Annonce
Viborg

Mange troede ikke deres egne øjne: Viborg-chef siger op for at blive Sosu-elev

- Jeg har aldrig været chef for den høje løn eller prestigen. Jeg har altid søgt efter at lave noget, der giver mening, siger Peter Borup Sørensen, der har sagt sit job som sundhedschef i Viborg Kommune op for at blive Sosu-elev i Lemvig Kommune. Foto: Johan Gadegaard
Peter Borup Sørensen har vakt opsigt og vundet respekt for sin modige beslutning om at skrotte chefjobbet. Han vil ud og passe de gamle på plejehjemmene.

Viborg: Der var én, der lige skulle tjekke datoen.

Men nej, kalenderbladet siger ikke 1. april.

Opslaget er skrevet 12. juni og strider imod den gængse måde at forvalte sin karriere på - og fortælle om det - her på Danmarks største erhvervsorienterede, sociale netværkssite, Linkedin. Det er trin op ad stigen, ikke ned, vi fortæller om - så hvad er nu det her for en uorden?

Annonce

"Jo, det er sandt nok. Jeg har netop sagt mit job op som sundhedschef ved Viborg Kommune til fordel for en stilling som SOSU-elev i Lemvig Kommune," skriver Peter Borup Sørensen.

"Wow!, "cool", "dyb respekt", hold k***" hvor er det sejt, "imponerende og inspirerende"...

På det første døgn har opslaget nået 100.000 visninger og kaldt på 2827 likes og 175 kommentarer.

- Selvfølgelig er der en signalværdi i, at jeg som sundhedschef vælger lige netop det fag, men det er nu ikke det, der har været min bevæggrund. Men jeg er glad for den positive opmærksomhed til Sosu-faget, som det kan give. Jeg mener også, at der er en signaværdi over for mange andre chefer, som slider med lange arbejdsuger bag skrivebordene om at mærke efter i maven, om man ønsker at blive ved med det, eller om man kunne finde på noget andet, siger Peter Borup Sørensen.

Det var det han gjorde - i en alder af 60 år.

Mærkede efter, hvad han ville bruge resten af sit liv og sit arbejdsliv på. Det var mindre arbejde og mere tid sin familie og sine interesser.

- Som chef er det ikke nemt at komme ned på at arbejde 37 timer om ugen, og du kan ikke gå på deltid, siger Peter Borup Sørensen.

Så han tog den beslutning, som andre kalder "modig" og "stærk". Måske. For hovedpersonen selv, der gennem årene har bestridt flere chefjob i kommunale forvaltninger og humanitære organisationer, lå den lige til højrebenet.

Men Sosu-jobbet er et kvindefag og et af de job, der er forbundet med lavest prestige og løn?

- Jeg har aldrig været chef for den høje løn eller prestigen. Jeg har altid søgt efter at lave noget, der giver mening for mig, Peter Borup Sørensen.

Under uddannelsen til civilingeniør tog han et sabbatår for at tjene penge og arbejdede et år som ufaglært sygehjælper på et gigthospital. Det tiltalte ham så meget, at han var tæt på at springe fra studiet og begynde på sygehjælperskolen.

Men civilingeniør-drømmen sejrede. Det, der drev den unge Peter, var at få lov til at arbejde med byplanlægning - arbejde med de fysiske rammer og se de synlige resultater af sit arbejde.

- Men jeg måtte erfare, at der er et stykke vej fra, at noget planlægges, til det realiseres. Nogle gange blev det aldrig realiseret, og jeg kunne bare mærke, at de synlige resultater ikke stod mål med de daglige anstrengelser på kontoret, husker Peter Borup Sørensen.

Det fik ham til at hoppe videre, til en anden kommune og velfærdsområdet.

- For mig var det skridt tættere på borgerne og på medarbejdere og det at arbejde med mennesker. Det er skiftet til Sosu-elev også. At være tæt på og hjælpe de mennesker, der har behov for god og værdig pleje og omsorg. Det glæder jeg mig rigtig meget til, siger Peter Borup Sørensen.

Men ældreplejen har været stærkt kritiseret - blandt andet med Else-sagen - er du ikke bange for at blive skuffet, når du kommer ud på gulvet, og tiden til at give den gode pleje måske ikke er der?

- Der er forskel på, hvordan ældreplejen bliver drevet ude i kommunerne, men jeg ved godt, at personalet generelt er presset på tid og hænder og nok faglige hænder. Så jeg er da spændt på at opleve det på egen krop - om jeg får fornemmelsen af ikke at kunne slå til? Men jeg håber, at jeg alligevel kan gøre en forskel, siger Peter Borup Sørensen.

Hans hustru Merete Løvschall fortsætter med at arbejde for fuld knald som direktør for Kystdirektoratet i Lemvig.

Nogle mænd ville måske have svært ved at forliges med tanken om, at kvinden tjener mere end dem. Hvordan har du det med det?

- Det har jeg overhovet ingen problemer med. Hun har i flere år tjent mere end mig, og vi har altid været gode til at give hinanden plads, siger Peter Borup Sørensen.

Peter Borup Sørensen elsker Lemvigs natur, men har al for lidt tid til at nyde den. Det er en af grundene til, at han har truffet et valg, som de færreste chefer før ham har gjort. Foto: Johan Gadegaard

Parret har flere gange flyttet sig efter nye job- og karrieremuligheder. De seneste fire år har de boet i Lemvig. De er især blevet vilde med den natur, som byen er beriget af, og som den kommende Sosu-elev skal ud og nyde. Han skal gå flere ture, cykle mere, sejle kajak...

- Jeg har det dårligt med ikke at få mig rørt nok. Men når jeg bruger hele dagen siddende på et kontor og i en bil, så er tiden og overskuddet bare ikke til ret meget, erkender Peter Borup Sørensen, der med udsigten til mere fritid har investeret i en fiskestang.

Han starter som Sosu-elev i Lemvig Kommune 5. august, og med en mere normal arbejdsuge glæder han sig også til at kunne aflægge flere besøg hos de tre børn i henholdsvis Roskilde, København og Holland, og sin gamle far i Aabenraa.

- For mig handler det om at gøre noget, der giver mening for mig, gentager Peter Borup Sørensen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over politiets vilde sne-døgn: Biler i grøften, spærrede veje og en handicapscooter uden strøm

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ny chef for Viborg Bryghus på plads: Fra lyd og billeder til godt, lokalt øl

Viborg For abonnenter

Kritik af snerydningen i Viborg - men alt materiel har været i brug

Viborg

Kæmpe kø i sne og sjap ved corona-testcenter

Alarm 112

Dobbelt uheld i sneen: Forulykket mand ville have sportstasken med på skadestuen - gemte på 155.000 kroner, som politiet snuppede

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Viborg For abonnenter

Hospitalsdirektør kan ånde lettet op: Ingen kollektive opsigelser - men der er stadig for travlt

Debat For abonnenter

Gå hjem, chef, før det går galt!

Viborg For abonnenter

Lisbeth knust over fyring i fleksjob: - Jeg forstår stadig ikke, hvad jeg gjorde galt

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet drønede fra det ene sneuheld til det andet - og opfordrer til forsigtighed torsdag: - Kør nu efter forholdene

Viborg For abonnenter

Restauratør må guide gæster ind gennem bagindgang ved Nytorv, hvor skyliner er kollapset

Viborg FF

Kantspiller med mål i støvlerne og bundsolid back er udtaget til månedens hold efter flot november

Annonce