Annonce
Viborg

Stor kirkelig bekymring for højhusprojekt ved Søndersø

Asmild Kirke har med sin 1000-årige historie spillet en væsentlig rolle i både den lokale og nationale historie. Arkivfoto: Morten Pedersen
Risikoen for at få store højhuse som nærmeste nabo har fået kirken til at råbe vagt i gevær over for Viborg Kommune, der står foran et salg af den dyre og snart forladte Mercantec-grund.
Annonce

Viborg: Der er absolut intet, der er sikkert.

Men skulle Viborg Byråd få den fælles ambition at lade Vinkelvej 20 - den nuværende handelsskole - bebygge med højhuse i op til seks etager, så bliver det næppe med det lokale kirkelivs store opbakning.

Nærmeste nabo til grunden, som lidt endnu huser Mercantecs handelsgymnasium, er nemlig Asmild Kirke, og det 1000 år gamle, kridhvide og stærkt historiske Guds hus skal ikke drukne i et stort, højragende byggeri.

Sådan lyder den umiddelbare holdning, når man læser det høringssvar, som stiftskontorchef Bodil Abildgaard har sendt på vegne af Viborg Stift.

"Viborg Stiftsøvrighed må meddele Viborg Kommune, at det er med stor bekymring, at Stiftsøvrigheden kan konstatere, at der påtænkes et etagebyggeri med en højde på op til 6 etager," står der således i brevet, som Viborg Stifts Folkeblad har fået indsigt i.

Mercantec er nærmeste nabo til Asmild Kirke. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Kirkebyggelinje

Grunden på Vinkelvej er ejet af Viborg Kommune. Det har den været i nogle år, idet den i maj 2015 købte bygningerne for 80 millioner kroner.

Det hed sig, at Overlund og Rosenvængets skoler begge skulle placeres her, men den idé holdt ikke vand. Grunden skal nu sælges, og i den indledende fase er der altså idéer på bordet om at lade den sø- og kirkenære grund blive udbygget betragteligt.

Der har været snak om at give plads til op mod 300 boliger.

Viborg Stift påpeger over for Viborg Kommune, at den gerne indleder en dialog, og at den er lydhør - men indskærper dog også, at kirken har retten på sin side:

"Viborg Stiftsøvrighed skal over for Viborg Kommune bemærke, at Vinkelvej 20 er placeret inden for kirkebyggelinjen for Asmild Kirke. Kirkebyggelinjen (...) har til formål at beskytte kirker, der ligger mere eller mindre åbent i landskabet, mod at der opføres bebyggelse, som virker skæmmende på kirken. Efter reglerne (...) er det inden for radius af 300 meter fra en kirke forbudt at opføre bebyggelse, som er over 8,5 meter højt," står der.

Afslutningsvist opfordrer Bodil Abildgaard i brevet til, at kommunen udarbejder detaljerede visualiseringer, der belyser forholdet mellem kirke og nybyggeriet.

"Det er vigtigt, at visualiseringerne tydeligt viser, hvorledes samspillet mellem kirke og nybyggeri vil fremstå", skriver hun.

I Holstebro måtte man i 2017 skrinlægge planer om et stort butikscenter til en halv milliard kroner. Årsagen var, at Viborg Stift nedlagde veto, idet tårnet ifølge stiftet ville overskygge Holstebro Kirke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

En farlig mand har sagt farvel - en hurtig afslutning på et rigtig godt kapitel

Annonce