Annonce
Viborg

Politikere skrotter ny regel efter blot to måneder: Det er ikke længere ulovligt at holde i tomgang

Lone Langballe, Dansk Folkeparti, lykkedes tirsdag aften med at få skrottet et ellers vedtaget forslag om, at bilister kan straffes for at lade deres bil stå i tomgang. Arkivfoto: Morten Dueholm
Tre partier blev tirsdag aften enige om at droppe det såkaldte tomgangsregulativ, som ellers blev indført i slutningen af april.

Viborg: For under to måneder siden vedtog klima- og miljøudvalget at indføre et såkaldt tomgangsregulativ. Det gør det ulovligt at lade bilen holde i tomgang.

Tirsdag aften vedtog byrådet så at droppe reglen igen.

Det var Dansk Folkeparti, som havde fået sagen rejst i byrådet. Ifølge gruppeformand Lone Langballe var de i partiet undrende over, at sagen ikke af sig selv var blevet diskuteret i byrådet, men blot godkendt i klima- og miljøudvalget. Her har Dansk Folkeparti nemlig ingen repræsentant.

Annonce

- Det er nogle ædle og noble motiver, der er i tomgangsregulativet. Det er en heroisk kamp, vi kæmper her i Viborg imod den globale opvarmning, lød det med slet skjult sarkasme fra Lone Langballe.

Hun ønskede reglen afskaffet, blandt andet fordi regulativet har flere undtagelser, som gør det forvirrende at gennemskue, præcist hvornår man gør noget ulovligt, påpegede hun. Lone Langballe mente også, at det alligevel ville være tæt på umuligt nogensinde at få nogen stillet til ansvar for eventuelle overtrædelser.

- Vi bør opfordre til, at man ikke lader bilen stå i tomgang, men regulativet er politisk tomgangssnak. Regulativet sender et signal om, at i Viborg Kommune er så selvopofrende i klimaets tjeneste, og så kan vi pudse glorien, mens vi generer borgerne unødvendigt, sagde Lone Langballe.

Gode argumenter

Venstres Kim Dongsgaard var såre enig. Han talte om mindre bureaukrati og om individets frie ret. Han mente endda, at regulativet kunne være i strid med selve grundlovens bestemmelser om boligens ukrænkelighed.

- Så nu kigger jeg lige på Claus (Clausen, red.) og ser, om ikke vi i Venstre synes, at det her er et godt forslag, sagde han og mødte et bekræftende nik hos sin gruppeformand.

Tomgangs-regulativ

Viborg Kommunes tomgangsregulativ fastslog:

- Motoren i et holdende motordrevet køretøj må ikke være i gang længere end højst nødvendigt og højst to minutter.

Bestemmelsen finder ikke anvendelse:

- Så længe det motordrevne køretøj holder i kø i trafikken.

- Så længe det af hensyn til køretøjets anvendelse efter dets funktion er nødvendigt at udnytte motorens trækkraft til af- og pålæsning.

- Ved udrykningskøretøjer med lyssignal i gang.

- Ved komprimering af affald, tilvejebringelse af trykluft og i lignende tilfælde.

- Ved motoranvendelse, som er påkrævet i forbindelse med reparation og justering af motor.

Da Stine Damborg Hust (K), formand for klima- og miljøudvalget, bagefter også udtrykte sin opbakning til at skrotte den regel, hun selv havde været med til at indføre, var der pludselig et flertal i byrådssalen.

- Forslaget om at indføre et tomgangsregulativ er blevet stillet nogle gange, og til sidst slap det igennem i udvalget. Fred være med det. Som parti er vi lydhøre over for gode argumenter, og vi er derfor med på Dansk Folkepartis forslag, sagde udvalgsformanden.

Annonce

Ikke så svært

Tomgangsregulativet blev indført på anmodning fra Birthe Harritz (S), som selvfølgelig var ærgerlig over at se sin idé smuldre så hurtigt.

- Det med at pudse glorien ligger ikke til mig. Jeg er ikke medlem af folkekirken, sagde hun henvendt til præstefruen Lone Langballe.

- Du bor dejligt naturskønt, men når man som jeg bor i en stor by - Ørum - kan man se, hvordan skolebusser og lastbiler med varer holder i tomgang i lang tid - hver dag. Det er unødvendigt. Så svært er det ikke at dreje nøglen. Det her regulativ er nogle lavthængende frugter, som vi lige så godt kan plukke. Hvorfor ikke? Det koster jo ikke noget, argumenterede Birthe Harritz, som mødte opbakning fra sin gruppeformand Niels Dueholm.

Han var helt rolig i forhold til grundloven, slog han fast.

Det hele endte i en af de sjældne afstemninger, hvor politikerne rejser sig og dermed markerer, om de stemmer for eller ej.

Allan Clifford (V) gjorde som den eneste ingen af delene. 18 politikere - resten af Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative - stemte for at skrotte tomgangsregulativet.

12 stemte imod: Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF.

Viborg Byråd rev dermed regulativet midt over. I stedet opfordrer kommunen nu blot til, at man ikke holder i tomgang. Dog altså uden at have en bødeblokken i baglommen.

Annonce
Navne For abonnenter

Emil er medejer af succesfuldt Viborg-firma - har ikke mere end afgangseksamen fra folkeskolen: 'Unge mennesker skal passe på ikke at overuddanne sig'

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Familievirksomhed blev bygget på resterne af en konkurs og endte på en vindblæst mark - nu jubles der over de første 40 år

Kultur For abonnenter

Søskende fra Viborgs kulturskole i fornemt selskab: Nej, klassisk musik er ikke bare Mozart og andre døde komponister

Kultur

Dans på åben gade, operasang fra balkon og åbne døre en masse: Kulturnatten i Viborg er lige om hjørnet

Rundt om Viborg For abonnenter

Mød 'Græskar-Rasmus' - han har intet mindre end 20.000 græskar derhjemme

Viborg

Politikerne har gratis mad med til dig: Midtbyen til debat fredag på Nytorv

Viborg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Viborg

Viborg For abonnenter

Begår du alvorlig kriminalitet, får du navnet i avisen

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

'Nej, I får ikke min jord': 240 meter cykel- og gangsti er udsat på ubestemt tid

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Viborg

Donation: Bilka sender en kvart million i Grusgraven - en million mere kan være på vej fra kommunen

Bjerringbro For abonnenter

Gravemaskinerne skulle have været i gang: Ambitiøst å-projekt forsinkes yderligere - bygges ad to omgange

Debat

Stop klapjagten på Midtjyllands Lufthavn

Annonce