Vurdering: Viborgs veteranindsats er vigtig

Hvert år hyldes Danmarks udsendte i hele landet, også i Viborg. Til hverdag gør man også en indsats for veteranerne. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Vurdering: Viborgs veteranindsats er vigtig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tre et halvt år har Viborg Kommune ydet en særlig indsats for de tidligere udsendte, der har behov for en ekstra hånd.

Viborg: I knap tre år har Viborg Kommune ydet en særlig indsats for tidligere udsendte soldater. En indsats, der ifølge en nylig evaluering er både væsentlig for veteranerne og anerkendt hos andre kommuner, som kigger nysgerrigt med.

Så budskabet er klart: Veteranindsatsen skal fortsætte som hidtil, fordi den er både udbytterig for kommunen og for veteranerne, og fordi den både økonomisk og menneskeligt gør en forskel.

Analysen er lavet på baggrund af interviews med dels veteraner, dels med medlemmer af styregruppen for veteranindsatsen.

Og den opløftende konklusion er altså nu lagt frem for de to politiske udvalg, der deler veteranindsatsen imellem sig, nemlig beskæftigelsesudvalget samt social- og sundhedsudvalget. Begge steder udtrykkes der glæde over de foreløbige konklusioner på indsatsen, som Viborg Kommune bruger en million kroner på årligt.

- Det er rigtig glædeligt, at vi på bare tre et halvt år er nået så langt. Det er gået bedre, end jeg havde turdet håbe på. Det er altid svært at sætte en ny indsats i gang, siger formanden for beskæftigelsesudvalget, Anders Bertel (S), der selv er Afghanistan-veteran, og som var en af foregangsmændene for at få søsat projektet sammen med det nu tidligere social- og arbejdsmarkedsudvalg.

Viborgs veteranindsats har skabt interesse rundt om i andre kommuner.
Viborgs veteranindsats har skabt interesse rundt om i andre kommuner.

Fælles fokus

Anders Bertel tilskriver veterankoordinator Michael P. Vester og veteranstøtteperson Harry Møller, at initiativet er landet så godt, som tilfældet er.

Michael P. Vester blev ansat i 2015, og sidste år tilføjede man Harry Møller for at understøtte indsatsen i enkeltsager. Den stilling har man i år valgt at gøre permanent.

- Der er blevet skabt nogle broer imellem forvaltningerne, og de har været gode til at arbejde tværfagligt, siger Bertel.

Også formand for social- og sundhedsudvalget Åse Kubel Høeg (V) glæder sig over de resultater, man har opnået. Ligesom Bertel var hun med, da man vedtog at sætte fokus på kommunens veteraner.

- Vi fik inspirationen ved en studietur til New York, hvor vi så veteranindsatsen der. Når jeg læser analysen, kan jeg konstatere, at der er godt gang i den, og det er jeg glad for, siger hun.

Der er lagt op til samarbejde på tværs imellem de forskellige udvalg, og her er netop veteranindsatsen sandsynligvis et af fokuspunkterne, siger Kubel Høeg, der ikke udelukker at løfte indsatsen, hvis der er behov for det.

- For det er et vigtigt område for os, understreger hun.

Forpligtelse

Veteranindsatsen står på to ben: dels skaber og koordinerer man et netværk, nogle sociale tiltag og et fælles forum, hvor veteraner og pårørende kan mødes - dels hjælper man de mest psykisk belastede igennem et til tider tungt system.

Det er her, man mener, at der er sparet penge, men i analysen har man dog ikke kunnet måle, om eksempelvis PTSD-ramte (posttraumatisk stress-syndrom, red.) soldater er blevet fastholdt i job, så den million, man bruger, er landet i kommunekassen igen.

Men for hverken Åse Kubel Høeg eller Anders Bertel er indsatsen et spørgsmål om, hvorvidt kommunen tjener hver en krone hjem. De menneskelige aspekter er mindst lige så vigtige.

- Jeg synes, det er indsatsen værd. Vi hører fra veteranerne, at det skaber trivsel og indhold i hverdagen, at de får noget at mødes om, og de kan sparre med nogen, der har prøvet det samme - men selvfølgelig skal man også se det i et beskæftigelsesmæssigt perspektiv. Hvis der kommer bump på vejen, er det godt, at vi kan sætte ind, inden der kommer en sygemelding eller i værste fald en fyring.

Åse Kubel Høeg siger:

- Når vi beder nogle af vores borgere tage i krig for vores alle sammens skyld, så skylder vi dem også at tænke på dem, når de kommer hjem med traumer i bagagen. Det har vi både som kommune og som land en forpligtigelse til.

Ifølge analysen har en del kommuner, blandt andre Ikast-Brande, Aalborg, Skive og Randers, henvendt sig til Viborg for at høre mere om den "udbytterige indsats," som den kaldes. Også Holstebro og Haderslev kaserner har vist interesse.

I Viborg Kommune vurderer man, at der bor 1300 veteraner, hvilket gør det til en af de kommuner i Danmark med flest veteraner.

Vurdering: Viborgs veteranindsats er vigtig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce