Annonce
Rundt om Viborg

Mink-massegrave nær drikkevand: Borgmester kræver dokumentation, så der kan skabes tryghed

Mink-massegrave skaber bekymring. Her er det ved Jydske Dragonregiments øvelsesterræn ved Holstebro. Arkivfoto: Morten Stricker
Borgmester Ulrik Wilbek (V) håber på snart at modtage en forsikring om, at drikkevand og aflivede mink i massegrave holdes adskilt.
Annonce

Viborg: Ulrik Wilbek (V) modtager for tiden ikke så få mails fyldt med bekymringer. De handler om den massegrav, hvor aflivede mink stedes til hvile. I Viborg Kommune sker det ved Kølvrå - på et jordstykke mellem Alhedestien og hovedvej 12 syd for Kølvrå by.

Både Energi Viborg og Viborg Kommune har udtrykt stærk kritik af, at placeringen er temmelig tæt på et drikkevandsområde, og Ulrik Wilbek forstår til fulde den bekymring, han mærker.

- Vi er jo helt usædvanligt ikke myndighed i den her sag, og det vil sige, at vi kun kan kigge på. Lige nu mangler jeg et sundhedsfagligt belæg for, at de her massegrave ikke går ud over drikkevandet, og derfor har jeg bedt vores forvaltning om at gå i dialog med de relevante parter, så vi kan sikre borgerne den tryghed, de skal have, siger borgmesteren.

Er der ikke andet, du kan gøre?

- Nej, jeg kan ikke gøre ret meget andet end at forsøge at få nogen i tale, som kan slå fast, at der ikke sker noget som helst med drikkevandet, siger Ulrik Wilbek, og tilføjer:

- Og så kan vi jo som kommune tale med minkavlerne og tilbyde dem samtaler og en dialog i forhold til beskæftigelse fremadrettet. Det er jo en ulykkelig situation, de nu står i.

Hvor hurtigt håber du at få svar?

- Gerne før det hele er dækket til igen. Ellers skal det hele graves op igen, hvis ikke det holder, siger Ulrik Wilbek, der naturligvis vil tage sagen til "næste niveau" hvis det skulle vise sig, at der ikke kan skabes klarhed og tryghed i forhold til drikkevandet.

Annonce

Afkræve myndighedssvar

Stine Damborg Hust (K), formand for byrådets klima- og miljøudvalg, er i sagen på linje med borgmesteren:

- Det er utrygt, at man graver mink ned så tæt på drikkevandsindvindingen. Det virker som en forhastet beslutning, og Viborg Kommune må afkræve Naturstyrelsen nogle svar og nogle garantier for, at det ikke skader drikkevandet, siger Stine Damborg Hust, der tilføjer, at hun i det hele taget undrer sig over, at man nedgraver døde dyr i den mængde.


Det er utrygt, at man graver mink ned så tæt på drikkevandsindvindingen

Stine Damborg Hust (K), formand for klima- og miljøudvalget
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Mand dømt for groft hjemmerøveri i Skals: Vækkede 88-årig, slog hende og sprøjtede hårlak i ansigtet på hende

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Alarm 112 For abonnenter

Bordelrøveren havde flere skumle planer i tankerne: Ville begå hjemmerøveri mod ældre rigmænd i Overlund

Viborg FF

Lyt med: Nyt podcastformat - VFF-update - om ansættelsen af Lars Friis og VFF's transfervindue

Annonce