Viborgenser langer ud efter populær vaccine

Grundet sin sygdom og deraffølgende træthed har Linda Pedersen rykket sit soveværelse ind i stuen, så hun bedre kan være sammen med sine børn, selvom hun ligger og hviler sig. Foto: Preben Madsen
Foto: Preben Madsen

Viborgenser langer ud efter populær vaccine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Linda Schandorff Pedersen fra Viborg har som hundredetusindevis af andre kvinder modtaget den HPV-vaccine, der skulle beskytte hende mod livmoderhalskræft. Men vaccinen har gjort hendes liv til et helvede, mener hun i dag.

For 32-årige Linda Schandorff Pedersen er der ingen tvivl om, at hun er syg - og at hendes sygdom skyldes, at hun for tre år siden modtog den HPV-vaccine, der skulle sikre hende imod livmoderhalskræft.

Linda opfordrer til, at man henvender sig til hende, hvis man selv er blevet syg af HPV-vaccinen.
Linda opfordrer til, at man henvender sig til hende, hvis man selv er blevet syg af HPV-vaccinen.
Foto: Preben Madsen

HPV-vaccinen har været i Danmark siden 2006, og den tilbydes i dag gratis til alle piger, der fylder 12 år. Indtil udgangen af år 2013 blev alle kvinder født mellem 1985 og 1992 endda tilbudt vaccinen gratis via en storstilet kampagne, hvilket resulterede i, at der ifølge tal fra Statens Serums Institut blev givet flere end 440.000 vaccinedoser.

Men for Linda Pedersen har vaccinen ikke været den frelsende engel, den skulle have været. Tværtimod. Hun mener nemlig, at den er skyld i, at hun nu har været sygemeldt i over et år.

HPV-vaccinen gives af tre omgange, og Linda Schandorff Pedersen fik sin sidste i februar 2011. Hun havde af sin læge fået at vide, at hun var i risikogruppen for at få den frygtede kræftsygdom, og det havde Linda Pedersen naturligvis ikke lyst til. Da hun samtidigt hørte, at der ingen større bivirkninger var ved HPV-vaccinen, var der ikke meget at betænke sig på.

I dag fortryder hun det bitterligt.

Et uoverskueligt helvede

Ulidelige nervesmerter, føleforstyrrelser, smerter i led og muskler, nerver, der hopper, træthed, kramper og tryk i øjnene er nogle af de bivirkninger, Linda Schandorff Pedersen mener kommer af vaccinen.

»Det føles somme tider, som om jeg bliver ædt op indefra. Det var virkelig uhyggeligt i starten. Det har været et helvede, og når smerterne har været allerværst har jeg tænkt, at jeg hellere ville dø,« fortæller Linda, der, efter at smerterne begyndte at dukke frem i november 2011, blev undersøgt for alverdens sygdomme: diskusprolaps, flåtbid, sklerose. Heller ikke en rygmarvsprøve gav bid.

»Jeg blev sendt fra den ene læge til den anden uden at få svar. Jeg havde så store smerter, og i den periode var jeg virkelig ikke nogen god mor. Det var lige før, jeg var klar til at opgive mine børn, fordi jeg ikke kunne overskue noget som helst andet end at græde og have ondt,« siger Linda, hvis to børn på henholdsvis otte og ti år heldigvis var i en alder, hvor de kunne mange ting selv.

»Mor, skal du dø?« spurgte hendes søn, Thomas på otte år, hende en dag, hvor smerterne endnu engang havde magten over hende.

»Mine børn er blevet hurtigt store,« konstaterer Linda Schandorff Pedersen.

Erstatning

En veninde gjorde en dag Linda Schandorff Pedersen opmærksom på, at det kunne være HPV-vaccinen, der havde gjort hende syg.

»Alt i mig sagde selvfølgelig, at det kunne det ikke være. Den havde jeg jo fået for ikke at blive syg,« husker Linda Schandorff Pedersen, som alligevel til sidst blev overbevist om, at det måtte være sådan. Ingen havde fundet nogle sygdomme i hende, og da hun samtidigt på Facebook kom ind i et netværk af andre syge kvinder, der alle havde til fælles med Linda, at de havde store - og tilsyneladende uforklarlige - smerter, der alle var opstået efter, at de havde modtaget HPV-vaccinen, følte hun endelig, at hun havde en forklaring på sin tilstand.

At hendes lange og ulidelige sygdomsforløb skyldes en vaccineskade er endnu ikke fastslået af hendes læge, men Linda Schandorff Pedersen er ikke selv i tvivl om, at hun er vaccineskadet. Derfor føler hun også en vrede over, at man stadig vaccinerer unge piger i flæng- »de tjener styrtende på det, og det er nok derfor, at man bliver ved,« siger hun.

Linda Pedersen sammenligner i dag HPV-vaccinen med russisk roulette, og hun er frustreret over, at man ikke hører på alle de, der mener, at deres liv er blevet ødelagt at medicinens bivirkninger. Selv er hun lige nu i gang med en erstatningssag mod Sundhedsstyrelsen. Hvornår den får sin ende, ved hun ikke. Men der er håb forude.

I august i år modtog en anden kvinde fra Viborg, Signe Tessing, som den tredje danske kvinde, en erstatning for at være blevet vaccineskadet. Erstatningen lød på 70.000 kroner.

Viborgenser langer ud efter populær vaccine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce