Annonce
Erhverv

Operation X: Finn Bach gav ordren om livsfarlig højhus-beton

Det er højhuset, der her kigger op bag ejendommen på hjørnet af Njalsgade og Amagerfælledvej - her set fra Sundholmsvej - som sagen drejer sig om. Foto: Jan Jeppesen
Flere navngivne kilder hævder i "Milliardæren og den døde direktør", at det var Finn Bach selv, der gav ordre om at blande genbrugsbeton i beton til omstridt højhus. Det er et rent hævnmotiv, siger Bach Gruppen om hovedkildens medvirken. Bach Gruppen vil anlægge injuriesag.

Viborg: Når Operation X-programmet "Milliardæren og den døde direktør" torsdag aften ruller over skærmen på TV2, vil det være med flere navngivne kilders påstand om, at det var Finn Bach selv, der gav ordren om at blande genbrugsbeton og andre uvedkommende ting i den beton, der skulle bruges til at støbe bundpladen på et meget omdiskuteret højhus i København - Njalstårnet.

Påstandene står i skærende kontrast til Bach Gruppens egen forklaring om, at den blev ført bag lyset af den nu afdøde direktør Henrik Steffensen og flere andre medarbejdere hos BG Betons afdelinger på Sjælland. Disse forhold er blevet politianmeldt af Bach Gruppen.

Hovedkilden i "Milliardæren og den døde direktør" er John Laursen, der præsenteres som entreprenør. John Laursen - der tidligere er blevet idømt fængselsstraf for blandt andet momssvindel og i 2018 blev idømt to års konkurskarantæne - er tidligere samarbejdspartner med Bach Gruppen.

Annonce

Samarbejdet ophørte dog efter en tvist mellem Bach Gruppen og John Laursen, hvor John Laursen endte med personligt at måtte hæfte for fjernelsen af det byggeaffald, der var efterladt på grunden ved Jegstrupvej Vest 91 i Viborg af firmaer, John Laursen de facto havde kontrollen over, selvom han ikke officielt var ejer.

Det fremgår ifølge et udskrift af retsbogen, hvor et forlig mellem Bach Gruppen og John Laursen er beskrevet.

Det er hævn

- Det drejer sig om hævn, lyder Bach-direktør Lene Christensens kommentar til årsagen til, at John Laursen nu optræder i Operation X.

I programmet siger John Laursen, at han kender til, at Finn Bach har givet ordre til at fifle med betonen, ligesom han blandt andet også leverer en optagelse til programmet af en telefonsamtale, han har med en underleverandør til Bach Gruppen, Erik Tvede-Pedersen. Han vil i tv-programmet ikke udtale sig til Morten Spiegelhauer, da denne opsøger ham på en byggeplads. Samtalen optages uden Erik Tvede-Pedersens vidende.


Det drejer sig om hævn.

Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen


I samtalen siger Erik Tvede-Pedersen blandt andet: "Henrik (Steffensen, red.) han ville ikke blande det. Så siger Finn - gå ud og bland det dér. Så går han ud og blander alt det lort, dér."

Erik Tvede-Pedersen har siden skriftligt bekræftet over for Bach Gruppen, at han ikke selv har overhørt den refererede samtale mellem Finn Bach og nu afdøde Henrik Steffensen, men at han har oplysningerne fra Henrik Steffensen.

Den underskrevne erklæring, som er udarbejdet af Bach Gruppen, har Viborg Stifts Folkeblad fået udleveret af Bach Gruppen.

Ifølge juridisk direktør Martin Rasmussen fra Bach Gruppen arbejder man på at få lignende erklæringer fra flere af de andre kilder, som man hævder overhovedet ikke har haft tilknytning til betonarbejdet i forbindelse med Njalstårnet, ligesom man har besluttet at anlægge injuriesag mod John Laursen.

- Vi vil ikke finde os i at blive beskyldt for bevidst at svindle og bringe menneskers liv i fare. At blive beskyldt for at tørre en sag af på en afdød mand er langt over stregen, og vi vil derfor anlægge sag mod John Laursen, siger Martin Rasmussen, juridisk direktør i Bach Gruppen.

Direktør Lene Christensen oplyser, at Bach Gruppen vil klage til Pressenævnet over TV2 og Operation X. Foto: Morten Pedersen
Annonce

For dårlig beton

Bach Gruppen har erkendt, at kvaliteten af betonen i bundpladen under Njalstårnet ikke er af den krævede kvalitet.

- Og det er vores ansvar. Der er der ingen tvivl om. Vi er heller ikke i tvivl om, at det er sket uden vores vidende i ledelsen her i Viborg, og vi ser frem til, at politiet får udredt sagen fuldt ud, siger Lene Christensen.

Hvad nu hvis politiet på baggrund af  "Milliardæren og den døde direktør" efterforsker de ganske alvorlige påstande, der rejses her af flere navngivne kilder?

- Det vil vi imødese med ro i maven, og det skulle glæde os, hvis de undersøgte John Laursen, siger Martin Rasmussen.

Direktør Lene Christensen oplyser i øvrigt, at man vil klage til Pressenævnet over TV2 og Operation X, som man mener har viderebragt påstande, som ifølge Bach Gruppen er faktuelt forkerte - hvilket Bach Gruppen har gjort Operation X opmærksom på.

Det afviser TV2.

- Operation X og TV 2 viderebringer ikke påstande, som er faktuelt forkerte. Bach Gruppen er - som alle andre medvirkende - naturligvis velkomne til at klage til Pressenævnet, siger redaktionschef Michael Nørgaard fra Dokumentar & Aktualitet på TV2.

Du kan se en teaser til torsdagens program her.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu kan du blive vaccineret mod corona-virus uden tidsbestilling i Viborg

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Store lugedag i Bjerringbro: Det vilde på Niels Due Jensens Plads er blevet lidt for vildt

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Rigsretssag mod Støjberg medfører udskiftning i domkirken

Annonce