Viborg-pige vender hjem med en mission: Vil have grøn, sund og velsmagende mad på bordet

Astrid Maysa arbejder med at lave grøn, vegetarisk mad fra sit køkken i privaten. Foto: Morten Stricker

Viborg-pige vender hjem med en mission: Vil have grøn, sund og velsmagende mad på bordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vegetarisk mad er på vej frem. En af bannerførerne for den nye livsstil er Astrid Maysa, som gennem sin blog - i samarbejde med Viborg Stifts Folkeblad - præsenterer sunde og velsmagende vegetarretter.

Viborg: Man kan lige skimte Nørresø ud ad det ene af vinduerne fra Astrid Maysas køkken i huset på C. J. Brostrøms Vej.

Her bor 26-årige Astrid til leje sammen med den snart et år gamle søn Otto og gemalen Lasse, der er indehaver af Aubo Køkken & Bad i Viborg. Og når Otto er afleveret hos dagplejeren, og Lasse er mødt ind for at sælge køkkener, så begynder Astrids arbejdsdag i køkkenet.

I otte uger skal hun nemlig koncentrere sig om at udvikle opskrifter til sin blog, astridmaysa.dk, hvor søde kartofler, cherrytomater, svampe, nødder og andre plantebaserede madvarer skal blandes sammen til velsmagende og sunde vegetariske retter.

Astrid selv er ikke fuldblodsvegetar. Hun spiser også gerne kød, når manden laver mad, eller de er ude at spise. Men når hun selv står i køkkenet, er det grønne i centrum.

- Jeg har selv oplevet på egen krop, at jeg får det bedre af at leve vegansk. Og det vil jeg egentlig bare gerne give videre. Gennem min uddannelse har jeg også set, hvordan livsstilssygdomme følger med, hvis vi spiser meget kød, siger Astrid Maysa og fortsætter:

- Så jeg tror på, at lidt mere grønt i hverdagen kan hjælpe folk til at få et bedre liv - uden at gå på kompromis med at spise god mad, for det skal også smage godt.

Fakta: Opskrifter fra Astrid Maysa
Hver tirsdag fra den 8. maj og otte uger frem bringer Viborg Stifts Folkeblad i samarbejde med Meny Frost i Sct. Mathias Centret opskrifter fra Astrid Maysa.

Alle retterne er vegetariske med fokus på både sundhed og masser af smag.

Opskrifterne bliver bragt i avis såvel som på vores hjemmeside, så de er altid nemme at finde.
Astrid Maysa - aka Astrid Kloch Sørensen - arbejder med at lave grøn, vegetarisk mad fra sit køkken i privaten tæt ved Nørresø. Foto: Morten Pedersen.
Astrid Maysa - aka Astrid Kloch Sørensen - arbejder med at lave grøn, vegetarisk mad fra sit køkken i privaten tæt ved Nørresø. Foto: Morten Pedersen.

Tilbage til Viborg

Astrid Maysa er faktisk ikke Astrids borgerlige navn.

Navnet Maysa kommer fra en bog om en piratpige, Astrid engang har læst. Og så synes hun, at det klingede meget godt med Astrid, når man er madblogger.

Men til daglig hedder hun Kloch Sørensen til efternavn, kommer oprindelig fra Viborg og er datter af malermester Carsten Sørensen, mens moderen Alice er fodplejer med egen klinik, efter hun i mange år havde arbejdet i Matas i gågaden.

Selv gik Astrid på handelsskolen i Viborg, inden hun tog til først Aarhus og siden København for at studere. Efter et internationalt studie i " Global Nutrition and Health" gik hun over til "Ernæring og Sundhed" som uddannelsesvej, inden turen for et års tid siden gik tilbage til Viborg.

- Vi skulle have et lille barn, og Lasse boede og havde virksomhed her. Og så bor stort set hele min familie i området, så det gav bare god mening at flytte tilbage til Viborg, siger Astrid Maysa, der er glad for at være flyttet tilbage til barndomsbyen.

- Man kan mærke, at Viborg er en by i udvikling. Der kommer flere mennesker til, og der sker noget i byen, fortæller den tilbagevendte viborgenser - som dog også har et "men" ved at flytte væk fra hovedstaden:

- Når man lever plantebaseret og er meget nørdet omkring råvarerne, så kan det være svært at finde de helt rigtige ting i forhold til en by som København. Men det er fedt at se, at eksempelvis Café Reborn er gået over til at være fuldstændig vegetarisk. Der sker noget, men det kan være sværere at finde sine inspirationskilder i Viborg i forhold til København.

En holdningsændring

Der er en generel bevægelse i gang i Danmark, hvor flere og flere springer på den "grønne bølge" med mere grønt - og enten mindre kød eller et fuldstændigt fravalg af kød.

Som så ofte udspringer sådan en bevægelse fra de større byer, mens vi her i det midtjyske på nogle punkter nok er mere forbeholdne.

Så spørgsmålet er, om viborgenserne reelt er klar til en holdningsændring, hvad angår madvaner?

- Nogle er, nogle er ikke. Men sådan er det også andre steder og i større byer. Jeg kan godt mærke, at når folk i Viborg er kritiske over for vegetarisk mad, så er kritikken mere hård her, lyder det fra Astrid.

- Men jeg tror helt sikkert på, at mange kan komme mere med. Ikke at de skal skifte al kød ud, men bare søge alternativet ind imellem. Se igen bare på Café Reborn. Caféen har masser af gæster, og jeg kan allerede nu mærke, at der sker noget inden for området. Folk vil gerne lytte, og mange spørger interesseret ind - også selvom nogle måske synes, at det der vegetariske mad er noget mærkeligt noget.

Om det der vegetariske mad er noget mærkeligt noget, kan folkebladets læsere selv vurdere, når vi hver tirsdag i de næste otte uger bringer en opskrift fra Astrid Maysa.

Du må rigtig gerne give din mening til kende og deltage i debatten på både folkebladets hjemmeside og Facebook-side, når du forhåbentlig har givet dig i kast med Astrids opskrifter.

Viborg-pige vender hjem med en mission: Vil have grøn, sund og velsmagende mad på bordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce