Annonce
Læserbrev

Søren Gytz: Kattelem for miljøfarligt saltvand i Limfjorden

Læserbrev: De, der har fulgt udviklingen i Limfjordens miljøtilstand, vil kende forløbet omkring Ll. Thorup særdeles godt: Energinet, der er et statsligt agentur, har i årevis udledt giftstoffer til Limfjorden i form af en saltopløsning, der stammer fra de såkaldte kaverner, der er hulrum i salthorsten ved Ll. Thorup, og som er skabt ved udskylning.

I 2016 afgjorde Natur- og Miljøklagenævnet, at der ikke måtte skylles giftigt saltvand med kræftfremkaldende stoffer, tungmetaller m.v. ud ved Virksund. En årelang kamp fra foreningen Fjordvenner endte med en klar afgørelse.

Nu er der så åbentbart ved at åbne sig en kattelem, idet det kommunale miljøudvalg er blevet orienteret om, at der er indkommet en ansøgning om et forsøg på at lave strøm ved en proces, hvor saltvand og ferskvand indgår. Og man har jo en koncentreret saltvandsopløsning ved L. Thorup, som man mener kan bruges.

Se, der foreligger en afgørelse fra øverste myndighed om, at dette er ikke alene er skadeligt for Limfjorden, ja det siger sig selv, men at fjorden ikke kan holde til tusindvis af kilo giftstoffer skyllet ud ved Virksund. Nu mener Viborg kommune, at man godt kan diskutere, om selvsamme saltopløsning med giftstoffer kan udledes - fordi det er et nyt firma der søger! Er det sådan, forvaltningens fremstilling skal læses?

Man kan undres over, at den kommunale forvaltning ønsker at gå ind i en proces og sagsbehandle denne ansøgning, når man ved fra en række undersøgelser, kendelser og afgørelser, at dette er ikke bare skadeligt, men ødelæggende for Limfjorden. Vil man fra kommunens side gå videre med en tiladelse til udledelse af tungmetaller og kræftfremkaldende stoffer én gang til, når man allerede nu kender skadevirkningerne og det forhold, at Miljøklagenævnet én gang har sagt nej? Vil man fra Viborg Kommunes side åbne for igen at lede giftstoffer ud lige overfor campingpladsens badestrand? Ønsker kommunen at give lov til at lede giftstoffer ud i bunden af Limfjorden, der i forvejen har det meget skidt?

Det fremgår ikke af den kommunale sagsbehandling, hvad indholdet i saltopløsningen består af, på trods af at dette er velbeskrevet i en række afgørelser og undersøgelser. Hvorfor orienterer man ikke et nyt byråd om forløbet og de effekter, det vil få, når man kender rapporterne og afgørelserne? Hvorfor laver man en sagsfremstilling, der er stort set uden substans? Der er end ikke bilag, der henviser til forløbet og de giftstoffer, det handler om? Hvordan kan man tage stilling som udvalg uden at få tilstrækkelig viden fremlagt?

Dette projekt bør stoppes med de klare argumenter, som allerede er fremkommet i afgørelserne fra Miljøklagenævnet.

Søren Gytz mener, at sagsfremstillingen skjuler, at der er lagt op til forurening af Limfjorden.
Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Viborg

SVIF lukkede serie 6 med maner: Gamle legender indtog banen i festligt farvel

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Debat For abonnenter

Vi ved, mordene også kunne ske i Viborg

Debat

Hvad skal vi med Viborg View?

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Sygeplejersker redder pensionspenge: Aktier i Viborg-virksomheden Genan solgt

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce