Annonce
Rundt om Viborg

Slut efter 40 år: Med udgangen af 2019 lukker industrieventyret Scanflavour

Scanflavour startede i 1981 i det gamle mejeri i Møldrup. Siden er fabriksanlægget vokset enormt i størrelse. Til nytår er det imidlertid slut, for hele fabriksanlægget lukkes. Arkivfoto: Morten Dueholm/Scanpix
De bedste intentioner er ikke altid nok til at få det hele til at fungere. Det måtte både Scanflavours ejere og ansatte sande i den forgangne uge, hvor fabrikkens lukning blev meldt ud. Til nytår er det slut efter næsten 40 år.
Annonce

Møldrup: Med udgangen af året er det helt slut med produktionen på kødproteinfabrikken Scanflavour i Møldrup, og det er så enden på et næsten 40 år langt industrieventyr, der på mange måder har påvirket lokalsamfundet på godt og ondt, siden virksomheden startede i det gamle mejeri i 1981.

Der har undervejs været lugtgener, trafikproblemer og en del ballade omkring udvidelser og lokalplaner, og det tæller jo ikke på plussiden, men til gengæld har der været skabt job i massevis over årene, og mange af dem har været besat af lokale borgere. De job forsvinder nu, og det er da et stort tab. Allerstørst for dem, der mister jobbet, men også for lokalsamfundet.

Hvordan kunne det gå så galt for en virksomhed, der så sent som i 2015 leverede over 24 millioner kroner i overskud og beskæftigede over 100 mennesker?

Intentionerne har helt sikkert været de bedste hele vejen, og ambitionerne har undervejs også været rigtig store. De ambitioner var under de tidligere ejere lige ved at knække virksomheden i 2018, da et stort, nyopført produktionsanlæg slet ikke kom til at fungere - med massive tab til følge. Rigtig mange mennesker stod dermed til at miste deres job allerede dengang.

Annonce

Udvidelse med protester

Der var ellers udsigt til lige netop det modsatte - mange nye job - da direktør og medejer Henrik Halskov i 2013 annoncerede, at virksomheden havde store udvidelsesplaner. Scanflavour havde erhvervet 20.000 kvadratmeter industrigrund i umiddelbar tilknytning til det daværende fabriksanlæg, og her skulle der bygges hele 13.000 kvadratmeter ny fabrik.

Det skulle både øge produktionen af kødproteinprodukter til hele verden væsentligt, og så skulle det også gerne skabe 30-40 nye arbejdspladser.

Henrik Halskov inviterede sine naboer - borgerne i Møldrup - til informationsmøde om planerne, og selvom de fleste efter det møde var ganske positive, skete udvidelsen af fabrikken ikke uden sværdslag og nabotvister.

Der blev blandt andet gjort indsigelse mod den planlagte placering af det nye, store fabriksanlæg lige ved indkørslen til Møldrup fra nordsiden, ligesom der var store bekymringer om mulig øget trafik gennem byen.

Indsigelserne blev delvist imødekommet, og de ændrede planer betød blandt andet, at Møldrup fik en ny kælkebakke lavet af den opgravede jord fra byggeriet.

Annonce

En redning?

Det var måske ikke ligefrem fryd og gammen det hele, men Scanflavour fik altså grønt lys til et stort byggeri, som også de lokale kunne leve med, og dermed var der udsigt til flere gyldne år med øget kapacitet og flere ansatte.

De følgende år blev dog langt fra gyldne. 2015 blev det sidste år med overskud. I 2016 lød resultatet på 10 millioner kroner i underskud, og det underskud voksede i 2017 til hele 61 millioner kroner.

Den enorme investering i det nye produktionsanlæg gav ikke resultat. Anlægget fungerede slet ikke efter hensigten, og pengene fossede fortsat ud af kassen i 2018, hvor der så kom en redningsmand på banen i form af den hidtidige konkurrent Essentia, som købte Scanflavour i sommeren 2018.

Det betød godt nok, at omkring halvdelen af de ansatte på fabrikken blev sagt op, men det var helt klart planen fortsat at have produktion i Møldrup, ligesom man ville gå i gang med at undersøge, om det nye fabriksanlæg kunne aktiveres på en eller anden måde. Det så altså fortsat lyst ud - sådan da.

Annonce

Eventyret slutter

Selv på baggrund af endnu en nedskæringsrunde i januar 2019, hvor 33 ansatte fik en fyreseddel, og et decideret rædselsregnskab for 2018, som ved offentliggørelsen i maj lød på svimlende 121 millioner kroner i underskud, lød der dog stadig positive toner fra Essentias administrerende direktør, Asger S. Jacobsen.

Han gav dengang udtryk for, at man nu var overbevist om, at den negative udvikling i Scanflavour A/S var vendt, og at man forventede balance i regnskabet for 2019.

Den optimisme fik så det fatale skud for boven i tirsdags, hvor Essentia oplyste, at fabrikken i Møldrup lukker med udgangen af året. Omkring en tredjedel af de 62 ansatte tilbydes job på Essentias fabrik i Hobro, mens resten kan se frem til en fyreseddel.

En kombination af vigende salg og drastisk stigende råvarepriser i Europa gjorde, at man nu ikke længere troede på, at man kunne få vendt skuden hos Scanflavour.

Tilbage står nu at finde en køber til det store fabriksanlæg, som forhåbentlig en gang igen vil huse en masse ansatte.

Et eventyr er slut, og dermed kan et nyt - måske - begynde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Adventistkirken i Viborg fylder 100 år

Annonce