Uprøvet talent får plads på ligaholdet

Sarah Andreassen har været knæskadet i sin første sæson som U18-spiller, men alligevel bliver hun fra næste sæson en fast del af Viborg HK?s ligatrup. Foto: Preben Madsen
Foto: Preben Madsen

Uprøvet talent får plads på ligaholdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sarah Andreassen er den nye venstrefløj på Viborg HK?s ligamandskab i næste sæson. Hun kan næsten ikke vente med at spille for det hold, som hun har set op til hele sit håndboldliv.

I den lille by Thorsø 35 kilometer fra Viborg nyder 18-årige Sarah Andreassen lige nu sommervarmen hjemme hos forældrene. I idylliske omgivelser med en sø nærmest i baghaven kan hun gå og glæde sig til, at et nyt år begynder på Sports Academy Viborg. Her skal hun gå i 3g på Viborg Katedralskole - og ikke mindst spille ligahåndbold i Viborg HK. Det er nemlig blevet besluttet, at Sarah Andreassen skal agere backup for én af verdens bedste venstrefløje, Maria Fisker, på et hold, som er forsvarende dansk mester, pokalmester og vinder af Cup Winners Cup.

Foto: Preben Madsen

Egentlig er Sarah Andreassen med sine 18 år endnu ikke gammel nok til at være seniorspiller, men hun er blevet fundet god nok til ligaholdet allerede nu - også selv om hun slet ikke spillede i sidste sæson, hvor en korsbåndsskade i det ene knæ holdt hende udenfor.

»Jeg blev selvfølgelig glad for muligheden, for hvem vil ikke gerne spille i ligaen på verdens bedste hold og med verdens bedste læremester i Maria Fisker, men jeg er også spændt,« siger Sarah Andreassen, som havde håbet på, at hun »bare« kunne komme til at træne med ligatruppen efter sommerferien.

Vil give den gas

Det var den 3. maj sidste år, at Sarah Andreassen blev knæskadet. Det skete under en træning, og først 11 måneder efter operationen var hun igen klar til at spille håndbold. Heldigvis forløb operationen på Viborg Privathospital rigtig godt.

»Det var Søren Kjeldsen (læge, red.), som opererede mig, og han sagde, at det var noget af det bedste (knæet nogle måneder efter operationen, red.), han havde set, men det har været hårdt at sidde udenfor og se de andre træne og lave mål. Det har været belastende at vente, men jeg har fået det bedste ud af det. Min arm fejlede jo ingenting, så jeg har kunnet øve en masse skud,« siger Sarah Andreassen.

Den unge fløjspiller er godt klar over, at hun ved at skifte nærmest direkte fra U16-håndbold til ligahåndbold på seniorniveau står over for et voldsomt stort spring i niveau, men hun er ikke bange for at kaste sig ud i det.

»Jeg skal jo bare gøre det bedste, som jeg kan, og så skal jeg lære en masse. Jeg skal være Marias afløser, så jeg kommer i anden række, og det er fuldt forståeligt,« siger Sarah Andreassen.

Særligt på et punkt ser hun frem til at skulle spille med og mod seniorspillere.

»Som U16-spiller kunne jeg ikke rigtig gå til den (uden at blive udvist, red.), men som senior kan jeg bare give den gas, tackle og være hård i mit spil. Det bliver både sjovere og vildere,« siger fløjspilleren, der endnu ikke har snakket med Maria Fisker, men glæder sig til at tage ved lære af en spiller, som ifølge Andreassen »kan alt«.

Spille sammen med forbillede

Sarah Andreassen begyndte at spille håndbold i Tungelundhallen i Thorsø som fireårig, inden hun som U14-spiller tog til Hammel, men da hun skulle i 9. klasse fik hun lyst til at komme på Hald Ege Efterskole. Her var hun først på venteliste, men via et klubskifte til Viborg HK kunne hun få en plads på efterskolen, og for to år siden begyndte hun så på Sports Academy Viborg.

»Det var stort at komme til Viborg HK og leve i et miljø tæt på ligaholdet. Man bliver grebet af det, får blod på tanden og vil bare det hele endnu mere,« siger Sarah Andreassen, som så mange andre unge spillere drømmer om en succesfuld karriere blandt de bedste.

»Jeg vil rigtig gerne op og spille med de store stjerner i haller med kæmpe tribuner og vinde guldmedaljer,« siger Sarah Andreassen, som også fulgte Viborg HK tæt, inden hun kom på Hald Ege Efterskole.

»Min familie kender Per Byrialsen, som er kameramand i VHK, og han gav os billetter til nogle af kampene. Der var bare julelys i øjnene, når jeg kom ind i hallen,« siger Sarah Andreassen, som tydeligt kan huske Rikke Skov fra dengang.

Nu bliver de holdkammerater.

»Det er uvirkeligt, at jeg lige pludselig skal stå ved siden af én, som jeg har set op til hele mit liv,« siger Sarah Andreassen.

Men hvad med presset? Selv om Sarah Andreassen bliver andetvalg på venstrefløjen og er meget ung, så vil der altid være store forventninger, når man er en fast del af Viborg HK's ligahold. Det bekymrer dog ikke fløjtalentet.

»Jeg går stærkt ud fra, at jeg kan stå for presset og leve op til de forventninger, som der er til mig. Nu har jeg jo også haft det her år til at arbejde mentalt med U18-træner, Jørgen Gluver. Jeg har for eksempel haft en logbog, hvor jeg skrev, hvad jeg kunne gøre bedre under træning og i min skolegang, så jeg hele tiden optimerede de forskellige ting,« siger Sarah Andreassen.

Sarah Andreassen har i første omgang lavet en etårig aftale med Viborg HK, og hun får muligvis selskab af et familiemedlem på ligaholdet. Mette Thyrsted, som i sidste sæson var med i ligatruppen til flere af kampene, er nemlig Sarah Andreassens kusine, og de to har spillet sammen hele livet - først i Thorsø, siden i Hammel og altså nu i Viborg HK.

Uprøvet talent får plads på ligaholdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce