Tidligere VHK-profil med flere forskellige kinesiske kasketter

Chao Zhai kommer til at få mange kasketter på i forbindelse med det kinesiske kvindelandsholds ophold i Viborg. Foto: Morten Dueholm

Tidligere VHK-profil med flere forskellige kinesiske kasketter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere VHK-spiller Chao Zhai er dansk statsborger, men er født og opvokset i Kina, og hun får flere forskellige opgaver i forbindelse med det kinesiske håndboldlandsholds indtog i Viborg.

Viborg: Hun har været kåret til verdens bedste kvindelige håndboldspiller, og hun har løftet pokalen med de store ører iført Viborg HK-trøjen.

I dag er hun stadig i Viborg HK som træner for klubbens U18-piger, og hun arbejder i Viborg som fysioterapeut hos Benefit.

45-årige Chao Zhai snakker flydende dansk og føler sig hjemme i Viborg, men det var først, da hun var sidst i 20'erne, at hun forlod Kina - det land, hvor hun er født og opvokset.

For nylig landede det kinesiske håndboldlandshold for kvinder så i Viborg i kraft af en aftale, som gør domkirkebyen til fast træningsbase for kineserne de næste tre år. Mandag den 13. november blev kineserne budt officielt velkommen på Viborg Rådhus, og Chao Zhai stod klar til at oversætte borgmester Torsten Nielsens tale.

Og det er kun én af de mange opgaver, som Chao Zhai er tiltænkt i forbindelse med det kinesiske landsholds ophold i Viborg.

- Jesper (Holmris, kinesisk landstræner, red.) mener, at jeg har mange roller. Jeg skal hjælpe ham med at oversætte fra dansk til kinesisk, jeg kan tage nogle snakke med spillerne, og så er jeg jo uddannet fysioterapeut, siger Chao Zhai.

I øjeblikket er flere af de bedste kinesiske spillere blevet hjemme i stedet for at tage med resten af holdet til Viborg. De er på ferie på ubestemt tid, men Chao Zhai kan måske overbevise dem om, at det er en god idé at komme til Danmark og være med i det projekt, som forhåbentlig munder ud i en kvalifikation til OL i 2020.

- Jeg skal fortælle de kinesiske spillere om, hvad Jesper gerne vil arbejde på, for de tvivler lidt på, om han gør det på den rigtige måde. Nogle af spillerne er over 30 år gamle, og de tænker på deres fremtid, siger Chao Zhai.

Det kinesiske landshold skal være samlet i Viborg i op mod seks måneder om året frem mod 2020, så der er ikke plads til hjemve, hvis man vil være med.

Chao Zhai
Alder: 45 år

Født i Beijing, Kina

Spillede i Viborg HK i perioderne 2004-2007 og 2008-2009.

Var playmaker og venstre back

Kåret til verdens bedste kvindelige håndboldspiller i 2002

Er i dag træner for Viborg HK's U18-piger

Bor i Viborg og arbejder som fysioterapeut hos Benefit
Chao Zhai i aktion for Viborg HK mod Slagelse i 2006. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Chao Zhai i aktion for Viborg HK mod Slagelse i 2006. Arkivfoto: Morten Dueholm.

Stort spring

Chao Zhai fortæller, at man i den kinesiske håndboldlejr ikke er overbevist om, at det virkelig kan lykkes at bide skeer med etablerede håndboldnationer.

- Der er jo et stort spring fra asiatisk til europæisk håndbold. Kina har i flere år satset meget på de små og hurtige spillere ligesom i Sydkorea, men nu er der alligevel mange store spillere på holdet. Det er 180 grader vending, man er i gang med.

- Det handler om at finde den bedste vej til at slå igennem, og man kan jo se, at der er danske trænere i hele verden, og det er jo på grund af af den danske håndbold kultur. Der er stor viden om håndbold i Danmark, siger Chao Zhai og nævner Ulrik Kirkely og Morten Saubak, som i øjeblikket træner henholdsvis Japans og Angolas kvindelandshold i håndbold.

Chao Zhai fortæller, at der i øjeblikket er mange unge spillere på det kinesiske landshold, og det vil tage nogle år at udvikle dem. Men forhåbentlig lykkes det, og ud over kvalifikation til OL i 2020 er håbet, at flere af de kinesiske spillere kan komme på kontrakt i danske ligaklubber.

Og hvem ved. Måske kan én af dem gå i Chao Zhais fodspor og blive både Viborg HK'er og kåret til verdens bedste håndboldspiller.

Tidligere VHK-profil med flere forskellige kinesiske kasketter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce