Annonce
Læserbrev

Fire speciallæger: Personalet må føle sig totalt svigtet af hospitalsledelsen


Annonce

Læserbrev: Hvad skal vi kæmpe for – sådan sluttede 87 ansatte på Børn og Unge i Viborg brevet til hospitalsledelsen på Hospitalsenhed Midt (HL) og hospitalsudvalget i Region Midt.

Her 1 ½ uge senere står det stadig helt uklart, ”hvad personalet skal kæmpe for”. Pressemeddelelsen, som HL udsendte fredag den 15. maj, hvor de oplyser, at den ledende overlæge, Jette Hoffmann Petersen, har ønsket nyt job, læser vi udelukkende som et forsvar for den nu aftrådte ledende overlæge og et forsvar for HL's beslutning om alt for længe at fastholde hende i jobbet på trods af personalets mistrivsel og personaleflugten fra afdelingen. Vi oplever ikke, at HL i pressemeddelelsen kommer personalet i møde og forsøger at kigge positivt fremad med henblik på genopretning af afdelingens faglighed og arbejdsmiljø.

Vi har et meget langvarigt og indgående kendskab til personalet på Børn og Unge, og vi har altid fundet alle personalegrupper engagerede, dedikerede, omstillingsparate og samarbejdsvillige. De har tidligere altid bakket op om ledelsen på Børn og Unge, selvom der har været skiftende ledere.

I pressemeddelelsen anføres det, som mange gange før, at afdelingen har haft mange ledende overlæger de sidste år. Mellem linjerne læser vi, at Børn og Unge i Viborg er en vanskelig afdeling at lede, hvilket vi slet ikke kan genkende. Vi kan her fortælle, at ingen af de sidste års ledere har opsagt deres job grundet problemer med personalet.

Lars G. Hansen blev opsagt som ledende overlæge grundet uenigheder med HL om, hvem der skulle lave den primære vurdering og behandling af de akut syge børn.

Josefine Gradman tilbød at efterfølge Lars G. Hansen og lod sig konstituere i 6 måneder, hvorefter Josefine til stor beklagelse for alle i afdelingen søgte og fik en overlægestilling i Odense.

Birgitte Hertz accepterede efterfølgende at lade sig konstituere, men ønskede fra starten kun at besidde stillingen i en overgangsperiode, således at hun igen kunne koncentrere sig om faglige udfordringer og tæt patientkontakt.

Mads Skipper søgte og fik stillingen pr. 1. december 2017, men valgte efter 13 måneder at overgå til sin ønskestilling som leder af regionens videreuddannelsessekretariat.

Efter en periode med alene en sygeplejefaglig leder i samarbejde med en lægeligt ansvarlig overlæge udenfor afdelingsledelsen blev Jette Hoffmann-Petersen 1. maj 2019 ansat som ledende overlæge efter en regional dispensation. Helt frem til dette tidspunkt havde vi trods de skiftende ledelser en velfungerende afdeling med fokus på og omsorg for det enkelte barn og deres familie, høj faglig standard, hurtig og effektiv udredning og behandling med overholdelse af udredningsgarantierne. Samtidigt et unikt uddannelsesmiljø for mange personalegrupper og et motiverende arbejdsmiljø.

Dette har HL flere gange betegnet som en afdeling med en længerevarende syg kultur!

Vi vurderer, at hospitalsledelsen i Hospitalsenhed Midt er ansvarlig for den negative spiral, som Børn og Unge har været i siden sommeren 2019. Der er sendt mange bekymringsbreve til HL og regionsrådet siden september 2019 - alle med fokus på manglende dialog og samarbejde mellem ansatte og afdelingsledelsen. Der har været afholdt møder mellem ansatte, afdelingsledelsen og repræsentanter for HL gentagne gange, og der har været kontakt til Arbejdstilsynet. Alligevel beskriver HL i pressen, at de efter samtaler med afdelingsledelsen mente, at der var ”styr” på situationen.

I løbet af det sidste år er en velfungerende afdeling ændret til en afdeling, der har svært ved at tiltrække personale. Afdelingen har fået et dårligt ry og har mistet stor faglighed, først indenfor området endokrinologi og diabetes. Herefter gik det ud over gastroenterologien og nu for nyligt også neuropædiatrien. Andre fagområder er også i stor krise.

Det vil kræve meget at vende denne udvikling, og vi misunder ikke den nye afdelingsledelse dette job.

Vi ved, at alle personalegrupper har arbejdet ekstremt hårdt det sidste år for den børneafdeling, de brænder for. Trods en markant forringelse af arbejdsmiljøet, personaleflugt og eksterne vikarer, har alle forsøgt at holde modet oppe, og de har kæmpet for at opretholde en høj faglighed i afdelingen samt omsorgen for børnene og deres familier. De står nu tilbage og må set ud fra pressemeddelelsen i fredags føle sig totalt svigtet af HL.

Vi er dog sikre på, at personalet vil bakke op om en ny ledende overlæge med bred faglig baggrund, erfaring som speciallæge, kommunikative evner, interesse for og viden om uddannelse og forskning og indsigt i nødvendigheden i at fastlægge planlægningsmæssige spor. Afdelingen besidder trods decimering fortsat speciallæger med disse egenskaber.

Med den sidste pressemeddelelse i hånden er vi dog i tvivl om, hvorvidt HL vil indse dette som en nødvendighed og derved komme afdelingens personale i møde til gavn for børn og unge – og deres familier.

Lars G. Hansen er én af de fire speciallæger, som har skrevet læserbrevet. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce