Makedonske håndbolddrenge kæmper for at blive i Viborg

De to makedonske drenge vil rigtig gerne blive i Viborg et halvt år endnu, men indtil videre er der ikke fundet en løsning, så det kan lade sig gøre. Privatfoto

Makedonske håndbolddrenge kæmper for at blive i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To unge makedonere har i dette efterår været tilknyttet Viborg HK, hvor de suger masser af håndbolderfaring til sig i det, som de kalder verdens bedste håndboldland. Og både klubben og de to drenge håber, at de kan få lov til at blive.

Viborg: Dansk håndbold har et godt ry i det meste af verden, og Viborg HK's glorværdige fortid betyder, at der fra tid til anden kommer unge mennesker fra andre lande til for at søge håndboldlykken.

For tiden optræder to makedonske drenge på Viborg HK's U18-hold, og det er både klubben og de to drenge så glade for, at man rigtig gerne vil arbejde for, at Luka Blagopetrop og Alek Stojcevski kan blive i landet i mere end dette efterår.

Det er også lykkedes at få Hald Ege Højskole, hvor de to drenge bor, til at komme med et rigtig godt tilbud på endnu et halvår, men pengene mangler fortsat.

- Vi kan ikke helt finde ud af, hvad vi skal gøre. Klubben har desværre ikke penge til at sponsorere dem, og de to drenges fædre i Makedonien har heller ikke råd til at forlænge opholdet. Højskolen har været behjælpelig og er kommet med et godt tilbud, men vi kan desværre ikke finde pengene lige nu, siger Karin Grønkjær, der er holdleder for Viborg HK's U18-drengehold, hvor de to drenge spiller.

Så som tingene er lige nu, så bliver højskolens tur til Ghana i januar afslutningen på opholdet i Danmark, men både drengene og Viborg HK Forening håber på hjælp udefra.

- Drengene er interesserede i at tage et arbejde for at tjene til det, men der er en udfordring i, at de ikke taler dansk, ligesom deres engelsk heller ikke er så godt. Så vi leder efter en god ide. Vi har talt med rigtig mange mennesker, men det er ikke lykkedes os at finde en løsning på det, siger Karin Grønkjær.

Beløbet er i omegnen af 3000 kroner, og hun håber, at man kan finde en sponsor, som måske har lyst til at hjælpe de to drenge, eller at en virksomhed måske gerne vil tilbyde dem et job for at give en hjælpende hånd.

Faderen følger med

De to unge makedonere er begge fra Skopje og har begge fundet glæde ved håndboldsporten. De er begge tilknyttet det samme gymnasium, og de har kendt hinanden siden 2014. De har også begge været tilknyttet de makedonske ungdomslandshold.

Luka Blagopetrop er enebarn og er vokset op hos sin far, da hans mor døde af kræft, da Luka blot var et år gammel. Som seksårig begyndte han at spille håndbold, men har også tidligere spillet både fodbold og basket. Det var dog håndbolden, han følte mest for.

Han begyndte som stregspiller og nød det fysiske aspekt af sporten. De senere år har han dog spillet fløj, og det er nu på den position, at han foretrækker at spille.

Især i de seneste tre år har han prioriteret håndbolden højt, og han har været på et eliteakademi i Makedonien, hvor han spillede håndbold tre dage om ugen, mens der var almindelig skolegang to dage. Det betød 10 ugentlige træningspas, og han nød at træne så meget.

- Danmark er verdens bedste håndboldland, og det var derfor, at jeg gerne ville hertil. Jeg søgte på nettet for at finde en skole, som passede mig, og hvor jeg kunne udvikle mit håndboldspil. Alt det fandt jeg på Hald Ege Højskole, hvor jeg nyder det sociale, det aktive og det seriøse miljø, siger han.

Selv om han er seriøs, så er han glad for, at han spiller håndbold hos Viborg HK, hvor det både virker professionelt og hyggeligt. 

- Træningerne foregår på en afslappet måde, og det er tit, at vi hører musik, mens vi træner. Det ville aldrig ske hjemme i Makedonien, siger han.

- VHK spiller også et moderne og hurtigt spil, og jeg forventer, at jeg kommer til at lære meget både individuelt og som holdspiller, siger han.

Luka Blagopetrop oplever stor opbakning hjemmefra. Faderen følger intenst med i, hvordan det går sønnen i Viborg, og de to taler sammen dagligt.

Målet er landsholdet

Alek Stojcevski var otte år, da han stiftede bekendtskab med håndbolden. Også han oplever stor opbakning hjemmefra. Han kommer fra en familie, der er vant til at sende sønnerne væk, for at de kan realisere deres drømme. Aleks storebror studerer i Rumænien, og Alek har ikke set ham i flere år.

Alek har været forbi flere sportsgrene, blandt andet karate, men især, da han i 2009 havde oplevet VM i håndbold på hjemmebane, var han ikke i tvivl om, at det var håndbolden, han skulle satse på.

Venstrefløjen har store drømme og håber på, at han engang selv kan blive en del af det makedonske landshold. Og han er overbevist om, at han i Danmark, som også han kalder for verdens bedste håndboldland, kan tage et skridt mod at opfylde drømmen.

- Viborg HK har en stor historie, og jeg nyder også meget den afslappede atmosfære, der er i klubben.

- Det kan engang imellem tage overhånd til træningerne, hvor der kan være en smule mangel på koncentration, men jeg mener, at jeg i det lange løb vil lære meget mere her i Danmark, og jeg er vild med det store fokus, der er på den individuelle spiller. Jeg har meget store forventninger til at udvikle mig håndboldmæssigt i løbet af opholdet i Danmark, siger Alek Stojcevski, som også fremhæver, at han på Hald Ege Højskole lærer meget af fællesskabet med andre mennesker.

Det skal heller ikke være håndbold det hele. Begge drenge fjernstuderer på et gymnasium og har også været tilbage i Makedonien for at klare en eksamen.

Makedonske håndbolddrenge kæmper for at blive i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce