskolens elever, begyndte flere at stille spørgsmålstegn ved, om ordningen overhovedet er lovlig, skriver Skive Folkeblad.

Det var også de juridiske overvejelser, som fik Viborg Kommune til at trække følehornene til sig, fortæller arbejdsmarkedschef Charlotte Burvil til Viborg Stifts Folkeblad.

- Jeg havde forventet, at Skive Kommune ville sætte ordningen i bero. Vi havde undersøgt modellen og kunne godt se, at den ikke helt var gangbar, siger Charlotte Burvil, der i processen har haft konsulteret kommunens jurister, der altså anbefalede, at man ikke gik ind i den såkaldte sygeplejerskeordning.

- Vi kiggede nysgerrigt til modellen, fordi der er nogle interessante elementer i den. Nu kigger vi på andre løsninger, som vel at mærke er lovlige, siger Burvil.

Skævvridning af tal

Som på så mange andre jobcentre landet over er der også i Viborg højt fravær. Omkring de 40 procent har man ligget på.

De nye ordninger, hvor kursisterne har to dage på sprogskolen og tre dage i praktik, har siden skævvredet tallene, fordi én dags fravær så betyder 50 procent, påpeger Burvil.

- Sygdom er lovligt fravær, og har kursisterne influenza, så skal de jo ikke komme og sidde på rad og række på sprogskolen. Det, vi skal kigge på, er, om nogen, der burde have været der, udebliver, og hvilke muligheder der i så fald er i lovgivningen for at tage hånd om dem, siger arbejdsmarkedschefen, som altså endnu ikke er klogere på en løsning.

Hun er dog heller ikke overrasket over, at Skive ikke alligevel havde opfundet den dybe tallerken, som man bare kunne kopiere.

- Hvis der fandtes en let løsning, så tror jeg, at vi selv havde opfundet den. Vi er nogle stykker, som er gamle i gårde, og det er ikke første gang, at vi har haft sådan et dilemma med, hvad man skal stille op. Er man mistænkelig over for, om en kursist melder sig syg uden at være det, så er man nødt til at fortælle det til den pågældende. Man kan ikke skære alle over en kam, siger hun.

Viborg droppede kritiseret og skrinlagt Skive-ordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce