Annonce
Viborg

Juridiske eksperter undrer sig over fredningen af animationsskole-leder

Morten Thorning vendte tilbage til The Animation Workshop, men det er ikke alle, der forstår det. Foto: Morten Dueholm.
Lederen af The Animation Workshop Morten Thorning vendte efter suspendering tilbage i sit gamle job. En revisionsrapport rettede ellers kritik af lederens dispositioner, og nu undrer eksperter og Magisterforeningen sig over fredningen af Thorning.
Annonce

Viborg: Under overskriften "Leder af prestigeuddannelse kørte økonomien i sænk på 1. klasse" bringer Magisterbladet i den seneste udgave en længere artikel om sommerens drama på The Animation Workshop, hvorunder skolens leder Morten Thorning var suspenderet fra sin stilling, mens revisorer finkæmmede skolens økonomi og pengeforbrug.

For læsere af Viborg Stifts Folkeblad er det velkendt, at revisorernes konklusioner var ganske tydelige: Der manglede styring af økonomien, Morten Thorning havde i strid med god forvaltningsskik ansat familiemedlemmer, og der manglede dokumentation for relevansen af mange repræsentationsudgifter.

Lige så kendt er det, at Morten Thorning vendte tilbage i sit job. Taget til nåde af VIA University College.

Hans tilbagevenden vækker imidlertid både undren og kritik fra juridiske eksperter og Dansk Magisterforening, der organiserer undervisere på blandt andet VIA University College.

- Underviserne på kernevelfærdsuddannelserne har været hårdt ramt af fyringer og nedskæringer i en lang årrække. Nu skal de også være med til at dække et tab, fordi en uddannelsesleder har slået ud med armene for et tocifret millionbeløb uden at have dækning for det. De gange, budgetterne er blevet overskredet på for eksempel lærer- eller pædagoguddannelsen, har man ikke bare fået tilgivelse. Det har kostet job, siger Tommy Dale­gaard Madsen, der er formand for undervisere på professionshøjskoler og erhvervsakademier under Dansk Magisterforening til Magisterbladet.

Annonce

Fyring på sin plads

Magisterbladet har forelagt hele sagsforløbet for professor i offentlig forvaltning ved SDU Kurt Klaudi Klausen.

Han siger til bladet:

- Familietjenester i det omfang, rapporten (fra revisorerne, red.) afdækker på TAW, er også i sig selv nok til en fyring. Der bliver desuden rejst og spist for exceptionelt høje beløb, så min egen konklusion ville klart være en anden end den, VIA’s ledelse er kommet frem til. I det hele taget sender ledelsen et virkeligt skidt signal ud i organisationen med beslutningen om at genindsætte Morten Thorning.

Ekstern lektor i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet Klaus Josefsen har også fået sagen til gennemsyn. Klaus Josef beklæder tillige en stilling som advokatfuldmægtig hos firmaet Printz.

Han siger til Magisterbladet:

- De problemer, som rapporten peger på, er ikke revisionsspørgsmål, de er juridiske anliggender. Først og fremmest omkring fastlæggelsen af et eventuelt erstatningsansvar, hvis det kan dokumenteres, at Morten Thorning har påført VIA et tab ved tilsidesættelse af habilitetsreglerne. Ledelsen i VIA har foretaget et konkret skøn i forhold til valg af personalejuridisk sanktion. Og Morten Thorning har grund til at være godt tilfreds.

Morten Thorning har over for Viborg Stifts Folkeblad tidligere afvist, at han har handlet for at berige sig selv. Det samme gør han over for Magisterbladet.

- Selvom eksperter siger, at en forvaltningsrevision ikke kan konkludere noget, så har kloge folk i VIA konkluderet, at de kan bakke mig 100 procent op. Jeg har ikke fået en krone ud af det her. Det ville du vide, hvis du så bilen i min garage, siger Morten Thorning til Magisterbladet.

Viborg Stifts Folkeblads chefredaktør Lars Norup har skrevet kommentarer i avisen om sagen. Hovedsynspunkterne gentager han over for Magisterbladet.

Lars Norup siger:

- Det er en virkelig dårlig sag for VIA. Egentlig burde Morten Thorning have væltet sig selv på grund af sin åbenlyse nepotisme, de mange rejseudgifter uden faglig dokumentation og de togture, han har taget på 1. klasse, selv om han er langt under ministerniveau. Men det vil være en katastrofe for Viborg og for TAW, hvis Morten Thorning bliver fældet, og det er kun derfor, han stadig har sit job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Kaptajn Grønning vendte tilbage til startformationen og viste stort format

Sport For abonnenter

Følelsen af en god sæsonstart - Viborg FF har lagt godt fra land uden at ramme hverken top- eller bundniveau

Annonce